- Dette krever Chávez for å unngå fiasko i Cancun

Latin-Amerikanske land, med Venezuela og Bolivia i spissen, har knallharde krav for hva som må på plass før de aksepterer en ny klimaavtale.

TØFFE KRAV: Latin-Amerikanske land, med Venezuela og Boliva i front, møttes tidligere i år, og utarbeidet en egen erklæring med krav til hva de mener må på plass for å få til en klimaavtale. Disse kravene er det Venezuelas president Hugo Chávez fronter i Cancun. REUTERS/Miraflores Palace/Handout
TØFFE KRAV: Latin-Amerikanske land, med Venezuela og Boliva i front, møttes tidligere i år, og utarbeidet en egen erklæring med krav til hva de mener må på plass for å få til en klimaavtale. Disse kravene er det Venezuelas president Hugo Chávez fronter i Cancun. REUTERS/Miraflores Palace/HandoutVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CARACAS (Dagbladet): Venezuelas sjefsforhandler, Claudia Salerno, forteller at det er sterk politisk vilje i de såkalte ALBA-landene (Cuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua og Ecuador) for å få til en klimaavtale. Tidligere i år arrangerte Bolivia konferansen «Verdens folks konferanse om klimaendringer». Her ble flere krav festet til papiret i det som heter Cochabamba-erklæringen.  

Max 1,5 grader ALBA-landene mener bestemt at temperaturene ikke kan stige mer enn med 1 eller 1,5 grader.  

IPPC og vestlige land som USA, EU og Norge, mener å holde togradersmålet er bra nok for å unngå katastrofale klimaendringer.

Mange hevder det også vil være fysisk umulig å nå 1-gradersmålet som ALBA-landene krever. Bare for å nå 2-gradersmålet, vil det kreve en utslippsreduksjon mellom 50—80 prosent innen 2050.

- Venezuela mener det ideelle målet er 1 grad. Som et kompromiss kan vi også gå med på at målet er å stanse temperaturøkningen ved 1,5 grader. Dette er det eneste som kan redde øystatene. Dette er den eneste etiske beslutningen, sier Salerno.  

I Cochabamba-erklæringen kreves det også at industrialiserte land skal betale seks prosent av BNP årlig for å takle klimaendringene i u-land. 

- Det skal ikke være økonomisk komfort for noen, og fortvilelse for resten. Det må være en økologisk, ikke en økonomisk avtale. Det er bare en ting som er riktig, og det er at industriland betaler mer, og u-land betaler mindre. forklarer Salerno.  

Bolivia mener også at det bør foreligge en klimadomstol.     

Chávez og Cochabamba Venezuelas klimaforhandler Salerno sier at kravene fra Cochabamba-erklæringen er det standpunktet president Chávez vil fronte i Cancun:  

- President Chávez holdning er at Cochabamba-erklæringen må tas med i betraktning om vi skal få på plass en klimaavtale, sier Salerno.  

Bolivia er et av mange land som allerede kjenner klimaendringene på kroppen, og som går en usikker framtid i møte om den globale temperaturen fortsetter å stige. Heller ikke de er villige til å fire på kravene under årets konferanse:    

- Blir Cochabamba-erklæringen lagt ved i avtalen, så vil ikke Cancun bli en fiasko. Blir det modifikasjoner i dokumentet fra Cochabamba, vil møtet i Cancun bli en katastrofe. Denne holdninger er det vi tar med oss til Mexico, sa Bolivias utenriksminister, David Choquehuanca, da Dagbladet møtte ham tidligere i høst.  

- Liten tro Men få har tiltro til at kravene fra Cochabamba blir vektlagt i Cancun. For frontene står steilt om krav til gradsmål og finansiering.  

- Hvordan skal dere klare å overbevise i-landene om for eksempel å nå 1-graders målet?  

STOR VILJE:   - Vi har aldri sagt nei til en avtale, men vi synes den må være ambisiøs nok. Vi sa nei til København, men sier ja til hvilken som helst avtale som møter de miljømessige behov, sier Venezuelas sjefsforhandler, Claudia Salerno. Foto: Marie Melgård
STOR VILJE:   - Vi har aldri sagt nei til en avtale, men vi synes den må være ambisiøs nok. Vi sa nei til København, men sier ja til hvilken som helst avtale som møter de miljømessige behov, sier Venezuelas sjefsforhandler, Claudia Salerno. Foto: Marie Melgård Vis mer

- Jeg skulle ønske jeg hadde muskler til det - men det er ikke mulig å overbevise noen. Skal vi få til en avtale må vi inngå kompromiss, sier Salerno til Dagbladet.  

- Hvordan skal dere få med USA med på laget?  

- Jeg bryr meg ikke om USA. Vi kan ikke vente på at de skal bli enige med oss. Vi må gjøre det vi må. Om 191 land er enige, så er det fantastisk. Vi fikk Kyoto til å virke selv om USA ikke signerte avtalen, svarer Salerno.    

- Lytt til oss Under fjorårets klimakonferanse i København banket Salerno hendene til blods i bordplaten for å få komme til ordet. Det var til ingen nytte. Hun ble ikke hørt.

Og Venezuela, Cuba, Sudan og Kina ble oppfattet som kranglefanter da de avviste en fjorårets avtale i København.

De ble anklaget for å sabotere avtalen i protest mot USA, men selv mener de det var fordi de ikke aksepterte å bli satt utenfor.

Selv om forhåpningene til Cancun-møtet er lave, sier Salerno at hun er mer optimistisk nå enn i fjor. Hun mener mexicanerne har lært av danskenes feil, og innsett at man kan ikke finne en klimaløsning uten å lytte til de ikke industrialiserte landene.

CANCUN ER I GANG: Greenpeace-aktivister på plass i Cancun. Foto: REUTERS/Claudia Daut
CANCUN ER I GANG: Greenpeace-aktivister på plass i Cancun. Foto: REUTERS/Claudia Daut Vis mer