STOR I BERGEN:  Omstendighetene rundt avdukningen av «Viking Star», og Trude Drevlands rolle i denne, er selve kjernen i saken der ordføreren har blitt siktet for korrupsjon. Dette bildet ble tatt et par dager før 17. mai 2015. Foto: Erik Ask.
STOR I BERGEN: Omstendighetene rundt avdukningen av «Viking Star», og Trude Drevlands rolle i denne, er selve kjernen i saken der ordføreren har blitt siktet for korrupsjon. Dette bildet ble tatt et par dager før 17. mai 2015. Foto: Erik Ask.Vis mer

- Dette kunne aldri skjedd i Oslo

Kjente bergensere mener byens følelsesliv har gjort Drevland-sagaen mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forut for årets 17. mai i Bergen gikk diskusjonen for seg i Bergens aviser.

Spørsmålet politikere, journalister og bergensere flest diskuterte var om hvorvidt ordfører Trude Drevland skulle få døpe skipet «Viking Star» på Vågen - et sted tett forbundet med nasjonaldagen og den årlige kapproingen som er blitt holdt der i over 150 år.

- Stang kunne ikke gjort dette På tross av at det ble både roing og båtdåp den dagen, så har diskusjonen på ingen måte roet seg ned siden den gang.

Ordføreren er blitt anklaget for korrupsjon, noe hun fredag ble siktet for i forbindelse med hennes nære relasjoner til skipsreder Torstein Hagen.

Dette etter at politiet i Bergen først henla saken.

Drevlands advokat John Christian Elden sa til TV 2 før helga at Drevland «står 100 prosent på at hun ikke har gjort noe galt».

— Hun ble overrasket over siktelsen, samtidig som hun har forståelse for at politiet har behov for å hente bevis som kan tale både for og mot skyld, sier Elden.
Eksil-bergenseren Trond Blindheim, som flyttet ifra byen så tidlig som i 1975, mener at det er noe spesielt med Bergen som har gjort Trude Drevland-sagaen mulig.

- En ordførers avdukning av en båt tar oppmerksomheten på nasjonaldagen. Det kunne ikke Fabian Stang ha gjort i Oslo, mener Trond Blindheim, rektor for Markedshøgskolen.

- Tett forhold til folket Han viser til kritikken som har blitt rettet mot Bergens Tidende i forbindelse med avisas kritiske dekning av saken. Blindheim tror dette er et resultat av et samhold en ikke finner i blant annet Oslo.

 - KUNNE IKKE SKJEDD I OSLO:  Trond Blindheim, rektor og dosent ved Markedshøgskolen, mener Bergen skiller seg ut med sitt samhold.
Foto: Mimsy Møller / Samfoto
- KUNNE IKKE SKJEDD I OSLO: Trond Blindheim, rektor og dosent ved Markedshøgskolen, mener Bergen skiller seg ut med sitt samhold. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer

- Når høvdingen er truet er det viktig å danse regndansen. Trude Drevland er meget populær i byen, mye på grunn av at hun er et hyggelig menneske og på grunn av den innsatsen hun har gjort for å reklamere for byen, fortsetter rektoren.

Han legger vekt på at bergensere flest er fullt klar over at korrupsjonsanklager må etterforskes, men legger vekt på det personlige forholdet mange, særlig de som tilhører makteliten, har hatt til ordfører Drevland.

- En blir liksom litt såret, særlig når hovedstadspressen kommer og skal pirke borti. Samtidig så er Drevlands personlige historie, der mange kjenner til de vanskelighetene hun har vært igjennom med blant annet en mann jukset med penger, godt kjent i Bergen. Sammen med at hun har lagt seg flat og innrømmet sine feil bidrar dette til et bilde av en person som ligger nede, sier Trond Blindheim.

Odd Arild Drevland, som Blindheim omtaler, ble blant annet dømt for grovt økonomisk underslag, grovt bedrageri og dokumentforfalskning.

Fikk svi på meningsmålingene Professor Frank Aarebrot ved universitetet i Bergen mener også at bergensernes følelser har spilt en stor rolle i Drevland-saken, men understreker at bergenserne har sagt sitt ved valgurnene.

Der endte Høyre med rundt 13 prosentpoengs tilbakegang sammenlignet med forrige lokalvalg i Bergen.

- Det er viktig å huske på at dette er ikke den første saken Høyre i Bergen har hatt. Blant annet så har vi hatt to narkotikasaker på tinget, og bergenserne forstår at dette må slås ned på. Hvis dette hadde vært en enkeltsak, hadde nok situasjonen vært en annen, sier Aarebrot.

Vil ha rom for følelser i Oslo Valgforskeren omtaler Bergen som «et lite stykke Italia som har revet seg løs» og mener at det rent emosjonelle er synlig i byens lokalpolitikk.

- Bergenserne har en tendens i å henge seg opp i små ting på tross av saker som er mye viktigere. Blant annet så har et veikryss i Bergen tatt veldig mye fokus bort fra den generelle forurensningen i byen, sier Aarebrot.

Aarebrot mener ikke at dette lynnet nødvendigvis er noe negativt. Her viser han til at den frie meningen står veldig sterkt i Vestlandets hovedstad.

- Samtidig så vil jeg også anbefale hovedstaden og den liberale pressen om å tenke litt med begge hjernehalvdeler. Hvis det ikke er lov med følelser så blir det fort veldig intolerant. Jeg mener at det for eksempel må være lov for en ordfører å tilhøre en menighet som mener at homofili er en synd, så lenge han ikke utøver dette synet gjennom vervet sitt, sier Frank Aarebrot til Dagbladet.

 OGSÅ POSITIVT:  Valgforsker Frank Aarebrot mener at Oslo og pressen også kan lære av Bergen når det gjelder rom for følelser. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
OGSÅ POSITIVT: Valgforsker Frank Aarebrot mener at Oslo og pressen også kan lære av Bergen når det gjelder rom for følelser. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer