«Dette kunne vært unngått»

Vinden klarte ikke å skade huset til Vincent A. Mamelil. Men vannet som flommet over dikene la hjemmet hans og hele nabolaget øde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. BERNARDS PARISH (Dagbladet): -  Dette kunne vært unngått, sier Vincent oppgitt. Klokka ti på ti mandag 29. august ble huset han egenhendig bygde for 19 år siden fylt av vann og stinkende gjørme. Nøyaktig på dette tidspunktet stoppet vegguret i det som var stua.

Huset sto imot orkanen Katrina, men ikke vannmassene som flommet over dikene og med voldsom kraft knuste hjemmene til innbyggerne i St. Bernard Parish, forstadskommunen sør-øst for New Orleans.

Død fisk på bordet

Nå er huset fylt av stinkende gjørme og de skitne strekene på veggen viser at vannet nådde tre meter over gulvet. På bordet i stua ligger en død fisk.

-  Vi har i årevis advart om at dikene ikke er høye nok til å beskytte oss dersom en orkan skulle treffe. Nå har det vi advarte mot blitt virkelighet og det er for seint å gjøre noe, sier Vincent. Han er tilbake for å hente en gjenstand - brudebildet av han og kona. Det hang i trappeoppgangen og ble ikke ødelagt av gjørmevannet.

Hardest rammet

Da vegguret i stua stanset den svarte dagen for to uker siden, pustet føderale og delstatlige myndigheter ut. De trodde det verste var over da Katrina hadde passert og var verken klar over eller forberedt på katastrofen vannets rasende ferd over og gjennom dikene førte med seg, skriver storavisa Washington Post.

St. Bernard Parish er blant de hardest rammede områdene. Husene ytterst langs dikene er knust og likner til forveksling haugene med vrakgods tsunamien i Asia etterlot seg.

 FARVEL: Vincent A. Mamelil fortviler og mener huset hans i St. Bernards Parish sør for New Orleans kunne vært reddet, dersom myndighetene hadde hørt på advarslene og bygget sterkere flomvern. Foto: Tore Bergsaker
FARVEL: Vincent A. Mamelil fortviler og mener huset hans i St. Bernards Parish sør for New Orleans kunne vært reddet, dersom myndighetene hadde hørt på advarslene og bygget sterkere flomvern. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Lave diker

Bil- og båtvrak ligger hulter til bulter i gatene og hagene. Hele det flate landet er dekket av tykk og seig oljeholdig gjørme.

Vannet kom fra kanalsystemet Mississippi Gulf Outlet nord for kommunen. Dikene holdt, men de var for lave, og flodbølger skyllet over dem. Under president George W. Bush er bevilgningene til flodvern, kuttet ned, og mange av innbyggerne retter sitt raseri mot han.

-  Bush kan gjerne komme på besøk hit. Jeg kan by han på middag. Han kan få den sjøldøde fisken inne på spisebordet, sier Vincent.

Rasende

I St. Bernard er bitterheten stor. Det var innbyggerne der som ble rammet hardest av orkanen. Det var her 33 eldre mistet livet fordi ingen kom for å redde dem da vannmassene flommet inn i sykehjemmet og druknet dem.

Til nå er til sammen 63 lik hentet ut fra de gjørmefylte ruinene i St. Bernard, men store områder er enda ikke gjennomsøkt.

Husene som er gjennomsøkt, blir merket med spray-maling. «No bodies - ingen lik» står det skrevet på husene der eierne fulgte myndighetenes råd og forlot hjemmene sine før orkanen. Men utover søkene etter lik, er lite skjedd i St. Bernard.

-  Jeg er rasende, men jeg klarer ikke finne flere ord på følelsene nå. Jeg har hatt 19 lykkelige år i huset. Det kunne vært flere hvis noen hadde hørt på oss og ekspertene som sa dikene var for lave. Flere kunne også vært i live om noen hadde vært forberedt på det som kom, sier Vincent.

Ulovlig

Vincent, kona og sønnen Brian forlot hjemmet sitt søndag kveld før orkanen og bor nå i datterens lille leilighet i delstatshovedstaden Baton Rouge.

Dette er første gangen han er tilbake, og han er her ulovlig. St. Bernard er fortsatt helt avstengt av tropper fra nasjonalgarden og store politistyrker fra hele USA som har lagt en jernring rundt St. Bernard.

Til hundene

I gatene er det hundene som råder - hunder eierne ikke fikk ta med seg da de evakuerte. Inne i noen hus står bikkjer og bjeffer fortvilet i vinduene.

-  Jeg snek meg forbi. Det betyr mye for meg og kona at dette bildet kom uskadet fra katastrofen, sier Vincent og viser fram bryllupsbildet.

-  Men ellers er det ingenting annet enn minnene som har noen verdi i dette huset, sier Vincent A. Mamelil.

I RUINER: De fleste husene i St. Bernards sto imot orkanens vinder. Men da vannet kom ble biler, hus og båter løftet opp og knust.
«INGEN LIK»: «No bodies» står det skrevet på husene der eierne fulgte myndighetenes råd og forlot hjemmene sine før orkanen.
BRUDEBILDET: Vincent A. Mamelil er tilbake for å hente en gjenstand - brudebildet av han og kona.
TREG START: Først nå, to uker etter katastrofen, har hjelpeinnsatsen så smått startet i St. Bernards Parish.