Dette lo Breivik av

Mente hans høyreekstreme hilsen så komisk ut med håndjern.

BLE FLEIPET MED: Teamet som observerte Breivik skal ha konfrontert han på en rekke måter. Blant annet tok de opp denne hilsenen Breivik gjorde under siste fengslingsmøte. Det skal ha framkalt latter hos Breivik.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE FLEIPET MED: Teamet som observerte Breivik skal ha konfrontert han på en rekke måter. Blant annet tok de opp denne hilsenen Breivik gjorde under siste fengslingsmøte. Det skal ha framkalt latter hos Breivik. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas var så sikre i sin vurdering av Breivik at de avsluttet observasjonen en uke tidligere enn de strengt tatt behøvde.

Etter hva Dagbladet kjenner til ble de tidlig klar over at den Breivik de møtte ikke var slik han ble beskrevet i rapporten fra Husby og Sørheim.

En annen person I tre uker hadde et håndplukket team fra Regional Sikkerhetsavdeling ved Dikemark observert Breivik døgnet rundt. Hjelpepleiere, sykepleiere og psykiatere gikk fra 29. februar i en skiftordning der to lag på fire personer fulgte terroristen på dagtid, mens to fulgt ham på natten.

For disse ble det etter det Dagbladet kjenner til daglige møter med en ganske annen person enn den psykotiske mannen rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim beskriver i sin rapport.

Spesielt trekker Aspaas og Tørisen fram hvordan Breivik viser evne til å vise selvironi og selvinnsikt og til å spøke med seg selv og andre.

Lo av håndjern Teamet som observerte Breivik brukte en rekke teknikker for å teste ut Breiviks reaksjonsmønster. I en situasjon skal Breivik ha blitt ertet for hvor komisk hans høyreekstreme hilsen så ut i tingretten under fengslingsmøtet 6. februar.

Dette skal ha framkalt latter hos Breivik, som forsto spøken. Han skal så ha erkjent at denne hilsenen måtte ha sett direkte komisk ut så lenge han var iført håndjern.

Etter fengslingsmøtet i februar forklarte Breiviks advokat Geir Lippestad den terrorsiktedes hilsen som «en type høyreekstrem hilsen».

Forsvareren vet ikke hvem denne hilsenen skulle være til. Han vet heller ikke hva hilsenen betyr.

- Han har sitt syn på verden. Det er en del av denne saken, uttalte Lippestad.

Høyrevri I et politiavhør har Breivik forklart at dette var ment som en høyreorientert anti-kommunistisk hilsen.

Breivik hevder det er en hilsen som skal vise styrke, ære og kamp. Breivik mener dette er en ny type hilsen, en nytolkning tatt fra den politiske venstresiden, men utført med høyre arm for å symbolisere sympati med de høyreorienterte.

Fordi håndjernene ødela måten han ønsket å vise denne hilsenen, viste han for sikkerhetsskyld avhørerne hvordan den var ment utført.

- Endret seg ikke Etter relativt kort tid skal alle involverte under observasjonen ha vært samstemte: Dette er ikke en psykotisk person. Og: Denne personen er ikke paranoid schizofren.

I DAGBLADET I DAG: Les Dagbladets store magasin om terrorangrepene.
I DAGBLADET I DAG: Les Dagbladets store magasin om terrorangrepene. Vis mer

De sakkyndige Tørrisen og Aspaas deltok ikke i observasjonen, men hadde oppsynet med den. I tillegg hadde de egne samtaler med Breivik. I sin rapport legger de stor vekt på observasjonen.

Etter hva Dagbladet kjenner til skal det ha vært en utbredt oppfatning blant de involverte at det de så hos Breivik, ikke var til å kjenne igjen i rapporten fra Husby og Sørheim. Og at de to rapportene ville stå i steil motsetning til hverandre.

Etter hva Dagbladet kjenner til skal Breivik ha hatt et ønske om å endre sin adferd overfor de nye sakkyndige, i håp om å bli erklært tilregnelig. Dette skal imidlertid Breivik ikke ha klart. Ifølge personer nær Breivik skal han ha opptrådt overfor de nye sakkyndige på samme måte som overfor Husby og Sørheim.

Observasjonen er gjennomført i et spesialbygd rom på rundt 60 kvadratmeter. Her har Breivik hatt tilgang til TV, bøker, en datamaskin og treningsapparater.

PS! Dagbladets papirutgave har i dag 60 sider om den forestående terrorrettssaken og et eget magasin som tillegg.

LES OGSÅ: Her er de motstridende konklusjonene