STRIDENS KJERNE: Ifølge Washington Post er dette kartet enkelt og greit en del av en informasjonspakke til lokale myndigheter for at de skal ha oversikt over geografien i den to måneder lange militærøvelsen i sommer. Skal man tro konspirasjonsteoretikerne, avslører skissen Obamas onnsinnede invasjonsplan mot blant andre Texas.
STRIDENS KJERNE: Ifølge Washington Post er dette kartet enkelt og greit en del av en informasjonspakke til lokale myndigheter for at de skal ha oversikt over geografien i den to måneder lange militærøvelsen i sommer. Skal man tro konspirasjonsteoretikerne, avslører skissen Obamas onnsinnede invasjonsplan mot blant andre Texas.Vis mer

Dette kartet får Obama-haterne til å tro at USAs spesialstyrker skal invadere Texas

Kan Chuck Norris redde dem?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama er, under dekke av en «militærøvelse», i ferd med å okkupere det sørvestlige Texas med spesialstyrker for å innføre unntakstilstand, henrette dissidenter og undertrykke befolkningen med soldater i gatene - muligens som opptakt til tredje verdenskrig.

Det er i hvert fall påstander som de siste ukene  har eksplodert blant en gruppe amerikanere som ser seg selv som uavhengighetskjempere mot en ondsinnet føderal styresmakt.

Det startet som en uforløst konspirasjonsteori blant de mest paranoide Obama- og Washington-haterne på sosiale medier i slutten av mars, men nå har blant andre delstatspolitikere og en mulig presidentkandidat helt bensin på bålet.

Obamas hemmelige plan Det reelle bakteppet er militærøvelsen «Jade Helm 15», som ingen har forsøkt å holde skjult. Den avanserte øvelsen, som skal pågå fra juli til september, omfatter blant annet at spesialsoldater holder seg skjult i sivilbefolkningen og forflytter seg på tvers av delstatgrenser. Scenariet er krigsutbrudd på et annet kontinent, der spesialstyrker må samarbeide med en lokal, hemmelig motstandsbevegelse.

Kartet ovenfor, der Texas og Utah er merket som fiendeland, står sentralt i konspirasjonsteoretikernes diskusjoner etter at det spredde seg på nettet. Det gjør også elementet med presumptivt sivilkledde militære som gjemmer seg ved reelle byer.

I virkeligheten er øvelseskartet og beskrivelsene en del av et ugradert dokument sendt lokale myndigheter for å holde dem orientert i forkant av krigstreningen. Forsvarsgreinene som deltar i øvelsen betegner den som rutinemessig og påpeker at de geografiske områdene der selve «trefningene» skal skje er valgt ut fordi terrenget ligner det soldatene må operere i under mange av USAs utenlandsoppdrag.

Blant andre Washington Post har påpekt at lignende øvelsesscenarier, med deler av delstater tegnet inn som «fiendtlig område», har blitt brukt ved en rekke tidligere anledninger, seinest i fjor høst i Georgia og Florida - uten at befolkningen ble underlagt noe diktatur. Det er heller ikke uvanlig at private eiendommer, med eiernes tillatelse, blir en del av øvelsen.

Det ser imidlertid ikke ut til å berolige dem som frykter fallskjermjegernes overtagelse av Texas.

På twitter, i ulike nettforum og på «nyhetsnettsteder» som dyrker konspirasjonsteorier florerer nå selvforsterkende «bekreftelser» av ulike påstander. Det finnes ulike versjoner av komplottet, men noen går så langt som å hevde at militærøvelsen er klimakset i en mangeårig plan om å «avvæpne» befolkningen, drepe viktige opposisjonelle og internere andre i hjernevaskingsleirer. Andre peker direkte på den sittende presidenten og at militæroperasjonen skal sabotere presidentvalget i 2016 og utvide Obamas presidentperiode på ubestemt tid.

Mer subtile varianter går ut på at soldatenes tilstedeværelse er ment å teste lokale myndigheters lojalitet til føderale makthavere.

Presidentkandidat på banen Spekulasjonene rundt øvelsen har gått så langt at Texas' guvernør, republikaneren Greg Abbott, har bedt om «jevnlige oppdateringer» om utviklingen. Han forsikrer texanerne om at han vil beordre delstatens egen militærstyrke, Texas State Guard, til å involvere seg under militærøvelsen - riktignok som observartører.

- Det er viktig at texanerne er trygge på at deres sikkerhet, konstitusjonelle rettigheter, eiendomsrett og borgerrettigheter ikke blir krenket, skriver Abbott i et brev til styrkens kommandør, ifølge CNN.

Guvernøren pådro seg raskt kritikk fra blant andre lokale demokrater som spør seg om Abbott har tillitt til føderale militære.

Blant dem som nå slår politisk mynt på oppstyret, er Texas-republikaneren Ted Cruz. Han lanserte presidentkandidaturet sitt 23.mars og har en stor andel av tilhengerne sine i den dypt konservative Tea Party-bevegelsen.

MED PÅ LEKEN: Den potensielle presidentkandidaten Ted Cruz fisker etter velgere blant noen av de mest konservative og Obama-kritiske gruppene i det amerikanske samfunnet.  Foto: CLIFF OWEN / AP / NTB SCANPIX
MED PÅ LEKEN: Den potensielle presidentkandidaten Ted Cruz fisker etter velgere blant noen av de mest konservative og Obama-kritiske gruppene i det amerikanske samfunnet. Foto: CLIFF OWEN / AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Mine folk har tatt kontakt med Pentagon for å forhøre seg om denne øvelsen. VI har blitt forsikret om at det er en øvelse. Jeg ha ringen grunn til å tvile på disse forsikringene, men jeg forstår hvorfor folk er bekymret og usikre. For når de føderale myndighetene under den sittende administrasjonen har vist at de ikke er til å stole på, er den naturlige konsekvensen at mange innbyggere ikke stoler på det myndighetene sier, uttaler Cruz til Bloomberg.

Noen tenker kanskje at frykten for cowboy-borgerkrig høres ut som et refusert plot til en Chuck Norris-film fra 1980-tallet. Men det gjør ikke... Chuck Norris. Også den erkerepublikanske skuespilleren og kampsporteksperten har nå kommet støttende til på konspirasjonsteoretikernes side.

- Om du ikke har hørt om Operation Jade Helm 15, så må du gjøre det. USAs myndigheter sier «det er bare en øvelse». Men jeg er ikke sikker på om ordet «bare» («just», som også kan bety rettferdig, red. anm.) har noe med virkeligheten å gjøre når det er myndighetene som bruker det, skriver Norris i sin spalte hos det konservative nettstedet WND.

Washington-skepsis Selv om Texas unektelig er en del av Amerikas forente stater, er det - som i en rekke andre delstater - svært viktig for mange av innbyggerne å flagge stor grad av uavhengighet fra Washington D.C. Det er en ordinær del av tautrekkingen i delstatspolitikken.

For enkelte grupper bikker uavhengighetsretorikken over i en diskusjon om væpnet motstand mot den føderale statens håndlangere, ofte parret med en bokstavtro tolkning av det 224 år gamle amerikanske grunnlovstillegget om borgernes bevæpningsadgang

Teorien om den «falske» militærøvelsen har blant annet slått rot hos noen av dem som mener lokalbefolkningen ennå må holde seg med selvstyrte, væpnede militser for å kunne møte framtidige maktovergrep fra sentrale myndigheter. 

- Ingen invasjon Overfor CNN avkrefter det amerikanske forsvarsdepartementet at det er i innspurten av en militær maktovertagelse i Texas eller andre delstater.

- Jade Helm er en lenge planlagt og koordinert øvelse. Vi skal ikke «ta over» noe som helst, sier Pentagon-talsmann og oberst Steve Warren.

Han påpeker også at de aktuelle soldatene er av samme nasjonalitet som konspirasjonsteoretikerne.

- Operasjonen utgjør ingen trussel mot noen amerikaners borgerrettigheter. Operasjon Jade Helm blir utført av amerikanere - spesifikt amerikanske spesialstyrker.

ACTIONHELT: Chuck Norris, her i filmen Expendables 2 fra 2012, er politisk engasjert i den ytre høyrefløyen av det republikanske partiet. Skuespilleren er ikke helt fremmed for søkte konspirasjonsteorier som minner om handlingene i filmene hans.
ACTIONHELT: Chuck Norris, her i filmen Expendables 2 fra 2012, er politisk engasjert i den ytre høyrefløyen av det republikanske partiet. Skuespilleren er ikke helt fremmed for søkte konspirasjonsteorier som minner om handlingene i filmene hans. Vis mer