Dette koster ekstremkulda

Forsikringsselskapene har så langt i år utbetalt 2,1 milliarder kroner i erstatning etter vann- og frostskader.

KALDT OG DYRT  I år er det meldt inn drøyt 30 000 vannskader i private boliger og hytter til landets forsikringsselskaper. Ifølge tall fra FNO er det over 126 prosent mer enn i samme periode i 2009.
KALDT OG DYRT I år er det meldt inn drøyt 30 000 vannskader i private boliger og hytter til landets forsikringsselskaper. Ifølge tall fra FNO er det over 126 prosent mer enn i samme periode i 2009.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 2010 kommer til å bli et helt spesielt rekordår både når det gjelder tallet på vannskader og erstatningsutbetalinger.

Det opplyser Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Det er særlig første kvartal med mange frostskader som trekker opp. I første kvartal i år var det dobbelt så mange skader som i årene før, sier hun til Dagbladet.

Neverdal tror antallet skader har vært så mange fordi vi år har fått kulda spredt over store deler av landet.

Ekstremvinter - Sist vinter fremstod som ekstrem. Dette gjelder i hele landet, men det spesielle var også at områder i Norge der det vanligvis ikke er slikt vær fikk både langvarig streng kulde og store snømengder, supplerer senior skadesjef på spesialskade i Tryg, Steffen Gjørva.

I en pressemelding forteller han at fjorårets vinter ble unormalt dyr for forsikringsselskapet.

- Skadene kostet oss 350 millioner kroner mer enn frostskadeutbetalinger i en normalvinter, sier han.

Vannskader etter frost I år ble det meldt inn drøyt 30 000 vannskader i private boliger og hytter til landets forsikringsselskaper. Ifølge tall fra FNO er det over 126 prosent mer enn i samme periode i 2009.

- Vannskadene etter sist vinter slo alle rekorder. Dette skyldes at første kvartal i år hadde ekstremt mange vinterrelaterte skader slik som vannskader etter frost. Det ble gjort skader for mange hundre millioner kroner relatert til frostskader sist vinter, anslagsvis rundt 800 millioner kroner, sier Stine Neverdal i FNO.
 
Både antall vannskader totalt for privatforsikringer og erstatninger hittil i år har økt med cirka 60 prosent. Mye av dette kan relateres til frosten, forklarer hun.
 
Rekordhøye erstatninger FNO har også tall som viser at forsikringsselskapene har hatt 61 000 vannskader i årets ni første måneder.

Totale erstatninger er på rekordhøye 2,1 milliarder kroner.

- Dette er det sammenlagte vannskade-tallet, og gjelder ialtså også for frost, presiserer Neverdal.
 
Mange av skadene kom i forbindelse med streng kulde og frostskader på vannrør.

Når vann fryser til is øker volumet med omlag 10 prosent, ifølge pressemeldingen fra Tryg. I en lukket ledning medfører dette at trykket i ledningen stiger helt til noe brister.

- Se derfor etter sprekker og utvidelser på ledninger og utstyr, sier Gjørva i Tryg.

Vanskelig å forebygge Ved langvarig frost uten at det har kommet snø frykter selskapet også barfrost som gir skader på utvendige ledninger.

- Det er gjerne vanskeligere å forebygge slike skader, men på steder spesielt utsatt for barfrost kan du vurdere å legge ut isolermatte og la vann renne i de mest ekstreme periodene, sier han.

- Nå håper vi folk har lært av den strenge vinteren, og er forberedt, sier Gjørva, og forteller at det står oppført i forsikringsavtalen hvilke forpliktelser du selv har for å forebygge skader.

ISKALDT: Foto RASMUSSEN/ESPEN Dagbladet
ISKALDT: Foto RASMUSSEN/ESPEN Dagbladet Vis mer