GULL I GRUNN: Dypt under den Australske bushen i det såkalte Arckaringa-bassenget sør i Australia, mener geologer at det kan finnes enorme oljemengder. Foto: Linc Energy
GULL I GRUNN: Dypt under den Australske bushen i det såkalte Arckaringa-bassenget sør i Australia, mener geologer at det kan finnes enorme oljemengder. Foto: Linc EnergyVis mer

Dette landet kan bli det nye Saudi-Arabia

Gigantisk oljefunn i ødemarka kan endre det økonomiske verdenskartet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en børsmelding fra det australske selskapet Linc Energy som anslår at et oljefelt inneholdende mellom 133 og 233 milliarder
fat olje er oppdaget den søraustralske ødemarka.

Det øvre estimatet for verdien av oljen som kan finnes i skiferlagene dypt under den Australske bushen i det såkalte Arckaringa-bassenget er ubegripelig: 120 000 milliarder kroner - mer enn 30 norske oljefond.

Selv om beregningene er usikre, vil oljefunnet kunne endre australias rolle i verdensøkonomien fundamentalt - fra å være en av verdens største oljeimportører, til å bli blant verdens største oljeeksportører.

- Saudi-Arabia-tall Linc Energy-aksjen steg med over 30 prosent etter at nyheten om oljefunnet kom ut. Siden har flere analytikere manet til nøkternhet, og pekt på at det ikke er avklart hvor mye av oljen det vil være lønnsomt å utvinne.

Oljeselskapet har i dag distansert seg fra estimatet på 120 000 millarder kroner - et tall medier har kommet fram til ved å ta det øverste anslaget for antall oljefat som kan finnes i feltet, ganget med dagens oljepris.

Linc Energy-direktør Peter Bond sier likevel at funnet kan endre verdens oljeindustri.

- Uansett hvordan man ser på det er dette funnet enormt. Ser man på det høyeste anslaget, snakker man om Saudi-Arabia-tall. Det er enormt. Hvis analysene holder det de lover blir dette et nøkkelområde framover, sier Bond.

Selskapet startet prøveboring i området sommeren 2011.

Skiferolje endrer kartet Funnet består av såkalt skiferolje, som koster mer å utvinne enn konvensjonell råolje, og innebærer en prosess der man pumper vann, sand og kjemikalier ned under bakken.

PRØVEBORING: Selskapet startet prøveboring i området i 2011. Foto: Linc Energy
PRØVEBORING: Selskapet startet prøveboring i området i 2011. Foto: Linc Energy Vis mer

Det er nettopp utvinningen av skiferolje som har gjort at man nå må tegne opp det økonomiske verdenskartet på nytt: Oljeprosjektene Bakken og Eagle Ford i USA har gjort at USA i år kan gå forbi Saudi-Arabia og innta tronen som verdens største oljeprodusent i år.

Utvinningsprosessen er imidlertid mer komplisert og mer kostbar enn ved konvensjonell oljeutvinning.

Ifølge Daily Telegraph er det ikke sikkrt at man klarer å utvinne mer enn 3,5 milliarder fat olje fra feltet. Det har en markedsverdi på 1994 milliarder kroner (359 milliarder dollar).

Ifølge Peter Bond er 3,5 milliarder fat olje et absolutt nedre estimat, et «worst case scenario».

 

ENORMT OMRÅDE: Området som ifølge geologene er rikt på olje er det såkalte Arckaringa-bassenget. To uavhengige rapporter, utarbeidet av oljeanalysefirmaene DeGolyer & MacNaughton og Gustavson Associates, konkluderer med at det finnes store mengder olje under bakken her.
ENORMT OMRÅDE: Området som ifølge geologene er rikt på olje er det såkalte Arckaringa-bassenget. To uavhengige rapporter, utarbeidet av oljeanalysefirmaene DeGolyer & MacNaughton og Gustavson Associates, konkluderer med at det finnes store mengder olje under bakken her. Vis mer