Fattighuset

- Dette kan vi ikke se på

Dagligvarekjede agerer umiddelbart og mobiliserer alle Oslo-butikkene, etter å ha sett bildene utenfor Fattighuset.

REAGERER: Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset i Grønlandsleiret i Oslo. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +316
innlagt110 +4
døde 757
påvist smittet 158 000 000+786.5K
døde 3 280 000 +13.2K
Se mer

Tirsdag skrev Dagbladet om svært lange køer til Fattighuset, i Grønlandsleiret i Oslo.

- Dette kan vi ikke se på. Vi agerer med en gang, sier PR- og kommunikasjonssjef Calle Hägg i Rema 1000, da Dagbladet tar kontakt.

- Aldri sett liknende

Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la denne uka ut en video på Facebook, som viser en lang rekke mennesker som venter på et varmt måltid.

Bakos bor rett ved Fattighuset, som er en organisasjon for fattige. Hun meddeler at hun aldri har sett liknende før.

IKKE NOK MAT: Det jobbes knallhardt på Fattighuset i Oslo inn mot den siste åpningsdagen før påsken, onsdag. Over 500 personer er ventet utenfor lokalene deres på Grønland, og mange av de oppmøtte må dra derfra uten middag. Vis mer

- Hver mandag, onsdag og fredag er det kø til fattighuset for at folk skal hente seg mat, og så lang kø som det er nå, har jeg aldri sett før. Jeg synes det er helt forferdelig at det er så mange mennesker som trenger hjelp, sier Bakos i videoen.

Ønsker å bidra

Flere Rema 1000-butikker samarbeider med Fattighuset til vanlig, men har, etter at de så bildene i Dagbladet, mobilisert.

- Vi har som følge av den prekære situasjonen gått ut bredt med en oppfordring til alle våre Oslo-butikker om å bidra ekstra til det viktige arbeidet med å hjelpe de meste trengende i byen denne påsken, sier Calle Hägg.

Det innebærer at butikkene er oppfordret til å ta kontakt med Fattighuset.

- Og vi har oppfordret Fattighuset til å ta kontakt med oss. Vi agerer med en gang, og forsterker nå arbeidet mot Fattighuset, sier Hägg.

Han bedyrer at det er en kompleks situasjon, fordi butikkaktiviteten allerede går på høygir før påskehøytida.

OPPFORDRING: Kommunikasjonssjef Calle Hägg oppfordrer alle Rema-butikkene i Oslo til å kontakte Fattighuset. Foto: Privat
OPPFORDRING: Kommunikasjonssjef Calle Hägg oppfordrer alle Rema-butikkene i Oslo til å kontakte Fattighuset. Foto: Privat Vis mer

Fattighuset forteller at de har mye brød og søtsaker, men lite middagsmat, å dele ut. De har derfor stort behov for middagsvarer.

- Dette er den mest effektive måten å agere på, i den situasjonen vi er i. For å klare å hjelpe fort nok, mener vi dette er den beste løsningen å gjøre det på.

- Hva slags varer klarer dere å levere?

- Vi gir bort varer vi har for mye av, varer vi ser vi kan avse, men nå vil vi forsterke arbeidet ytterligere. Det er ei veldig krevende tid, sier Hägg.

Fattighuset: - Fått mer mat

Pressekontakt for Fattighuset, Sverre Rusten, forteller Dagbladet at de tirsdag ettermiddag har fått flere nye henvendelser fra personer som ønsker å hjelpe.

- Det er flere som har tatt kontakt med oss i dag, og folk har spurt om Vipps-nummer og vi har allerede fått mat levert på døra, sier Rusten.

Rusten forteller at Fattighuset til vanlig har avtaler med diverse enkeltbutikker i Oslo, som de henter mat fra flere ganger i uka.

- Vi har faste avtaler med butikker, og det forekommer ofte enkeltsituasjoner hvor vi blir kontaktet av butikker eller bedrifter som ønsker å gi mat, sier han.

GODE HJELPERE: Sverre Rusten har jobbet for Fattighuset og gjort en forskjell i lang tid. Her sammen med styremedlem for Fattighuset, Eva Helen Moen Gulbrandsen. Foto: Lisbeth Hvalby
GODE HJELPERE: Sverre Rusten har jobbet for Fattighuset og gjort en forskjell i lang tid. Her sammen med styremedlem for Fattighuset, Eva Helen Moen Gulbrandsen. Foto: Lisbeth Hvalby Vis mer

- Neppe en øyeblikkelig konsekvens

Onsdag 31. mars blir den siste dagen før påske hvor Fattighuset vil holde åpent før de stenger for helligdagene.

Rusten uttalte tidligere til Dagbladet at de forventer lange køer onsdag, og at det er flere sultne personer som dermed må vente ei uke før de kan komme tilbake til lokalet i Grønlandsleiret for et gratis måltid.

Men på tross av mange henvendelser til organisasjonen tirsdag, er ikke Rusten sikker på at det vil gi noe utslag for onsdagens utdeling av mat.

- Vi har fått noe mat på døra i dag, som får en øyeblikkelig konsekvens. Men mange av dem som har ringt og sagt at de vil få til en avtale, rekker nok ikke å få gitt sine bidrag innen morgendagen. Men det er selvfølgelig veldig positivt at mange har tatt kontakt, og vi har fått over 30 henvendelser i dag. Fellesnevneren var at de ønsket å hjelpe oss på ulikt vis, sier Rusten.

Fattighuset forsøker etter beste evne å gi ut mat til alle som møter opp for et måltid på onsdager og fredager. Vanligvis deler Fattighuset ut klær, hjelper til med rådgivning og er et sosialt tilbud. Men de siste månedene har de blitt nødt til å trappe ned til bare matutdeling.

Rusten har tidligere anslått at rundt 500 personer kommer til å oppsøke Fattighuset onsdag for et varmt måltid, men er ikke sikker på om de vil ha nok mat til å fø alle som dukker opp.

- Alt er usikkert. Også hvor mange som kommer, avslutter Rusten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer