- Dette kan vi ikke leve med

Kristiansanderne er klare i sin tale: Drapet på de to jentene er det mest vanvittige som kunne ramme sørlandshovedstaden. En rask oppklaring er det eneste som kan lindre smerten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kardemomme-idyllen har fått et kraftig skudd for baugen i Kristiansand. Barnas sommerby nr. 1 i Norge har blitt skueplass for to av de mest bestialske barnedrapene i norsk kriminalhistorie. Sørlendingene sitter sjokkerte tilbake.

- Det er bare å innse at katastrofen har rammet byen vår, sier Ann Kristin Olsen.

Hun har vendt tilbake til fødebyen sin som fylkesmann i Vest-Agder og står nå midt oppi det fryktelige dobbeltdrapet.

Som kristiansandere flest var Ann Kristin Olsen en hyppig badegjest i 3. Stampe som barn. - Det er dypt tragisk at dette rammer den lille byen vår, men på den annen side må vi innse at dette er slikt som kan skje, sier hun.

- Alt må selvsagt settes inn på å få tatt morderen fortest mulig, men som gammel politikvinne vil jeg minne om at slike saker kan ta tid å få oppklart. Jeg vil egentlig oppfordre folk til å prøve å normalisere livene sine raskest mulig, sier Ann Kristin Olsen.

Ufattelig

- Dette er helt ufattelig. For å si det rett ut kommer aldri lokalsamfunnet vårt til å være det samme igjen, sier Svein Mathisen. Vi møter den gamle landslagsstjernen ved løkka på Gimlekollen. Ungene som sparker ball, har sørgebind på armen til minne om 5. klassingen Lena, som de fleste kjente.

- Jeg vil si at dette er det verste som kunne ha skjedd. Vi må bare håpe at denne morderen blir tatt snarest mulig, så folk i byen kan begynne å bade igjen, sier Svein Mathisen.

Han har fått dramaet svært tett innpå livet siden datteren hans, Ingrid Marie, var venninne med den drepte tiåringen. Mathisens kone jobber på skolen der Lena gikk og har drevet sorgarbeid med elevene. Mathisens sønn, Jesper, går også på Fagerholt skole.

Ubesvarte spørsmål

- Vår fortvilelse og sorg er selvsagt er helt underordnet den sorgen og fortvilelsen som de pårørende må føle. Jeg synes fryktelig synd på familiene. For ikke å snakke om de to jentene som ble drept. Det er helt utrolig at noen kan gjøre slikt, sier han.

De siste dagene har folk i nærmiljøet ikke snakket om stort annet enn det fryktelige drapet.

- Vi går alle med mange ubesvarte spørsmål, men det er oftest barna som klarest setter ord på det de lurer på. Hva svarer du når ungene begynner å fundere på hvordan den siste jenta hadde det når venninnen alt var død, og hun visste at det snart var hennes tur, sier Svein Mathisen.

Må oppklares

Terje Formoe har kontoret sitt bare noen hundre meter fra der drapet skjedde. Artisten er uhyre opprørt over det som har skjedd.

- Idyllen er borte fra bygatene. Nå er det én ting det handler om, og det er å ta denne morderen fortest mulig. Dette er på sett og vis det verste som kunne skje. Jeg kan ikke tenke meg noe som kan ryste folk dypere, sier Formoe.

Kaptein Sabeltanns far mottar årlig en mengde brev fra barn i hele landet. Formoe ser ikke bort fra at det grusomme drapet kan bli tema i en del framtidige postforsendelser.

- Jeg vil gjerne presisere at dette angår meg som en vanlig borger av Kristiansand. Denne byen er ikke det samme som den var i går, konkluderer Formoe og gjentar ønsket han deler med alle sine medborgere: at den syke gjerningsmannen må tas raskest mulig.