-Dette kunne gått veldig galt

Hjemme i Valløveien 104 skal Marte Deborah Dalelv (24) forsøke å legge voldtekten og den absurde rettssaken og dommen i Dubai bak seg, slik at hun kan gå videre med livet sitt.

KOSER SEG: Marte Dalelv med hunde Keira hjemme i sofaen etter dramatiske måneder og dager i Dubai. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
KOSER SEG: Marte Dalelv med hunde Keira hjemme i sofaen etter dramatiske måneder og dager i Dubai. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Klokken 11.15 i dag landet Marte på Torp. I juli ble hun som voldtektsoffer opprinnelig dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskap og falsk forklaring. Mandag kom benådningen fra emiren av Dubai og Marte kunne reise hjem tirsdag. 19 timer senere satte hun foten på norsk jord.

- Dette er veldig uvirkelig. Jeg har det ikke klart for meg hvordan det føles, men jeg er glad jeg er hjemme. For dette kunne gått veldig galt, sier Marte til Dagbladet.

Den myke sofaen, hunden Keira og duftene i hjemmet får henne til å slappe av. Likevel det tar tid å lande etter en slik opplevelse.

- Ja, men nå skal jeg bare ha tid til meg selv, pakke ut og komme i orden og kose meg med venner og familie. Har jo ikke rukket det foreløpig, forteller Marte.

Roser Barth Eide At Marte har klart påkjenningene takker hun ikke minst sjømannskirkens ansatte og utenriksminister Barth Eide for.

- Jeg har hatt mange samtaler med Barth Eide. Han har gjort en fantastisk jobb. Allerede før møtet med statsadvokaten i Dubai ringte han meg personlig og sa at de jobbet virkelig med denne saken. Det har de tydeligvis gjort, fortelelr hun.

Ekstra honnør I tillegg til myndighetene gir hun ekstra honnør til Anniken og Gisle Meling ved sjømannskirken i Dubai.

- Hun stod for varme og trygghet, han for optimisme og tillit. Når du har fire slike gode egenskaper rundt deg, går det greit.

Marte legger til at takket være de gode samtalene med sjømannspresten og hans kone, klarte hun å bearbeide traumene som ofte kommer som følge av overgrep.

- Men om de kommer senere vet jeg ikke.

Marte har ikke vurdert om hun skal kontakte norske helsemyndigheter for å få hjelp der.

Nye løgner Det ble mye tid til overs for Marte i Dubai. Den forsøkte hun å bruke til noe nyttig.

- Ja, jeg hjalp til på sjømannskirken. Men en periode var det vanskelig å møte folk. Finne på nye løgner, når de spurte hva jeg gjorde der.

-Bebreidet du deg selv noen gang?

- Ja, jeg har hele tiden tenkt på hva jeg kunne ha gjort annerledes. Alt fra hva jeg hadde på meg til om jeg skulle ha gått andre steder, forteller hun.

Svarene har Marte ikke. Ei heller vil hun kommentere den siste utviklingen fra den tidligere arbeidsgiverens side. Nemlig at oppsigelsen av Marte var feil.

Nei, jeg har bare hørt om dette, ikke lest det sjøl. Derfor vil jeg ikke si noe nå.

Framtiden Marte har stor interesse for design, markedsføring og salg. Selv om opplevelsen i Dubai var skremmende og uvirkelig, har det ikke tatt bort interessen for faget.

- Jeg har kommet inn på Westerdals på linjen for retail og design til høsten. Dette er en bachelorutdannelse. Det gleder jeg meg til.

Da Dagbladet tar farvel med Marte, holder mamma Evelyn Dalelv på med å lage til kjøttkaker.

- Mors kjøttkaker er bestilt for lenge siden, sier hun.

GOD KLEM: Marte og mamme Evelyn Dalelv klemte hverandre lenge og vel da Marte kom hjem til Torp flyplass onsdag formiddag. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
GOD KLEM: Marte og mamme Evelyn Dalelv klemte hverandre lenge og vel da Marte kom hjem til Torp flyplass onsdag formiddag. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer