Bomkrisa i regjeringen

Dette krangler de om

Hvordan tilfredsstille Frps krav om mindre bompenger uten at biltrafikken inn mot byene øker? Det er kjernen i konflikten som rir Erna Solbergs regjering akkurat nå.

STREKK I LAGET: Statsminister Erna Solberg (H) har ikke klart å forene sine regjeringspartnere i bomsaken. Konflikten handler om både penger og prinsipper. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STREKK I LAGET: Statsminister Erna Solberg (H) har ikke klart å forene sine regjeringspartnere i bomsaken. Konflikten handler om både penger og prinsipper. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«I kampen mot bompenger har vi fått større gjennomslag enn i noen annen plattform.»

Ordene tilhører finansminister og Frp-leder Siv Jensen. De falt 17. januar i år, da de fire regjeringspartiene stolt kunne presentere sin nye plattform - Granavolden-erklæringen.

Noen vinteruker senere skylte bomopprøret for alvor over landet, fra episenteret i Bergen og Stavanger. Utover våren og sommeren stiger misnøyen innad i Fremskrittspartiet, men også i Høyre kjenner man på presset.

Så slår bomsaken ut i full indre konflikt, og de seneste dagene har striden kulminert.

Men hva krangler de om? Mer om dette senere. Først skrur vi klokka tilbake til 5. mai.

Hagens plan

På Gardermoen er Frp samlet til landsmøte. Analysen til partistrategene er urovekkende. Bompengelistene spiser seg stadig større på Frps bekostning.

Så går parthøvding Carl I. Hagen på talerstolen. Han har en plan: Bruk oljefondet til å slette bompengegjelda på anslagsvis 100 milliarder kroner. Forslaget blir enstemmig vedtatt og salen reiser seg i applaus - men Siv Jensen og nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes blir sittende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer