Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette leses nok godt av vårt naboland i øst

Bård Vegar Solhjell krever en egen kommisjon for overvåking.

ØNSKER KOMMISJON FOR OVERVÅKING: Bård Vegar Solhjell mener det nå er behov for en egen overvåkingskommisjon. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER KOMMISJON FOR OVERVÅKING: Bård Vegar Solhjell mener det nå er behov for en egen overvåkingskommisjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bård Vegar Solhjell (SV) mener Dagbladets artikkel i dag om at norsk overvåking av Russland rapporteres til NSA, viser et behov for en egen overvåkingskommisjon.

- Jeg forutsetter at det her er snakk om overvåking innenfor lovens grenser, som generalløytnant Kjell Grandhagen selv understreker at er tilfelle. Artiklene viser at det er et tett og omfattende samarbeid mellom Norge og USA, og det viser i mine øyne at det er behov for en egen overvåkingskommisjon, sier Solhjell til Dagbladet.

- En slik kommisjon kan i helhet gå gjennom norsk overvåking, og tegne et bilde av den for befolkningen, samt behovet for eventuelle endringer, fortsetter han.

- Viktig fokus - Er politikere og fagfolk kjent med at denne typen overvåking forekommer?

- De fleste er kjent med at det forekommer lovlig overvåking i andre land, f.eks. i nord. Men mitt poeng er at det er behov for en bredere gjennomgang av hva som faktisk skjer, hva slags politikk vi har når det gjelder dette. En samlet framstilling trenger ikke offentliggjøres, men kan gjøres tilgjengelig for politikerne, sier Solhjell.

- Hva er konsekvensene av at detaljer i samarbeidet mellom Norge og NSA nå blir kjent?

- Jeg er glad for og mener det er viktig at mediene på en ansvarlig måte setter fokus på overvåking. Jeg synes også Dagbladets sjefredaktørs kommentar om dette i dag var god.

- Leses godt av russerne - Kan dette skade forholdet mellom Norge og Russland?

- Det er det vanskelig for meg å vurdere. Som vi i Norge er relativt klar over at russisk etterretning følger med på oss, tror jeg de er klar over at vi gjør det motsatte. Når det er sagt tror jeg nok denne saken blir lest nøye av vårt naboland i øst, sier Solhjell.

- Har Norge full politisk kontroll over samarbeidet med NSA?

- Det er politisk vedtatt og det er lovregulert, men jeg hadde likevel foretrukket en full gjennomgang, og mener det er behov for en overvåkingskommisjon. Vi ønsker å gå gjennom all norsk etterretningssamarbeid med andre land.

TOPPHEMMELIG: Notatet om E-tjenestens samarbeid med amerikanske NSA er skrevet 17. april i år. Der framgår det at de to etterretningstjenestene samarbeider svært tett om overvåkning av både militære og sivile «mål» i Russland. På bildet Kreml, Russlands politiske sentrum.
TOPPHEMMELIG: Notatet om E-tjenestens samarbeid med amerikanske NSA er skrevet 17. april i år. Der framgår det at de to etterretningstjenestene samarbeider svært tett om overvåkning av både militære og sivile «mål» i Russland. På bildet Kreml, Russlands politiske sentrum. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media