- Dette kunne endt med tragedie

UP slipper skrekkvideo fra E18.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2013 beslagla Utrykningspolitiet 5137 førerkort på stedet.

- De fleste for grove fartslovbrudd, men mange av anmeldelsene inneholdt også ulovlige og farlige forbikjøringer.

Det sier sjefen i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, til Dagbladet.

- Møteulykker farligst Nå slipper UP en video av en forbikjøring i trafikken som virkelig kunne ha gått galt.

- Vi gjør det for å vise en situasjon som kunne ha endt med tragedie. Ikke ta risiko i trafikken, vis heller hensyn, oppfordrer Karlsen.

I videoen øverst i saken krysser en bil sperrelinja, og forbikjører en annen bil i en sving der sikten er dårlig.

- Møteulykker har den største andelen av dødsulykkene. Hele 40 prosent av dødsulykkene i perioden 2009-2012 var møteulykker.

- En typisk foranledning til en møteulykke, er en fører som tar høy risiko ved forbikjøring. Hele 1 av 11 politirapporterte trafikkulykker ender med dødsulykker, sier Karlsen.

- Forebyggende Dagbladet har publisert flere videoer av galskapskjøring i trafikken. Sist i forrige uke, da Jonas (17) fikk hjertet i halsen da en bil svingte inn én meter foran kameraten på moped i Fredrikstad.

Frank Torgeir Nygård, fagleder i trafikketterforskning i politiet i Sør-Trøndelag, mener det er flere fordeler med å filme i trafikken.

- Videoer som viser farlige situasjoner i trafikken, og som vises på nettavisene, kan ha en forebyggende effekt på folk, sier Nygård.

- Videoene kan også være bevismaterialet i anmeldelser. Vi er nøye med å vurdere kvaliteten på videoene som innhentes i en anmeldelse. Vi må blant annet sikre at videoen ikke er manipulert, legger han til.

UP benytter videopptak som én av flere metoder for å sikre bevis for trafikkfarlig atferd. Dette er blant annet forbikjøringer.

- Unødvendig - Mange bilister tar unødvendig risiko, og jeg forstår ikke hvorfor.

Beskjeden kommer fra daglig leder ved Østfold kjøreskole, Ragnar Vatvedt Ødegård.

Kjørelæreren ferdes mye i trafikken, og spesielt på strekninga mellom Mysen og Halden. På denne strekninga observerer Vatvedt Ødegård i overkant utålmodige bilister.

- De tror de tjener mye tid på å drive med disse forbikjøringene. Ofte tjener de bare én plass i køen. Kan de ha det så travelt? Det er å ta unødvendig risiko.

Til høyre i saken har vi samlet opp videoer av forbikjøringer som ikke er til etterfølgelse.