Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette koster Hagens løfter

Frp-leder Carl I. Hagen slenger ut løfter det vil koste staten over 56 milliarder kroner å holde. Han mener vi har råd til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har beregnet hva det vil koste staten i inntektstap og ekstrautgifter, dersom lokkematen Frp-lederen frister velgerne med virkelig skal serveres. Petroleumsfondet, som i dag er på 304 milliarder kroner, vil måtte bli tappet.

På noen punkter, som innen helsevesenet, er Hagens løfter langt på vei sammenfallende med prosjekter det allerede jobbes med i regjeringen.

Forskjellen er at Hagen vil gi sykehusene mer penger raskere enn regjeringen legger opp til.

Anslagene må anses som nøkterne. De er basert på Frps egne utspill og alternative budsjett for 2000, samt faktaopplysninger fra departementene.

Skatte- og avgiftskutt:

I sitt alternative forslag til statsbudsjett for år 2000 foreslo Frp skatte- og avgiftslettelser på 28 milliarder kroner. Du skal betale mindre i skatt og få billigere bil, bensin, øl og tobakk - for å nevne noe. Staten må klare seg med 28 milliarder mindre - hvert eneste år.

PC til alle skoleelever:

Hagen vil gi gratis PC til alle skoleelever. Ifølge Utdanningsdepartementet må man regne med å betale 20000 kroner for en moderne PC med nødvendig programvare. Skal alle landets 745000 skoleelever få gratis PC, lander regningen på 15 milliarder kroner. I tillegg kommer utgifter til installasjon, opplæring og drift.

Topp sykehusutstyr:

I investeringsplanen for utstyr til sykehusene ligger det allerede inne 5 milliarder kroner. I tillegg kommer 2,1 milliarder i kreftplanen. Investeringsperioden ble i revidert nasjonalbudsjett forlenget med to år til 2004. Hagen vil ikke vente så lenge - han vil bruke pengene nå. I tillegg må han tolkes dit hen at han ville ha imøtekommet enda flere av sykehusenes ønsker. En samlet investering på 10 milliarder kroner er derfor et moderat tips.

Politiutstyr:

Politiets materielltjeneste mente politiet ideelt sett trengte 510 millioner kroner til nye biler og annet utstyr i 2000. Stortinget ga dem 135 millioner - 375 millioner mindre enn de ønsket seg. Med Hagen som sjef ville nok politiet fått de 375 millionene - pluss noen millioner ekstra til politihelikoptre.

Eldreboliger i Syden:

Norge er midt oppi det Sosial- og helsedepartementet selv betegner som en historisk omsorgssatsing. Den totale prislappen er forventet å ende rundt 30 milliarder kroner. Men Hagen vil også investere i «skikkelige sykehjem og omsorgsboliger i land rundt Middelhavet». Prisen er usikker. Men Bærum kommue forventer å betale 30 millioner kroner for 30 sykehjemsplasser og åtte omsorgsboliger i Altea i Spania. Et storstilt prosjekt i statens regi kan fort bli 100 ganger så stort - og følgelig tre milliarder kroner dyrt.

<B>LOVER MYE:</B> Det er ikke alle forunt å komme med løfter til 56 milliarder. Carl I. Hagen gjør det med et smil.