- Dette landet er på vei mot ondskapen

Kommunistiske Kina på forskjells-toppen i Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når 2217 kommunistledere samles i Beijing neste uke skal president Hu Jintao (64) forsøke å befeste makten han har hatt siden forrige partikongress for fem år siden.

Høyst sannsynlig vil både Hu og statsminister Wen Jiabao fortsette å styre verdens mest folkerike land i en ny femårsperiode fram til 2012. Men hvem av de over 60 millioner partimedlemmene som skal ta over makta etter det er uvisst.

Mens noen drømmer om at den yngre, mer frittenkende sjettegenerasjonen av kommunister skal styre landet, er det andre som mener at Kina bør styres fra graven. De vil tilbake til Kina slik Mao ville ha det.

Opprør mot Hu

- Dette landet er på vei mot ondskapen, skrev 17 tidligere ministere, tjenestemenn og akademikere i et skarpt brev til president Hu i juli, ifølge tyske Der Spiegel.

De 17 undertegnede ser en utvikling i Kina de ikke liker.

- Partisekretærer er blitt kapitalister, og kapitalister er blitt partimedlemmer, skrev de med et tydelig ønske om at kommunistpartiet tar kontroll over økonomien igjen.

De færreste ser for seg at kommunistpartiet vil gi slipp på markedsøkonomien som har gitt landet den eventyrlig økonomiske veksten siden Maos rival, Deng Xiaoping, iverksatte de første økonomiske reformene på slutten av 70-tallet.

STØRRE FORSKJELLER: Selv om den økonomiske utviklingen har løftet millioner ut av fattigdom øker gapet mellom rik og fattig i Kina. Dette bildet viser en gammel mann som lever av å samle inn avfall til resirkulering nær byen Jiujiang. Foto: AFP PHOTO/Mark RALSTON/SCANPIX
STØRRE FORSKJELLER: Selv om den økonomiske utviklingen har løftet millioner ut av fattigdom øker gapet mellom rik og fattig i Kina. Dette bildet viser en gammel mann som lever av å samle inn avfall til resirkulering nær byen Jiujiang. Foto: AFP PHOTO/Mark RALSTON/SCANPIX Vis mer

Men noe må gjøres. Ifølge Den asiatiske utviklingsbanken, er inntektsforskjellen i Kina større enn i noe annet asiatisk land med unntak av Nepal. Og i et land der 800 millioner fortsatt bor på landsbygda, opplever millioner av kinesiske bønder å bli jordløse fordi jorda de dyrker skal gå til Kinas moderniseringsprosjekt.

Les også: Kinesiske bønder på krigsstien

I skyggen av den økonomiske veksten lurer også store miljøproblemer, menneskerettighetsspørsmål og en omstridt utenrikspolitikk.

Så langt har president Hus slagord om å bygge et «harmonisk samfunn» og større «internt demokrati» gitt få konkrete utslag.

Så mye frykter kommunistpartiet for sin egen overlevelse at det knapt har vært noen diskusjon og utveksling av ideer i forkant av Folkerepublikkens 17. partikongress om hvordan skillet mellom by og land, rikdom og fattigdom skal jevnes ut, skriver Economist på lederplass denne uka.

Med store uløste problemer hengende over seg er det mange som setter sin lit til den såkalte sjettegenerasjonen av kommunistkadre. Det vil si de som trolig vil overta makta etter 2012 og i åra etter.

De nye unge

- Disse yngre partitjenestemennene tenker mer liberalt og har et mer åpent sinn. De vil se en tid med forandring, sier professor Mao Shoulong ved Folkeuniversitetet i Beijing til nyhetsmagasinet Newsweek.

- Dette landet er på vei mot ondskapen

Kinas nye «up and coming» politikere er Hu Chunhua (44), Li Keqiang (52) og Xi Jinping (54). Disse tre, Hu, Li og Xi har ingen åpenbare politiske motsetninger. De er mindre ideologiske, har større markedsforståelse og har millionærer så vel som miljøaktivister i omgangskretsen.

Alle er de utdannet ved Kinas toppuniversiteter og har bakgrunn i økonomi og juss. Det gjør dem mer internasjonale og mindre indoktrinerte i måten å tenke på, mener statsvitere.

- Når de kommer over et problem i samfunnet kan det hende de lar folk få påvirke mer i den politiske prosessen, sier Tianjin Shi ved Duke University.

Men hvordan makta fordeles og hvem som til slutt blir forfremmet er vanskelig å forutsi i et politisk system som er lite transparent og som ikke styres etter demokratiske prinsipper.

Landets 1,3 milliarder innbyggere som mangler stemmerett og resten av verden får knapt vite noe om arverekkefølgen i det som ved utgangen av året vil være verdens tredje største økonomi.

Ifølge avisa International Herald Tribune peker spekulasjonene i favør Xi Jinping som Kinas neste president etter Hu, mens Li Keqiang er den eneste som president Hu har lykkes i å få forfremmet.

Men kanskje vil det ikke lenger være sånn at den sittende presidenten for utpeke sin etterfølger slik tradisjonen har vært, antyder professor Cheng Li, forfatteren boken China’s Leaders.

- Reglene vil endre seg. Forvent det uventede. Innen denne generasjonen når toppen, kan kommunistpartiet være borte, sier Cheng til Newsweek.

LITT TIL: Sikkerhetsvakter passerer et bilde av Kinas nåværende president, Hu Jintao. Han blir trolig sittende i en ny femårsperiode.
DRØMMER OM GAMLEDAGER: Under den velregisserte overflaten ulmer det innenfor Kinas kommunistparti. I sommer ble det skrevet under på et opprop til president Hu som advarte mot at landet utviklet seg i feil retning.
STORE MILJØPROBLEMER: En av de store utfordringene Kina står overfor er miljøforurensing. Hvert år dør opp mot 750 000 av luftforurensing. Dette bildet viser en sementfabrikk i Baokang i Hubei-provinsen.
KINAS NESTE PRESIDENT?: Mange spår at toppsjefen i Shanghai, Xi Jinping, blir Kinas neste president om fem år. Han er kjent for å innta en tøff holdning mot korrupsjon.
PRESIDENTENS FAVORITT: Ifølge rykter og spekulasjoner etter fredagens møte i sentralkomiteen vil Li Keqiang (bildet) bli forfremmet under neste ukes partikongress. Han skal være president Hu Jintaos favoritt til å ta over om fem år.