Dette korallrevet er knust av en trål

Forskere fant ødelagt korallrev utenfor norskekysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette var en gang et yrende korallrev, gjemmested for fisk og smådyr på havbunnen. Så raste en trål igjennom og knuste det.

Det var forskere på toktskipet «G.O. Sars» som gjorde oppdagelsen denne måneden, utenfor Lofoten og Vesterålen.

Som porselen

- Her ser vi at det har ligget et rev, som er blitt jevnet med bunnen. Det er tydelige spor etter trål, sier programsjef for MAREANO-prosjektet til Havforskningsinstituttet, Lene Buhl-Mortensen.

Steinkoraller er som porselen, de knuser lett. På bildet ligger biter av korallskjeletter blandet med mudder. Ingen levende kolonier er igjen.

Utsatt

Norge har et stort antall flotte koraller, men noen områder er veldig utsatt. Korallrev har ikke et sterkt vern, men det er ulovlig å knuse korallrev med vitende og vilje.

- Dette viser hvor negative effekter tråling kan ha, og hvorfor det er så viktig å få kartlagt hvor korallene er, sier Lene Buhl-Mortensen.

 UTSLETTET: Dette var en gang et korallrev utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen. Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet
UTSLETTET: Dette var en gang et korallrev utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen. Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet Vis mer

Når et korallrev blir ødelagt, får det først og fremst konsekvenser for faunanen lokalt. Bekymringsverdig blir det først dersom korallrev er ødelagt i et større område.

Korallrevene som finnes i Norge kalles kaldtvannskoraller.

Dette korallrevet er knust av en trål
LEVENDE: Lopheliarev med blomkålkoraller og sjøtrær. Fra et annet sted på den norske sokkelen.