KRAFTIG ØKNING: Innvandrerandelen i Oslo er nå på 32 prosent, viser ferske tall. Figur: Statistisk sentralbyrå
KRAFTIG ØKNING: Innvandrerandelen i Oslo er nå på 32 prosent, viser ferske tall. Figur: Statistisk sentralbyrå Vis mer

Dette kartet viser økningen i andel innvandrere i Oslo

I de blå feltene er det 50 prosent innvandrere, eller mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fra 2000 til 2015 økte antall innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Oslo med 112 000 personer, ifølge en fersk artikkel fra SSB.

Innvandrerandelen i Oslo har dermed økt fra 19 til 32 prosent.

- Oslo er helt spesiell blant norske kommuner. Ingen andre har så mange mennesker med innvandrerbakgrunn i forhold til folkemengde. Oslo har fem ganger så mange med innvandrerbakgrunn som Bergen, som er klar nummer to på lista, sier SSB-forsker Minja Tea Dzamarija til Dagbladet.

Polakk-boom Polske innvandrere er den gruppa som har økt mest i Oslo, og videre på lista følger bosatte fra Somalia, Sverige, Irak og Pakistan.

Rutene i kartet representerer areal på 250 x 250 meter. Andelen av rutene hvor over halvparten av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, økt fra 3 til 16 prosent.

Statistisk sentralbyrå viser til at det for femten år siden, var tre områder som pekte seg ut med høy andel innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Oslo.

Dette fant man i deler av bydelene Bjerke, Alna, Grorud og Stovner, i de mest sentrumsnære delene av Grünerløkka og Gamle Oslo og i Søndre Nordstrand, heter det.

Det var likevel store områder også i disse bydelene med få innvandrere. I bydelen Stovner var det i nesten halvparten av rutene mindre enn 10 prosent med innvandrerbakgrunn, mens det i åtte av 116 bebodde ruter var mer enn 50 prosent med innvandrerbakgrunn.

Sterk økning Ifølge SSB, har det skjedd en stor utvikling.

I Stovner er det nå kun to ruter igjen med mindre enn 10 prosent innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre, mens halvparten av rutene nå har mer enn 50 prosent innbyggere med innvandrerbakgrunn.

Også i Nordstrand - bydelen med lavest andel med innvandrerbakgrunn - har endringene vært betydelige. I 2000 hadde nesten 70 prosent av rutene en befolkning hvor mindre enn 10 prosent hadde innvandrerbakgrunn. I 2015 var andelen falt til 20 prosent av rutene.

I dag publiserte SSB rapporten «Innvandreres demografi  og levekår i Groruddalen, Søndre Nordstrand, Gamle Oslo og Grünerløkka».

Innvandrerflertall I tre av Oslos bydeler - Stovner, Alna og Søndre Nordstrand - utgjør folk med innvandrerbakgrunn så vidt flertallet i befolkningen, mens det ellers i Groruddalen er litt under 50 prosent.

Andelen i de to sentrumsbydelene er lavere, «bare» omkring 35 prosent, med minst i bydel Grünerløkka. Andelen i Oslo er 31 prosent og i hele landet 15 prosent.

I Oslo kommer de fleste med innvandrerbakgrunn fra Pakistan (22 000), men det kommer også 13-14 000 fra både Polen, Sverige og Somalia, skriver SSB.

- Vi har sett en økning i arbeidsinnvandring etter EØS-utvidelsen i 2004. Etter 2006 har økningen vært stor, spesielt fra Polen og Baltikum, sier Dzamarija.

Fra Afrika og Asia Det bor innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre fra 186 forskjellige land i Groruddalen, Søndre Nordstrand, Gamle Oslo og Grünerløkka.

- Det bor faktisk flere med innvandrerbakgrunn i bydel Alna i Oslo enn det gjør i noen kommune i Norge, med unntak av de store kommunene Bergen og Stavanger. Altså bor det flere med innvandrerbakgrunn i Alna enn det gjør i Trondheim, sier Dzamarija.

Sammenlignet med Oslo og resten av landet, bor det mange flere fra Afrika og Asia i Groruddalen og Søndre Nordstrand, skriver SSB.

I Oslo har 58 prosent av innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre bakgrunn fra Asia og Afrika, mens dette gjelder 45 prosent av dem med innvandrerbakgrunn i hele landet.

Andelen med bakgrunn fra Asia og Afrika er rundt 70 prosent i Groruddalen og Søndre Nordstrand.

Groruddalen og Søndre Nordstrand har 27 prosent av Oslos innbyggere, 38 prosent av innvandrerne og hele 60 prosent av de norskfødte med innvandrerforeldre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer