Regjeringsforhandlingene:

Dette krangler de om

Abort, EØS, formuesskatt, kontantstøtte og forsvarspolitikk er blant temaene som kan øke temperaturen i forhandlingsrommet på Hurdalsjøen Hotell betraktelig de neste dagene.

UENIGHETER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum må i innspurten av regjeringsforhandlingene løse flere saker hvor de to partiene er uenige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UENIGHETER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum må i innspurten av regjeringsforhandlingene løse flere saker hvor de to partiene er uenige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HURDAL (Dagbladet): Tirsdag avslørte Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum et punkt de er enige om i den kommende regjeringsplattformen: Å fjerne firerkravet for matte i lærerutdanninga.

Dagen før annonserte de også tiltak for industri- og næringslivet som de to partiene er enige om.

Men selv om flere store konfliktområder er borte ved at SV forlot sonderingene, er det slett ikke alt de to gjenværende partiene står sammen om.

De neste dagene skal arbeidet med regjeringsforhandlinger ta fatt på en rekke betente felt.

Abortstrid

Blant disse er formuesskatt.

Arbeiderpartiet vil øke formuesskatten slik at formuer over 20 millioner beskattes med 1,3 prosent.

Både Ap og Sp ønsker å øke bunnfradraget i formuesskatten, slik at færre beskattes, men Sp vil samtidig redusere formuesgrunnlaget for driftsmidler.

Dagbladet er kjent med at Støre og Vedum på kammerset ikke har avklart denne skattefloken ennå, men at dette diskuteres i arbeidsgruppene de to partilederne har satt ned.

Ap og Sp er også uenige om abortnemndene.

Ap vil avskaffe nemndene mellom uke 12 og 18, og i stedet gi kvinnene selv det siste ordet. Sp ønsker å beholde dagens system, hvor abort er selvbestemt fram til uke 12 i svangerskapet. I ukene 12 til 18 vil Sp at spørsmålet fortsatt avgjøres i abortnemnd, men det er delte meninger internt i partiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer