Dette kjennetegner drapsmannen

KRISTIANSAND (Dagbladet): Norges fremste rettspsykiatere er enige: Drapsmannen lider trolig av en meget alvorlig personlighetsforstyrrelse, uten at han nødvendigvis er sinnssyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Norges fremste rettspsykiatrisk sakkyndige, Berthold Grünfeld, tror at bare en håndfull personer er i stand til å begå så grusomme kriminelle handlinger som barnedrapene i Baneheia.

- Jeg finner det mer sannsynlig at drapsmannen ikke er sinnssyk enn at han er det, sier rettspsykiateren Karl-Ewerth Horneman.

- Sannsynligvis er han ikke sinnssyk, men har store personlighetsavvik som er vanskelige å helbrede, sier Nils Retterstøl, professor i psykiatri og tidligere leder av Rettsmedisinsk kommisjon.

- Jeg kjenner ikke til at flere personer noensinne har vært sammen om å begå slike handlinger, sier Berthold Grünfeld.

Ikke pedofil

- Når vi snakker om seksuelle overgrep mot barn, er det sannsynlig at det dreier seg om en pedofil. Men det behøver slett ikke være slik. Gjerningsmannen kan like gjerne ha vært drevet av en kobling mellom aggressivitet, vold og seksualitet.

Tilfredsstillelsen ligger da i selve voldsutøvelsen, sier Lars Lidberg, professor i rettspsykiatri ved Karolinska institutet i Sverige. Han er en av Europas ledende eksperter på området.

Ifølge Lidberg kommer personer som står bak slike uhyrlige overgrep, oftest fra voldelige hjem.

Grünfeld sier at drap på barn ofte er kombinert med seksuelle overgrep, men uten at drapsmannen behøver å være pedofil.

Det skremmende er at disse personene kan leve tilsynelatende helt normale liv. Ifølge Lidberg dreier det seg ofte om personer som lever alene.

- De skjøtter gjerne jobben sin som de skal, og lever normalt. Men de har ingen «følelseskanal». Hvis du har sett filmen «Nattsvermeren», er det en slik person jeg snakker om, sier han.

Faren for at de skal gjenta overgrepene er også stor.

- Dette går i bølger. Når de er langt nede, vil de få disse avvikende, seksuelle tilbøyelighetene, sier Lidberg.

Kick av risiko

Det at overgrepet ble begått i et befolket område kan også være en faktor.

- Risikoen for å bli oppdaget kan være lokkende og framkalle seksuell stimulans. Hvis han klarer det, vil han føle seg som et overmenneske. Det triste er at de som regel aldri blir tatt, sier Lidberg.

- Gjerningsmannen er neppe sinnssyk, sier rettspsykiater Karl-Ewerth Horneman, som tror at gjerningspersonen er over 20 år gammel.

- I tillegg til sterke seksuelle avvik har han også andre sterke driftsavvik, for eksempel aggressivitet, drapslyst og manglende evne til medfølelse med andre, sier Horneman, som presiserer at han bare uttaler seg på et generelt erfaringsmessig grunnlag.

Én mann

Rettspsykiaterne mener det er mest sannsynlig at politiet bør lete etter én gjerningsmann, ikke to.

- Pedofile arbeider ikke sammen med andre, fastslår psykiaterne, som også tror det er mindre sannsynlig at morderen finnes i narkomiljøet.

- Risikoen er stor for at han vil slå til igjen hvis han ikke blir tatt, sier Kjell Noreik, psykiater og professor i sosialmedisin ved UiO.

- Gjentakelsen behøver ikke å komme umiddelbart, men den kan komme etter mange år, sier Noreik.