<strong>GÅR AV:</strong> Jens Johan Hjort (H) hadde i går sin siste dag som ordfører i Tromsø. I den forbindelse har han skrevet et åpent brev til statsminister Erna Solberg hvor han går kraftig ut mot utlendingsmyndighetene.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
GÅR AV: Jens Johan Hjort (H) hadde i går sin siste dag som ordfører i Tromsø. I den forbindelse har han skrevet et åpent brev til statsminister Erna Solberg hvor han går kraftig ut mot utlendingsmyndighetene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Dette kan vi ikke være bekjent av i demokratiet Norge

Avtroppende Høyre-ordfører med rasende avskjedsbrev til Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går lukket Høyres Jens Johan Hjort døra til ordførerkontoret i Tromsø for siste gang. Samme dag publiserte han et åpent brev til statsminister Erna Solberg i lokalavisa Nordlys.

Her går han kraftig ut mot norske utlendingsmyndigheter, og ber statsministeren ta grep.

Tvangsutsendt Bakgrunnen for brevet er nigerianske Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue (26), som ble tvangsutsendt fra Norge i slutten av september etter fire år i landet. Dagbladet har tidligere omtalt 26-åringens historie, etter at han ble pågrepet av politiet første gang og sendt til Trandum.

Den gang fikk han komme tilbake til Tromsø i påvente av ankebehandling, etter iherdig innsats fra fotballaget. På valgdagen, 14. september, ble han igjen hentet av politiet. Utlendingsnemnda (UNE) hadde ikke omgjort vedtaket om at han måtte forlate landet.

- Denne saken har gitt meg et innblikk i en behandling av mennesker i mitt land som jeg overhodet ikke vil vedkjenne meg. Jeg har flere ganger måttet klype meg selv i armen for å forstå at det faktisk er sant, skriver Hjort i brevet til Solberg.

I hui og hast 28. september ble Agbakwue varetektsfengslet på nytt, blant annet grunnet unndragelsesfare, på tross av at han aldri har prøvd å gjemme seg for myndighetene, ifølge Hjort.

26-åringen fikk uansett aldri anledning til å stille i fengslingsmøtet dagen etter. Da forsvareren møtte opp, fikk hun beskjed om at han allerede var uttransportert. Uten at verken hun eller familien hans hadde fått beskjed.

Hjort setter spørsmåltegn ved om dette var en tilfeldighet.

Fikk malaria Etter at Chuks kom til Nigeria, fikk han malaria. Han fikk ikke vaksinen i forkant av utsendelsen fra Norge.

- Men heldigvis har han fått tak i medisiner og ser ut til å reagere positivt på dem, opplyser Hjort.

Han har tidligere også engasjert seg i saken til 11 år gamle Yalda, og mener han å se et mønster med uverdig behandling av flyktninger.

I brevet til statsministeren formulerer han det slik:

- Jeg syns det er usigelig trist. For Norge. For norske utlendingsmyndigheter. Men først og fremst for en mann som kom fra et land der Boko Haram hadde drept hans nærmeste familie. Til et land der det lages skrytevideoer om justissektoren. En justissektor som i dette tilfelle har blottstilt seg fullstendig.

- Som jurist og vanlig norsk statsborger blir jeg opprørt over at dette er måten vi behandler de som kommer til landet vårt på, sier han til Dagbladet.

- Uheldig praksis Han håper nå at statsministeren vil sette i gang en uavhengig undersøkelse av hvordan utlendingsmyndighetene praktiserer regelverket i forhold til alminnelige rettstatsprinsipper.

- Ingen av oss, og særlig ikke statsministeren, har mulighet til å ha oversikt over alt som skjer i staten Norge. Men når vi får innblikk i hvordan ting skjer, har vi etter mitt syn en plikt til å si fra og gjøre noe med det, sier han, og presiserer at han ikke tror praksisen har noen sammenheng med regjeringens politikk på området.

<strong>KASTET UT:</strong> I høst ble nigerianske  Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue tvangssendt ut av landet. Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort er en av dem som har engasjert seg kraftig i hans sak. Foto: Jens Johan Hjort
KASTET UT: I høst ble nigerianske Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue tvangssendt ut av landet. Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort er en av dem som har engasjert seg kraftig i hans sak. Foto: Jens Johan Hjort Vis mer

- Jeg tror dette er en praksis som har utviklet seg over tid. Og jeg er overbevist om at det går i gal retning, sier Hjort.

Han håper på svar fra Erna.

- Engasjementet mitt for dette saksfelt tar jeg imidlertid med meg i mitt sivile virke. Jeg ber derfor om at svaret ditt sendes til min privatadresse, og til min etterfølger som ordfører i byen der Chuks hører hjemme, avslutter han brevet.

- Best å reise på egenhånd Arild Strømmen, kommunikasjonsrådgiver i PU, skriver i en e-post til Dagbladet at de generelt kan  si at alle som får endelig avslag på asylsøknaden sin plikter å reise fra Norge på egen hånd innen en gitt frist.

- Personer som ikke reiser hjem på egen hånd kan bli pågrepet av politiet. Det beste for alle parter er derfor at man reiser hjem på egen hånd, da får man bedre anledning til å ta farvel og selv planlegge utreisen. Retur med politiet er siste utvei, skriver han, og opplyser samtidig at PU ikke kan gi vaksine til personer som blir uttransportert.

- PU gir derimot ofte medisiner, som kan være vanskelig å skaffe i de landene personene blir uttransportert til, skriver han.

Malarivaksine ble for øvrig utviklet relativt nylig, men er ennå ikke bredt tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer