Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette kommer til å bli Sivs mantra i tre år

Jonas Gahr Støre forberedt på Frp-kritikk for å øke skattene.

NULLER UT: Arbeiderpartiet nuller ut regjeringens skattelettelser i sitt alternative budsjett som ble presentert i dag av Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NULLER UT: Arbeiderpartiet nuller ut regjeringens skattelettelser i sitt alternative budsjett som ble presentert i dag av Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget om å fjerne arveavgiften er det eneste skattekuttet fra regjeringens forslag til statsbudsjett som overlever i Arbeiderpartiets alternative forslag.

Samlet legger landets største parti seg på skattenivået fra 2013, noe som altså nuller ut alle skattekuttene fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Jensens mantra - Vi ser på de alternative statsbudsjettene fra Venstre og KrF og de andre at det ikke er noe flertall på Stortinget for de skattekuttene som regjeringen foreslår, bemerket Ap-leder Jonas Gahr Støre da han og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen la fram Ap-budsjettet tidligere i dag.
Les også: «Om du forspiser deg, hjelper det lite at det siste du satte til livs, var en fruktkurv»

Støre sier at han er forberedt på kritikk. Den startet allerede i Politisk kvarter på NRK tidlig i dag, og Støre venter på fortsettelsen:

- Jeg merker meg at Frp-leder Siv Jensen sier at vi øker skattene. Dette kommer til å bli hennes faste mantra i tre år framover. Men det blir jo ikke mer sant av den grunn. Sannheten er at regjeringen foreslår store skattekutt med usosial profil. Vi ønsker å legge oss på fjorårets nivå, sier Støre til NTB.

Pusser profilen Arbeiderpartiet benytter anledningen til å blankpusse profilen når partiet nå legger fram sitt første rendyrkede budsjettforslag på åtte år.

Dermed er det både mulig å lese en viss avstand til SV og en viss tilnærming til KrF og Venstre i det 72 sider lange dokumentet.

Annet flertall Støre sier at Ap ikke har skult til noen andre, men vært tro mot eget program, egne prinsipper og «det vi har hørt rundt om i landet».

- Men det er interessant å notere at det er et annet flertall i mange saker; skattenivå, bistand og omlegging av bilavgifter for å ta noen eksempler, som er annerledes i stortingsflertallet enn det ser ut i rommet der det nå forhandles om statsbudsjett, sier Ap-lederen til NTB.

Omprioriteringer Små forskjeller og store muligheter er Aps overskrift på det alternative statsbudsjettet. Grovt sett vil Ap bruke pengene partiet «sparer» på å nulle ut skattelettelsene til tiltak som skal gi vekst, miljøsatsing og helse.

Kommunesektoren får 3,4 milliarder kroner mer - der 2 milliarder er frie inntekter. Det skal blant annet komme sykehjem og barnehager til gode.

Billigere hybridbil Samferdselssektoren får drøyt 2 milliarder kroner mer. Halvparten av økningen går til klima- og kollektivtiltak i storbyene. I tillegg vil Ap gjøre det dyrere å kjøre bensinbil med store utslipp og rundt 100.000 kroner billigere å kjøpe hybridbil. Dette grønne skatteskiftet flytter på over 1 milliard kroner.

Frukt og grønt Ap gjeninnfører skolefrukt, innfører to årlige opptak i barnehagene og beholder kontantstøtten.

Skattepolitisk vil Ap vente med endringer til etter at Scheel-utvalget har levert sin rapport om noen få uker, men partiet rører ikke regjeringens fjerning av arveavgiften. Støre sier at den slo skjevt ut ved at de store arvesummene gikk fri. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling