FORHANDLINGER: Budsjettforhandlingene startet i Stortinget mandag morgen. Fra venstre Gjermund Hagesæter (Frp), Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FORHANDLINGER: Budsjettforhandlingene startet i Stortinget mandag morgen. Fra venstre Gjermund Hagesæter (Frp), Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Dette kjemper de om

I dag forhandler de borgerlige om statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka ni startet de første budsjettforhandlingene i Stortinget siden forrige mindretallsregjering, som regjerte frem til 2005. Da troppet Høyres Svein Flåtten, Frp's Gjermund Hagesæter, KrFs Hans Olav Syversen og Venstres Terje Breivik opp i den såkalte statsrådsalen til første forhandlingsmøte om 2014-budsjettet.

- Dette blir ikke lett. Det er skummelt hvis alle tror dette blir lett, sa han og la til at sentrumspartiene har «urealistiske forventninger» til hva de kan få endret i budsjettet, sa Hagesæter til Aftenposten i forkant av forhandlingene.  
  Tøffe krav Venstre og KrF krever drastiske klimatiltak, mer til fattige barn og vil opprettholde skatteklasse 2 for ektepar. Men begge partiene tror på budsjettavtale med Høyre og Frp, har Dagbladet fått opplyst.  

Men prisen den borgerlige lederduoen, statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp), må betale for å få gjennom sitt første budsjett i Stortinget, kan være å avlyse grepet om å fjerne arveavgiften i ett jafs.

I sitt innlegg etter finanstalen i Stortinget gikk finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen (krF), langt i å oppheve full fjerning av arveavgiften i nå.

- Skattelettelser som vi ikke har som vår prioritet, må det forhandles om. Vi er også for lettelse av arveavgiften, men ikke for full fjerning, sa Syversen til Dagbladet fredag.

KrF vil imidlertid også ha skattelettelser, men ønsker en vridning til såkalte grønne avgifter. Det samme vil Venstre som i sitt alternative statsbudsjett har lagt inn 7, 4 milliarder i økte miljøavgifter.

- Det er gode muligheter for å bli enige med Høyre og Frp, men ikke uten store endringer. Venstre må få gjennomslag for et grønt skatteskifte. Det er stort rom for å gjøre budsjettet langt grønnere og bedre, sa Venstre-nestleder Terje Breivik til Dagbladet fredag.

Siv Jensen og Frp kan dermed bli tvunget til å svelge økte bilavgifter og andre grønne avgifter som fremmer klimaet, for å få til en budsjettavtale.

Begge sentrumspartiene har kostbare krav de vil ha innfridd for å gi sin støtte, og det er uaktuelt å utvide bruken av oljepenger. 

Mer til jernbane Venstre vil også ha langt mer til jernbane og kollektivtrafikk, ikke minst til vedlikehold. Venstre har selv satt av to milliarder til vedlikehold av jernbane i sitt alternative budsjett.

Regjeringen fjerner dessuten skatteklasse 2 for ektepar, i tråd med de rødgrønnes budsjett. I dag kan ektepar skattlegges under ett i skatteklasse 2 dersom dette samlet gir dem lavere skatt enn i klasse 1.

Regjeringen argumenterer med at denne skatteskjerpelsen vil få flere i arbeid og bedre integrering av innvandrerkvinner.

Men både KrF og Venstre vil ha skatteklasse 2 tilbake.

- Vi må ha noe på den sosiale profilen. De rødgrønnes skroting av skatteklasse 2 betyr at 140000 ektepar taper opptil 13000 kr i året. Vi er villige til å diskutere lettelser i blant annet formuesskatten med regjeringen, men vi må også drøfte denne skatteskjerpelsen for familier uten formue. Regjeringen burde også rettet opp de rødgrønnes kutt i støtten til sterkt pleietrengende personer. Her velter staten kostnadene over til kommunen. Dette er direkte usosialt, var  Syversens kommentar til Dagbladet fredag.

I KrF er man også skuffet over at kontantstøtten ikke bedres, og at det ikke innføres rimeligere barnehagesatser for dem som har dårlig råd.

I Venstre er man ditto skuffet over det man oppfatter som en manglende fattigdomssatsingen  i budsjettet.

- Dette kombinert med at de opprettholder Stoltenberg II-regjeringens fjerning av skatteklasse 2, kan fort ende med at antallet fattige familier og barn øker i 2014. Her går budsjettet i feil retning, men her har Venstre ambisjon om å få gjennomslag, har Venstre-nestløeder Breivik forklart til Dagbladet.

Vil ikke kutter i bistand For KrF sitter det dessuten langt inne å kutte i bistand.

- KrF noterer seg at Frp beveger seg til 0,99 av bruttonasjonalinntekten til bistand, så avstanden er betydelig krympet. Men dette skal på bordet i forhandlingene med Høyre og Frp. De er godt kjent med våre standpunkter, har KrF's Hans Olav Syversen uttalt til Dagbladet.

Venstre mener løftet til skole og utdanning er lovende, men er misfornøyd med at 11 måneders studiestøtte kuttes, og vil bevilge mer penger til universiteter og høyskoler. Venstre vil også opprettholde pressestøtten-

- Studentene er skuffet i dag. Høyre og FrP har i god rødgrønn tradisjon fjernet det de var for i valgkampen, nemlig 11 måneders studiestøtte. Venstre vil i forhandlingene kjempe for at Stortinget retter opp dette, sa Breivik fredag.