Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette kartet kan vise veien til utenomjordisk liv

Slik har du aldri sett kjempemånen før.

KARTLAGT: Ganymedes er Jupiters største måne og potensielt et sted hvor det kan finnes utenomjordisk liv. Nå har forskere utarbeidet et detaljert kart over overflaten som trolig skjuler et hav av flytende vann. Foto: REUTERS / USGS / NTB Scanpix (OUTER SPACE - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY)
KARTLAGT: Ganymedes er Jupiters største måne og potensielt et sted hvor det kan finnes utenomjordisk liv. Nå har forskere utarbeidet et detaljert kart over overflaten som trolig skjuler et hav av flytende vann. Foto: REUTERS / USGS / NTB Scanpix (OUTER SPACE - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere har bokstavelig talt kartlagt Ganymedes, Jupiters og solsystemets største måne. Kartet, som viser de kaotiske geologiske forholdene på den isdekte månen, kan vise seg å være nyttig i planleggingen av jakta på utenomjordisk liv.

- Etter Mars, anser vi Jupiters måner for å være de beste kandidatene for steder som kan ha riktige forhold for liv. Dette kartet kommer til å legge grunnlaget for mange avgjørelser i framtidige romferder, sier Laszlo Kestay, direktør ved USAs geologiske undersøkelses astrogeologisenter, i en uttalelse.

Flytende vann er en forutsetning for alt kjent liv. Mens overflaten er dypfryst og ekstremt kald - godt over hundre minusgrader - tror forskere at det befinner seg et saltvannshav langt under overflaten. Dette er mulig på grunn av de kraftige tidevannspåvirkningene fra gassgiganten Jupiter, som river og knar månen som en stressball. Dette varmer opp de indre delene.

Dersom det finnes liv på Ganymedes eller noen av de andre Jupiter-månene, er det neppe særlig avansert. Det vil trolig dreie seg om encellede mikroorganismer som likner bakterier eller arkebakterier her på jorda. Noen av disse er svært hardføre, og kan overleve på klodens mest ekstreme steder - blant annet rundt kokende ventiler som spyr ut giftig vann på havbunnen.

Kartet er basert på observasjoner fra sondene Voyager 1 og Voyager 2, som fløy forbi på slutten av 70-tallet, samt Galileo-sonden som gikk i bane rundt Jupiter fram til 2003.

- Det viser den utrolige variasjonen på overflaten, og hjelper oss med å finne orden i kaoset. Det vil hjelpe planetforskere med å forstå evolusjonen av denne isete kloden, sier Robert Pappalardo ved NASAs Jet Propulsion Laboratory.

OVERSIKTLIG: Kartet viser de kaotiske geologiske formasjonene på Ganymedes, solsystemets største måne. Her kan du laste det ned i full oppløsning. Grafikk: USGS
OVERSIKTLIG: Kartet viser de kaotiske geologiske formasjonene på Ganymedes, solsystemets største måne. Her kan du laste det ned i full oppløsning. Grafikk: USGS Vis mer
Hele Norges coronakart