FORTVILET: Louie Barthelemy, 55, er en av fiskerne som har stilt seg i kø for å hjelpe til med opprenskningsarbeidet etter oljekatsatrofen. Oljesølet er ventet å nå Venice, ved kysten i Loisiana senere i dag. Foto: Casey Kelbaugh/Dagbladet
FORTVILET: Louie Barthelemy, 55, er en av fiskerne som har stilt seg i kø for å hjelpe til med opprenskningsarbeidet etter oljekatsatrofen. Oljesølet er ventet å nå Venice, ved kysten i Loisiana senere i dag. Foto: Casey Kelbaugh/DagbladetVis mer

- Dette kommer til å ta knekken på meg

Orkanen Katrina ødela mange Louisiana-fiskeres livsverk. Nå truer oljesølet med å gjøre det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||VENICE (Dagbladet): - Det finnes ikke ord for å beskrive dette. Alle pengene mine er investert i denne båten. Og nå kan jeg ikke gjøre noen ting, sier rekefisker Louie Barthelemy (55).

- Dette kommer til å ta knekken på meg.

Barthelemy, som har fisket i Venice hele livet sitt, skulle om et par uker ha startet rekesesongen, den tiden på året da han tjener penger for å forsørge seg selv og familien sin. Det har oljelekkasjen fra Deepwater Horizon satt en stopper for.

- Dette er en katastrofe. Oljen ødelegger alt, og fordi det setter seg i gresset langs kysten, kan det ta mange år før vi får det bort. Jeg tror dette blir mye verre enn Exxon Valdez. Rekene som ikke dør, vil forsvinne til renere vann, og østersen blir ødelagt.

Han rister på hodet.

- Alle du ser her er kommersielle fiskere, og alle kommer til å miste levebrødet sitt. Vi kommer til å sulte, alle som en.
 
Sto i kø for arbeidEt hundretalls fiskere sto i dag i kø utenfor Boothsville Venice high school, der de kunne stille seg og båtene sine til rådighet for å hjelpe til med arbeidet med å legge ut oljelenser utenfor kysten.

- Jeg håper å bli tatt ut, så jeg kan få en eller annen form for inntekt den neste tiden. Jeg har familie, jeg har store regninger å betale, og det er nå i rekesesongen vi betaler dem. Men bare de store båtene kommer til å bli valgt ut, og hva skal resten gjøre? sier en sint Barthelemy.

- Dette er ikke riktig. Det var ikke Moder Jord som forårsaket dette. Det var mennesker.

I KØ FOR Å HJELPE: Fiskerne i Venice, Louisiana kom mannsterke for å melde seg til oppryddingsarbeidet. Foto: Casey Kelbaugh/Dagbladet
I KØ FOR Å HJELPE: Fiskerne i Venice, Louisiana kom mannsterke for å melde seg til oppryddingsarbeidet. Foto: Casey Kelbaugh/Dagbladet Vis mer

Det er bare fem år siden orkanen Katrina ødela livsverket til mange av fiskerne i Venice, som kalles «Louisianas fiskehovedstad». Louie Barthelemy har brukt nesten 60000 dollar på å restaurere båten sin etter naturkatastrofen i 2005.

- Den var akkurat ferdigrestaurert nå nylig, sier han.

- Og nå viser det seg at det var til ingen nytte. Hjertet mitt sank når jeg hørte om denne oljen. Nå kan jeg ikke engang snakke med kona mi om det.
 
Sterk vindDa Dagbladet kom til Venice ved Golfkysten i formiddag, var en rekke mennesker i sving med å laste nye oljelenser om bord på båtene. Rundt 2500 arbeidere jobber nå med å begrense skadene av et oljeflak som ennå ikke er bekreftet å ha truffet land, men sterk vind ved kysten gjør arbeidet vanskelig.

- Bare store båter kan gå ut på vannet på grunn av bølgene, og det gjør at vi ikke får lagt ut så mange lenser som vi ønsker, sier talskvinne for BP, Marty Powers, som håper så mange som mulig av fiskerne kommer seg i arbeid.

- Det er de som kjenner vannet her best.

Rekefisker Louie Barthelemy synes BP bør ta mer ansvar.

- De må kompensere oss. Dette var deres feil. Og 1000 dollar for oss er det samme som 20 milliarder for dem.

FORSYNINGER: Forsyninger kommer til havna i Venice på Louisianakysten, der oljesølet ventes å drive inn seinere i dag. Foto: Casey Kelbaugh/Dagbladet
FORSYNINGER: Forsyninger kommer til havna i Venice på Louisianakysten, der oljesølet ventes å drive inn seinere i dag. Foto: Casey Kelbaugh/Dagbladet Vis mer