Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette kom ikke uventet

Utlendingsnemda har bestemt at mulla Krekar skal utvises. Krekar og hans advokat er ikke overrasket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utvisningen skjer etter at regjeringen har instruert Utlendingsnemnda (UNE) om å avvise mulla Krekars klage på Utlendingsdirektoratets utvisningsvedtak fra 2003. Vedtaket begrunnes ut fra hensynet til rikets sikkerhet.

Mulla Krekar og hans familie er orientert om vedtaket, men ønsker ikke å kommentere det overfor Dagbladet.no.

- Trussel mot riket

Kommunalminister Erna Solberg sa på pressekonferansen klokka 17 i dag at Krekar blir utvist med hjemmel i en lov om rikets sikkerhet og grovt brudd utlendingsloven.

- Loven som er særlig knyttet til rikets sikkerhet, har aldri vært brukt. Det har aldri vært en slik sak i Norge, så det har vært viktig å sikre hadde godt grunnlag for å bruke den, sa Solberg.

Hun sier at Krekar har tilknytning til ansar al-islam, og mener det er grunn til å tro at han har nære forbindelser al-Qaida.

- Vi har ansvar for å ta vare på Norges interesser. Norge skal ikke være frihavn for personer som kan knyttes til terrornettverk, sa Solberg.

Sendes ikke ut umiddelbart

UTVISES: Regjeringen - med kommunalminister Erna Solberg i spissen - står fast på at mulla Krekar skal ut av Norge. Foto: SCANPIX
UTVISES: Regjeringen - med kommunalminister Erna Solberg i spissen - står fast på at mulla Krekar skal ut av Norge. Foto: SCANPIX Vis mer

Krekar kommer ikke til å bli sendt ut av landet før tidligst i august i år.

- Han kan ikke sendes til Irak på det nåværende tidspunkt. Det er utsatt til de har en regjerning som har kompetanse og suverenitet til å gi oss de forpliktselene vi om den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Det er spesielt paragrafen om forbud mot tortur eller nedverdighende behandling, som Irak må forplikte seg til før en utlevering kan finne sted.

- Som forventet

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling sier at vedtaket om utkasting er som ventet.

- Vi hadde ingen forventning om at Utlendingsnemda ville komme fram til noe annet, så det er ingen dramatikk i dette, sier Meling til NRK Alltid Nyheter.

- Dette kom ikke uventet for ham, og jeg antar at han tar dette med like stor ro som han ellers gjør, sier Meling.

Her er pressemeldingen

Les dagens vedtak (pdf).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!