VILLE TA HAM: Gjermund Cappelen ville avlytte Eirik Jensen for å bevise at han var en del av nettverket. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VILLE TA HAM: Gjermund Cappelen ville avlytte Eirik Jensen for å bevise at han var en del av nettverket. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Jensen-saken:

- Dette kunne blitt spikeren i kista

Gjermund Cappelen ville avsløre Eirik Jensen med skjult båndopptak. Det ble ikke gjort.

Under rettsdagen tirsdag ble de såkalte Ila-samtalene spilt av. Dette var samtaler Gjermund Cappelen hadde med to polititjenestemenn i Ila-fengsel, samt da han ble flyttet til Drammen fengsel.

Det er her han for første gang forteller politiet om samarbeidet med en politimann. Det kommer fram i samtalen at han vil bruke skjult båndopptaker for å «ta» personen.

- Få meg ut herfra og jeg tar med en båndopptaker, så får dere det 100 prosent, sier Cappelen, som ikke vet at samtalen med de to mennene blir tatt opp på bånd.

- Jeg kjenner ham så godt, han er en slu rev. Få det på teip, da er det ikke mer å diskutere. Han kan si, nei, det er bare en kilde. Vi må jo gjøre noe. Vi kan ikke sørge for at dette her ryker, sier Cappelen til politiet under den første samtalen 7. januar 2014.

- Det er håndfast

Polititjenestemennene kommenterer ikke forslaget om skjult båndopptaker i samtalen på Ila.

De gjentar at de er avhengige av å få noe håndfast av Cappelen.

- Det er håndfast. Det har foregått en oppussing, som jeg betalte, sier han.

Cappelen ber også mennene sjekke opp hans mobiltelefon, og sier det ligger bevis der.

- På min iphone ser man at jeg nærmest har blitt utsatt for utpressing, sier Cappelen.

Han bruker ikke navnet Eirik Jensen i samtalen med polititjenestemennene, men foreslår at politiet kan ringe et nummeret han har fått en rekke sms-er fra.

- Da vil dere høre en stemme i andre enden som er gjenkjennelig, sier Cappelen.

JENSEN-SAKEN: Gjermund Cappelen hadde et møte med Eirik Jensen og flere av hans politikolleger i 2012, der han skulle være intervjuobjekt i en politirapport kalt «Oslo 2022». Da ble det servert historier som ikke samsvarer med virkeligheten, ifølge Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe. Video: Nicolai Delebekk. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Spikeren i kista

De Vibe sier til Dagbladet i retten i dag at han har registrert Cappelens forslag om å gå med skjult båndopptaker, men at han ikke vet hva som er bakgrunnen for at dette aldri ble noe av.

- Hadde de sikret lyd fra kommunikasjonen mellom de to, og det hadde handlet om det, hadde det vært en spiker i kista, sier de Vibe.

Den manglende avlyttingen har av flere blitt omtalt som en gedigen tabbe av politiet i Asker og Bærum.

Hvis politiet hadde plantet en mikrofon i bilen til Gjermund Cappelen, ville de ha fått beviset som kunne dokumentert at politioverbetjent Eirik Jensen var en skurk, eller fått avklart at den betrodde politilederen bare gjorde jobben sin.

Elden har tidligere uttalt til Dagbladet at det åpenbart hadde vært viktig for saken at hva som skjedde i bilen ble dokumentert.

- Samtalen mellom Cappelen og Jensen kunne avklart absolutt alt, slik at det aldri hadde blitt noen straffesak mot Eirik Jensen, sier Elden.

Ville ha godt betalt

- Det kommer til å bli helt ekstremt. Den bomba, sa Cappelen helt i starten i samtalen med polititjenestemennene.

Han krevde først amnesti for å snakke, så begynte han å forhandle.

- Dette kommer til å bli noe i flere måneder, vet du. For at jeg skal leve med dette skal jeg ha godt betalt. Han kommer til å ta knekken på meg, han kommer til å prøve å drepe meg. Det dyret må aldri ut, sa han.

- Det tror jeg på. Hva vil skje med ham om han blir tatt? spør en av de to politimennene.

- Det blir utenkelig mange paragrafer: korrupsjon, medvirkning til ditt og datt, ødelagt statens jobb, han har motarbeidet egen stilling. Det blir ganske brutalt. Det er helt konkret, svarer Cappelen.

Elden vil komme med punkter

John Christian Elden sier i retten tirsdag at samtalene i utgangspunktet er å regne som avhør og at han mener politimennene har opptrådt klanderverdig. Han sier at han kunne ha argumentert for at opptakene ikke skal brukes, men mener imidlertid at alt bør fram.

- I stedet for å spille det av to ganger, vil vi komme med noen punkter som vi vil komme tilbake til.

Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe er uenig med Elden og legger til grunn at dette er en person som sier til politiet at han vil snakke med dem om en annen sak.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer