Dette kommer verdens-lederne til å gjøre i 2011

Men dette burde de gjort i stedet.

DETTE BØR DE GJØRE: I går publiserte det amerikanske magasinet Foreign Policy en liste med verdensledernes nyttårsforsetter. Der kan man lese hva verdenslederne burde gjøre i 2011 - og hvorfor de ikke kommer til å gjøre det.  Foto: SCANPIX
DETTE BØR DE GJØRE: I går publiserte det amerikanske magasinet Foreign Policy en liste med verdensledernes nyttårsforsetter. Der kan man lese hva verdenslederne burde gjøre i 2011 - og hvorfor de ikke kommer til å gjøre det. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denn uka publiserte det amerikanske magasinet Foreign Policy en liste med verdensledernes nyttårsforsetter. Der kan man lese hva verdenslederne burde gjøre i 2011 - og hvorfor de ikke kommer til å gjøre det. 

Les hele listen her!

Dette bør Obama love: Først ute er USAs president Barack Obama. Foreign Policy mener at Obama bør love å gjøre 2010 til «et mulighetens år - ikke et kriseår».

Finanskrisen, krigen i Irak og Afghanistan, «de pågående blodutgytelsene» i Midtøsten og en gryende valutakrig har preget Obamas utenrikspolitikk siden han tok over presidentstolen. Dermed har Obamas utenrikspolitikk vært mer enn respons på nye eller arvede konflikter  - i stedet for å ha vært resultatet av ny tenkning. Til og med nedrustningsavtalen med Russland har vist seg som en seig konflikt med republikanerne i Senatet.

SE ALLTID LYST PÅ LIVET: Foreign Policy mener at Barack Obama bør love å gjøre 2011 til «et mulighetens år - ikke et kriseår». Foto: SCANPIX
SE ALLTID LYST PÅ LIVET: Foreign Policy mener at Barack Obama bør love å gjøre 2011 til «et mulighetens år - ikke et kriseår». Foto: SCANPIX Vis mer

«I det kommende året er ikke fremskritt i disse spørsmålene særlig sannsynlig, så derfor bør Obama heller fokusere på det positive i 2011», skriver Foreign Policy. De mener han bør fokusere på Latin-Amerika og Europa i stedet for å bruke så mye tid på Midtøsten og Asia.

I tillegg bør Obama gi fritt spillerom for menneskerettighetshaukene Samantha Power og Susan Rice, skriver Foreign Policy.

Derfor vil han ikke gjøre det: Krisene er ikke ferd med å forsvinne. Amerikanske styrker er fortsatt under angrep i Afghanistan, og Obama kommer til å bli kritisert uansatt om han trekker ut styrkene eller ikke. Og jo lengre tid det tar før man finner en løsning på Palestina/Israel-konflikten, jo mindre sannsynlig er det at en tostats-løsning vil bli mulig. Obama vil måtte dedikere seg til problemløsning (troubleshooting red.anm.) dette året også.

Dette bør Hu Jintao love: Kinas president, Hu Jintao, bør love å «bevise at de som hater ham tar feil (prove the haters wrong red.anm)».

Kina endte året med «en smålig og brutal respons på at dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris», skriver Foreign Policy.

BØR TØRRE MER: Kinas president, Hu Jintao, bør love å «bevise at de som hater ham tar feil (prove the haters wrong red.anm)». Foto: SCANPIX
BØR TØRRE MER: Kinas president, Hu Jintao, bør love å «bevise at de som hater ham tar feil (prove the haters wrong red.anm)». Foto: SCANPIX Vis mer

Når til og med statsminister Wen Jiabao blir regnet for å være for kontroversiell for offentligheten «er åpenbart kinesiske myndigheters mistro til folket ute av kontroll», skriver Foreign Policy. (Foreign Policy viser til at et intervju med Jiabao med CNN ble sensurert av kinesiske myndigheter red.anm.).

Foreign Policy viser til at det er all grunn til å tro at det kinesiske folk også ville støttet styresmaktene hvis de åpnet opp. Regimet har løftet titalls millioner ut av fattigdom og hvorfor ikke bruke 2011 til å markere at kinesiske styresmakter «ikke er redd for kritikk?».

Derfor vil han ikke gjøre det: Fordi dagens system mer eller mindre fungerer. «Så lenge den kinesiske økonomien fortsetter å vokse vil folket holde seg stille», skriver magasinet. Og så lenge andre land bøyer seg for Kinas ønsker, slik som i for eksempel Xiaobo-saken, har Jintao og ledelsen lite å frykte.

Dette bør Putin love: Russlands statsminister, Vladimir Putin, bør gi «Dimitrij (Medvedev red.anm.) en sjanse (Give Dimitry a chance red.anm.)», skriver Foreign Policy.

«Det er vel for mye å forvente at Russlands autoritære leder skal bli demokrat over natta - men han bør hvert fall gi landets demokratiske valgte president en sjanse til å styre», skriver magasinet.

GI DIMITRIJ EN SJANSE: Russlands statsminister, Vladimir Putin, bør gi «Dimitrij (Medvedev red.anm.) en sjanse (Give Dimitry a chance red.anm.)», skriver Foreign Policy. Foto: AFP/SCANPIX
GI DIMITRIJ EN SJANSE: Russlands statsminister, Vladimir Putin, bør gi «Dimitrij (Medvedev red.anm.) en sjanse (Give Dimitry a chance red.anm.)», skriver Foreign Policy. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

De viser til at det er flere tegn på at den mer liberale teknokraten Dimitrij Medvedev vil gi landet de hardt tiltrengte reformene som Russland trenger.

Derfor vil han ikke gjøre det: Fordi det ikke er en del av planen. I større og større grad ser det ut som at Putins plan er å gjenninsette seg selv som president i 2012.
 
Berlusconi, Cameron, Netanyahu og Kim Jong Il Her er nyttårsforsettene til en rekke andre statsledere:

Dette bør Silvio Berlusconi love:
«Slutt mens du ennå kan».

Derfor vil han ikke gjøre det:
«Han stoler ikke på dommerne».

BØR SLUTTE: 
Dette bør Silvio Berlusconi love:
«Slutt mens du ennå kan». Foto: SCANPIX
BØR SLUTTE: Dette bør Silvio Berlusconi love: «Slutt mens du ennå kan». Foto: SCANPIX Vis mer

Dette bør David Cameron love:
«Slapp av (Ease up red.anm.)».

Derfor vil han ikke gjøre det:
Cameron-regjeringen ser på kutt og innstramninger som en nødvendighet.

Dette bør Benjamin Netanyahu love:
«Tenk stort».

Derfor vil han ikke gjøre det:
Netanyahu er fortsatt avhengig av støtte fra ytterste høyre.

TA DET MED RO: Dette bør David Cameron love
«Slapp av (Ease up red.anm.)». Foto: SCANPIX
TA DET MED RO: Dette bør David Cameron love «Slapp av (Ease up red.anm.)». Foto: SCANPIX Vis mer

Dette bør Hugo Chávez love:
«Vær som Lula».

Derfor vil han ikke gjøre det:
Politiske reformer pleier å bli mulig med fallende oljepriser og nå stiger prisene på nytt.

Dette bør Kim Jong Il love:
«Ikke start en krig».

TENK STØRRE: Dette bør Benjamin Netanyahu love:
«Tenk stort». Foto: SCANPIX
TENK STØRRE: Dette bør Benjamin Netanyahu love: «Tenk stort». Foto: SCANPIX Vis mer

Derfor vil han ikke gjøre det:
Det er på tide at makten skal gå i arv til den mer ukjente sønnen Kim Jong-Un og behovet for en militær vil lede Nord-Korea inn i nye provokasjoner.
 
Les mer her!

MYK OPP: 
Dette bør Hugo Chávez love:
«Vær som Lula». Foto: SCANPIX
MYK OPP: Dette bør Hugo Chávez love: «Vær som Lula». Foto: SCANPIX Vis mer
IKKE KRIG: Dette bør Kim Jong Il love:
«Ikke start en krig». Foto: SCANPIX
IKKE KRIG: Dette bør Kim Jong Il love: «Ikke start en krig». Foto: SCANPIX Vis mer