Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongeparet er 80 år

Dette koster bursdagsgaven fra regjeringen til kongeparet

Middag til to millioner og kunstutstilling til fem millioner.

- HURRA!: Flere tusen var samlet på Slottsplassen under feiringen av kongeparets 80-årsdager. Her synger publikum og Garden bursdagssangen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke alle får bursdagsgave til flere millioner kroner, men når kongeparet feirer 80 år, er en gave obligatorisk.

I går og i dag er det ventet celebre gjester fra hele Europa for å feire kongeparet. I går kveld var det blant annet duket for underholdning på Slottsplassen og Gallamiddag på Slottet.

Sju millioner

I forbindelse med kongeparets bursdager, satte regjeringen i statsbudsjettet for 2016-2017 av sju millioner øremerkede midler som skulle være en gave til kongeparet.

Og pengene skal gå til to ting: Middag til omtrent 300 gjester på Operaen i kveld og en fotoutstilling på Slottet.

De koster henholdsvis omtrent to og fem millioner kroner.

Det betyr at prisen på middagen per kuvert er på omlag 6 660 kroner. Hva som står på menyen er foreløpig hemmelig. Det er først når middagen er i gang, at menyen blir offentliggjort.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tradisjonsgave

Fotoutstillingen på Slottet er en digital installasjon basert på dronning Mauds private fotoalbum og utvalgte drakter. I løpet av 2017 vil Slottet etablere «Dronning Sonjas kunsthall» i de opprinnelige stallene bak Slottet. Det skrev regjeringen i en pressemelding i oktober i fjor.

- Det er tradisjon for at regjeringen inviterer til middag ved denne typen kongelige bursdager. I tillegg jobber Slottet med å sette istand en kunststall, og regjeringen ønsket da å bidra med en installasjon som skal bli en del av utstillingen, sier Arvid Samland, kommunikasjonsrådgiver ved Statsministeren kontor, til Dagbladet.

BURSDAG: Kong Harald og dronning Sonja - feirer sine 80 årsdager.
Stortingspresident Olemic Thommessen (H), visepresident Marit Nybakk (AP) og visepresident Ingjerd Schou (H) forbindelse med feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 80-årsdager får kongeparet et maleri med kong Olav som motiv i gave fra Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BURSDAG: Kong Harald og dronning Sonja - feirer sine 80 årsdager. Stortingspresident Olemic Thommessen (H), visepresident Marit Nybakk (AP) og visepresident Ingjerd Schou (H) forbindelse med feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 80-årsdager får kongeparet et maleri med kong Olav som motiv i gave fra Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det er nasjonalmuseet som skal utvikle fotoinstallasjonen, og det er de som har estimert hvor mye fotogaven vil koste. Den vil koste mellom 4,5 til 5 millioner kroner.

Også fra Stortinget

Også Stortinget har gitt gave til kongeparet i anledning deres 80-årsfeiring. Tirsdag overrakte stortingspresident Olemic Thommessen (H), visepresident Marit Nybakk (AP) og visepresident Ingjerd Schou (H) et maleri av kong Olav til kong Harald og dronning Sonja.

- Dronning Maud var en ivrig hobbyfotograf på sine mange reiser i inn- og utland. Nå skal et utvalg av bilder fra dronningens private album og noen av draktene hennes settes sammen til en digital installasjon, sa statsminister Erna Solberg i pressemeldingen i oktober.

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer

Da kongeparet ble 70 år i 2007, ga den daværende regjeringen middag på Akershus slott og midler til å restaurere Sæterhytten.