Dette kostet streiken flyselskapene

Tapte ca. 17 millioner hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fem dager lange streiken i Avinor kostet flyselskapene vel 85 millioner kroner, viser selskapenes foreløpige beregninger.

SAS Norge har foreløpig kalkulert omkostningene til ca. 50 millioner kroner, opplyser kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide til NTB.

Hans kollega i Norwegian, Anne Grete Ellingsen, oppgir at selskapet har hatt ekstraomkostninger i størrelsesorden 4 til 5 millioner kroner per dag.

Widerøes kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien sier at deres omkostninger i perioden beløper seg til vel 10 millioner kroner.

Thomas Midteide sier at det ikke kommer på tale å legge kostnadene over på fremtidige kunder, men selskapet vil ta streikesaken opp med Avinor.I drift kl. 12.00
Torsdag regner flyselskapene med normal flytrafikk igjen.

Det varte ikke lenger etter at streiken var avblåst, før folk onsdag strømmet til de tidligere streikestengte flyplassene.

NTB møtte på morgenkvisten søstrene Synnøve Folland og Kari Østgård på Molde lufthavn Årø.

De var svært glad for at streiken var over, til tross for at de ikke kunne komme seg videre til Oslo før ved 14-tiden.

- Vi fikk tilnærmet full drift ved 12-13-tiden onsdag, opplyser informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til NTB.

Fullt trøkk
- Våre ansatte jobbet godt gjennom hele natten med å få fly og mannskaper i posisjon så raskt som mulig. Vi hadde et tilnærmet fullt flyprogram allerede fra formiddagen. For oss har det vært viktig å gjøre ettervirkningene så små som mulig, sier Ellingsen.

Det samme gjelder for SAS Norge og søsterselskapet Widerøe.

Etter hvert som fly landet, ble de reisende sluppet om bord i en fei og befordret til bestemmelsesstedet så raskt som mulig.

Litt etter litt gled trafikken inn i kjente baner, og både SAS og Widerøe regnet med vanlig «trøkk» fra onsdag ettermiddag.

Busser og billettrefusjon
Flyselskapene har under streiken forsøkt å minimalisere virkningene av at 12 til dels store flyplasser har vært stengt.

Alle selskapene har satt opp busser for å få reisende fram til nærmeste aktuelle flyplass, og fly har vært omdirigert til åpne lufthavner.

I tillegg til disse kostnadskrevende tiltakene kommer rene tap på billetter som må refunderes.

(NTB)

REGNER MED NORMAL DRIFT FRA I MORGEN: 12 flyplasser har vært stengt de siste fem dagene på grunn av streik blant Avinor-ansatte. Foto: SCANPIX
REGNER MED NORMAL DRIFT FRA I MORGEN: 12 flyplasser har vært stengt de siste fem dagene på grunn av streik blant Avinor-ansatte. Foto: SCANPIX Vis mer
Dette kostet streiken flyselskapene