Regjeringsforhandlingene:

Dette krangler de om

Abort, EØS, formuesskatt, kontantstøtte og forsvarspolitikk er blant temaene som kan øke temperaturen i forhandlingsrommet på Hurdalsjøen Hotell betraktelig de neste dagene.

UENIGHETER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum må i innspurten av regjeringsforhandlingene løse flere saker hvor de to partiene er uenige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UENIGHETER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum må i innspurten av regjeringsforhandlingene løse flere saker hvor de to partiene er uenige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

HURDAL (Dagbladet): Tirsdag avslørte Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum et punkt de er enige om i den kommende regjeringsplattformen: Å fjerne firerkravet for matte i lærerutdanninga.

Dagen før annonserte de også tiltak for industri- og næringslivet som de to partiene er enige om.

Men selv om flere store konfliktområder er borte ved at SV forlot sonderingene, er det slett ikke alt de to gjenværende partiene står sammen om.

De neste dagene skal arbeidet med regjeringsforhandlinger ta fatt på en rekke betente felt.

Abortstrid

Blant disse er formuesskatt.

Arbeiderpartiet vil øke formuesskatten slik at formuer over 20 millioner beskattes med 1,3 prosent.

Både Ap og Sp ønsker å øke bunnfradraget i formuesskatten, slik at færre beskattes, men Sp vil samtidig redusere formuesgrunnlaget for driftsmidler.

Dagbladet er kjent med at Støre og Vedum på kammerset ikke har avklart denne skattefloken ennå, men at dette diskuteres i arbeidsgruppene de to partilederne har satt ned.

Ap og Sp er også uenige om abortnemndene.

Ap vil avskaffe nemndene mellom uke 12 og 18, og i stedet gi kvinnene selv det siste ordet. Sp ønsker å beholde dagens system, hvor abort er selvbestemt fram til uke 12 i svangerskapet. I ukene 12 til 18 vil Sp at spørsmålet fortsatt avgjøres i abortnemnd, men det er delte meninger internt i partiet.

Etter det Dagbladet blir fortalt er abortspørsmålet særlig viktig for Arbeiderpartiet.

Flere Ap-kilder sier de er svært vanskelig for dem at partiet skal danne en regjering som ikke har som mål å avskaffe abortnemndene. I gi-og-ta-forhandlingene på Hurdal er det ventet at Sp vil måtte gi fra seg gjennomslag i abortspørsmålet, etter det Dagbladet forstår.

At blant andre Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim ønsker abort til uke 18, kan gjøre det lettere for Ap å få gjennomslag. Tvinnereim er en del av forhandlingsdelegasjonen.

EØS-motpoler

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er motpolene i Europa-politikken, men skal nå skrive seg sammen i en regjeringserklæring.

Støre har vært klar på at EØS-avtalen ligger til grunn for en Ap-ledet regjering, men det er likevel muligheter for Senterpartiet å få seire.

Fagbevegelsen støtter Senterpartiet i en utredning av alternativene og handlingsrommet innenfor EØS-avtalen. Her har Støre lavere skuldrer og er trygg på at en slik utredning aldri vil anbefale å si opp EØS-avtalen som det beste for Norge.

Tvert imot kan konklusjonen bli at fullt EU-medlemskap er det beste alternativet til EØS-avtalen, dette kan være med og parkere hele debatten om EØS-medlemskapet - som har stor støtte i befolkningen.

En slik utredning vil være en delvis seier for Senterpartiet som ikke koster Arbeiderpartiet for mye, etter det Dagbladet forstår.

FERSKES: I en pause under sonderingene i Hurdal, sto Aps nestleder Bjørnar Skjæran og spilte biljard med seg selv. Vis mer

Senterpartiet har også moderert EØS-avtalen og slått fast at de ikke ønsker å si opp avtalen før en «bedre» er på plass.

I samme kompleks hører EUs Jernbanepakke og Acer. Når det gjelder førstnevnte er både Ap og Sp imot, men det er uklart hvilke muligheter Norge har til å trekke seg. Senterpartiet er motstander av EUs energisamarbeid Acer og frykter det vil gi høyere strømpriser.

Uenighet om rovdyr

Senterpartiet ønsker å senke bestandsmålet for rovdyr i Norge, og gi lokalbefolkningen større mulighet til å bli hørt i spørsmål om rovdyr.

Arbeiderpartiet ønsker å videreføre rovdyrforliket. Flere Dagbladet snakker med, påpeker at det er naturlig at Senterpartiet får gjennomslag for rovdyrpolitikken, men heller ikke dette er foreløpig fastslått bak de lukkede dørene i forhandlingene.

En løsning kan være å flytte rovdyrforvaltningen bort fra klimadepartementet, og at Støre-regjeringen samler rovdyrforvaltning, natur og landbruk i samme departement.

Støre og Ap gikk til valg på at kommuner selv skal få større mulighet til å innføre nullutslippssoner. Dette er særlig aktuelt i storbyene.

Senterpartiet er mot dette, og det vakte stor oppsikt da Vedum markerte motstanden ved å trappe opp med en dieselbil på Tøyen i Oslo.

Sp-lederen gikk sågar så langt som å kalle nullutslippssoner «unorsk».

- Det er grunnleggende urettferdig at de rikeste som har råd til ny elektrisk Porsche, skal få lov til å kjøre hvor de vil i byen, mens andre som ikke har råd til å bytte ut bilen sin, ikke skal få lov. Det er unorsk. Det skal være likt uansett om du er fattig eller rik, sa Vedum så seint som i august i år.

Kommunekrangel

Når det kommer til forsvar ønsker blant annet Sp omkamp om flystasjonen på Andøy. Arbeiderpartiet var på sin side enig med dagens regjering om å legge ned flystasjonen som en del av langtidsplanen for Forsvaret.

Dagbladet er også kjent med at en delt løsning mellom Andøya og Evenes er blant det Fellesforbundet har krevd i sitt innspill til en ny regjeringsplattform.

Kommunesammenslåing er også et mulig stridstema de neste dagene.

Sp vil oppheve sammenslåinger vedtatt i stortingsperiodene 2013–2021, dersom tidligere kommuner eller fylker ønsker det. Dersom det er nødvendig, vil de tillate at dette skal avgjøres gjennom en folkeavstemning og vil åpne for at dette kan gjøres i de «gamle» kommunene.

Arbeiderpartiet på sin side har åpnet for å oppheve sammenslåtte kommuner og fylker hvis det er ønskelig lokalt. Partiet har vært mer diffuse enn Sp på hvordan dette skal gjøres, ifølge kritikerne. Partiet tolkes til å være lunkne til å iverksette store reverseringer med uante kostnader for skattebetaleren.

Uenige om kontantstøtten

Ap ønsker også å fjerne kontantstøtten og erstatte den med en ventestøtte for de som ikke har fått barnehageplass.

Sp gikk på sin side til valg på valgfrihet for foreldrene, og ønsker å videreføre kontantstøtteordningen for barn mellom ett og to år.

Men også under Senterpartiets landsmøte i begynnelsen av juni var kontantstøttens framtid oppe til diskusjon. Etter det Dagbladet forstår kan det faktum at det også er intern uenighet om dette i Sp, gjøre det enklere å føye seg i dette spørsmålet.

Sp ønsker også å oppløse den regionale foretaksmodellen som ble vedtatt gjennom sykehusreformen av blant andre Ap i 2001.

De har også gått til valg på å bevare Ullevål sykehus. Ap sentralt har på sin side støttet Helse Sør-Østs vedtatte plan om å legge ned Ullevål for å satse på sykehusene på Gaustad og Aker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer