Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette kom overraskende

NUPI-forsker Morten Bremer Mærli om Nord-Koreas atomprøvesprengning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyheten om at Nord-Korea har trosset det internasjonale diplomatiet og prøvesprengt atomvåpen kom overraskende - på tross av at president Kim Jong Il lenge har sagt han vil demonstrere sin atomstyrke.

- Det kom overraskende, samtidig som testen ikke var overraskende i lys av at Nord-Korea varslet det i forrige uke. Mange var imidlertid skeptiske til at de faktisk var villige til å gjennomføre en test.Nord-Korea har de siste årene skapt en tradisjon for

å krisemaksimere og skape oppmerksomhet, sier forsker ved Norsk

Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Morten Bremer Mærli til Dagbladet.no.

Ventes sterke reaksjoner

Den nordkoreanske atomprøvesprengningen skal ha blitt gjennomført i Hwaderi ikke langt fra byen Kilju på østkysten.

Sprengningen ble av sørkoreanske seismologer målt til 3.6 på Richters skala, mens US Geological Survey målte et skjelv på 4,2 på samme tidspunkt som Nord-Korea har oppgitt at det ble gjennomført prøvesprengning.

Nå ventes det sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet. De som vil protestere mest høylytt er Japan og USA.

image: - Dette kom overraskende

- Det kommer til å bli mange reaksjoner, spesielt fra Japan. De kommer også til å reagere sterkt i forhold til missilkapasiteten i Nord-Korea. Men det som virkelig er spennende er hvordan USA kommer til å reagere. De har tidligere sagt at Nord-Korea kan velge mellom en fremtid eller kjernevåpen, sier Mærli.

Han spår USA kommer til å være helt klare i fordømmelsen av Nord-Korea, og at politikerne i Washington kommer til å ha en mye klarere profil overfor Nord-Korea enn det som har vært linjen overfor en annen mulig atommakt, nemlig Iran.

- Amerikanerne har gitt Iran en høyere plass på agendaen og selv ført en bredere agenda i Iran.

- Det har allerede vært antatt at Nord-Korea hadde kjernevåpen. Vi har visst at de har hatt nok plutonium, og det har vært et vanskeligere sikkerhetsspørsmål å håndtere på grunn av muligheten for at de kunne angripe Seoul.

Eksperter har lenge vært klar over at måten nordkoreanerne har drevet atomreaktoren i Yongbyon har gitt dem muligheten til å separere plutonium til våpenbruk.

Diplomatisk dragkamp

Diplomativirksomheten som har drevet i forkant av Nord-Koreas annonserte atomprøvesprengning har først og fremst vært en dragkamp mellom Pyongyang og Washington.

Landet som av president George W. Bush ble utpekt som en del av «ondskapens akse» begynte å vise muskler igjen på forsommeren. Da hadde Kim Jong Ils regime i over ett år nektet å delta i multilaterale atomsamtaler etter at de i 2003 trakk seg ut av ikke-spredningsavtalen av atomvåpen under anklager om at landet hadde et hemmelig atomprogram.

IKKE TOMME TRUSLER: Nord-Korea har lenge sagt de vil foreta atomprøvesprengninger. Natt til i dag norsk tid ble det målt et skjelv i samme område og på samme tidspunkt som Nord-Korea selv oppgir at foretok en prøvesprengning.
IKKE TOMME TRUSLER: Nord-Korea har lenge sagt de vil foreta atomprøvesprengninger. Natt til i dag norsk tid ble det målt et skjelv i samme område og på samme tidspunkt som Nord-Korea selv oppgir at foretok en prøvesprengning. Vis mer

I mai i år kom det rapporter om at et Taepodong-2-missil, det vil si et interkontinentalt missil med rekkevidde til det amerikanske fastlandet, var flyttet til en base i det nordøstlige Nord-Korea.

Rapportene om missilaktiviteten kom samme uke som Det hvite Hus hadde signalisert at de ville gå bort fra kravet om at myndighetene i Pyongyang måtte si ja til nedrustning før fredssamtalene kunne starte opp igjen.

I juli foretok Nord-Korea en test av sju raketter, hvor av en var langdistanserakett. Prøveoppskytingen vekket sterke reaksjoner fra aktørene i sekspartssamtalene.

Siste utspill før den overraskende meldingen om atomprøvesprengningen var at Kim Jong Il var villig til å droppe atomplanene, dersom USA ville inngå i bilaterale samtaler med landet.

- Nord-Korea har prøvd å få innrømmelser fra verdenssamfunnet. I 1994 var det Carter som måtte reise over å få dratt i havn en avtale i 12.time. I september i fjor fikk Nord-Korea en avtale som var fordelaktig i forhold til eksport, energi og sikkerhetsinnrømmelser fra USA. Nå spørs det hvilke politiske, økonomisk og militære sanksjoner FNs sikkerhetsråd vil gå inn for, sier Mærli til Dagbladet.no.

Tviler på at de har bombe

Eksperter påpeker overfor Dagbladet.no at det er stor forskjell på å få til en atomprøvesprengning og det å produsere fungerende atomvåpen.

Atomvåpen med plutonium er spesielt krevende med tanke på finmekanikken som skal til for å få til en effektiv ladning som kan brukes i våpen.

Derfor er man fremdeles tvilende til at Nord-Korea har ferdigproduserte atomladninger i form av bomber og rakettstridshoder, selv om prøvesprengningen i natt understreker at de er kommet et langt steg nærmere.

NÆR KILJU: Klokken 10.35 lokal tid eller klokken 03.35 norsk tid skal Nord-Korea har foretatt en atomprøvesprengning i Hwaderi nær den nordøstlige kystbyen Kilju.
<B>SVARER PÅ DINE SPØRSMÅL:</B> Klokken 11.00 i dag svarer NUPI-forsker Morten Bremer Mærli på spørsmål fra leserne om Nord-Koreas atomprøvesprengning.
SKJØT I 1998: Nord-Korea sjokkerte Japan da de prøveskjøt et missil over øyriket for åtte år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!