OPPSIGELSESMØTE: De ansatte i Oslo vei var samlet i selskapets lokaler i Uelandsgate 85 fredag kl. 14. Her fikk alle skriftlig oppsigelse fra bostyret. Refleksvestene blir hengende på stumtjeneren, for godt. Foto: Jacques Hvistendahl
OPPSIGELSESMØTE: De ansatte i Oslo vei var samlet i selskapets lokaler i Uelandsgate 85 fredag kl. 14. Her fikk alle skriftlig oppsigelse fra bostyret. Refleksvestene blir hengende på stumtjeneren, for godt. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Dette lukter rett og slett møkk

Fredag var det slutt for 160 års entreprenørhistorie, og avskjed på grått papir for 287 ansatte i Oslo vei. De ansatte mistenker skittent spill. Det er de ikke alene om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo vei AS, heleid av Oslo kommune, med en årlig omsetning på 600 millioner kroner, er en saga blott. Dermed er det slutt med brøyting, strøing og graving for en av norges eldste entreprenører.

Fredag var de ansatte samlet for å motta oppsigelsesbrevene sine på den nå omstridte tomta i Uelandsgate 85 i Oslo.

- Dette lukter rett og slett møkk, det er virkelig så det har tatt av, sier Tom Smestad (61), som har jobbet i firmaet i 35 år.

- Jeg hadde en avtale med firmaet om nedtrapping fram til jeg skulle gå av om fire år. Nå må jeg gå og tigge på NAV, sier han.

OMSTRIDT EIENDOM: Innenfor vinduene i Uelandsgate 85 sitter de ansatte i Oslo vei for å motta sine oppsigelser. Eierforholdene rundt eiendommen er blant forholdene som skal granskes nærmere etter konkursen.  Foto: Jacques Hvistendahl
OMSTRIDT EIENDOM: Innenfor vinduene i Uelandsgate 85 sitter de ansatte i Oslo vei for å motta sine oppsigelser. Eierforholdene rundt eiendommen er blant forholdene som skal granskes nærmere etter konkursen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Fra de ansatte haglet det med beskyldninger mot navngitte topper i selskapet. Om skittent spill og samrøre mellom selskapets økonomi og personlige interesser.

Det er mye som tyder på at det kan være mere i beskyldningene enn bare frustrasjon fra arbeidsfolk som har mistet jobben to uker før jul:

Næringsbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V), går langt i å antyde at pengesnusk kan ha medvirket til konkursen.

Kontaktet av varsler 11. juli fikk Oslo kommune et varsel om uregelmessigheter i selskapet.

- Konkret gikk det på eierforholdene, på en sammenblanding av selskapets økonomi og andre interesser, sier næringsbyråd Hallstein Bjercke til Dagbladet.

Varselet ble håndtert av et varslingsråd 14. august.

OPPSAGT: Rune Myhre (56) ansatt hos Oslo vei i 37 år, har mottatt sin oppsigelse. - Jeg skal klare meg, det er nok andre som har det verre, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl
OPPSAGT: Rune Myhre (56) ansatt hos Oslo vei i 37 år, har mottatt sin oppsigelse. - Jeg skal klare meg, det er nok andre som har det verre, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Oslo kommune engasjerte så revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) til å gjøre forundersøkelser.

- Det de fant ga grunn til å grave dypere. Det er grunn til å tro at det dreier seg om forhold som har vart over flere år, sier Bjercke.

Dagbladet kjenner til at flere i Oslo vei, både i styret og i ledelsen, har hatt eierinteresser i eiendommen Oslo vei nå holder til i, og at disse eierstrukturene nå granskes grundig.

Etter at selskapet flyttet, skjøt leieutgiftene i været.

LEVERTE OPPSIGELSESBREV:  De ansatte fikk overlevert oppsigelsene på et dystert møte i lokalene i Uelandsgate. Advokat Stine Snertingdalen i bostyret.  Foto: Jacques Hvistendahl
LEVERTE OPPSIGELSESBREV: De ansatte fikk overlevert oppsigelsene på et dystert møte i lokalene i Uelandsgate. Advokat Stine Snertingdalen i bostyret. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Deler av lokalene ble også framleid til andre selskaper. I flere av disse selskapene sitter topper i Oslo vei i nøkkelposisjoner.

Slo alarm Under en ekstraordinær generalforsamling 20. september, valgte Oslo kommune å bytte ut styreleder Jan Erik Holmberg, som hadde sittet siden 2004, med Kyrre Olaf Johannessen.

Etter bare én uke slo den nye styrelederen alarm om den økonomiske situasjonen i selskapet: Det lå an til 20-25 millioner i underskudd i selskapet i 2012.

- Den kritiske situasjonen var kjent også for det styret som satt før 20. september. Dette ble påpekt av revisor allerede i august. Dette burde den tidligere styrelederen orientert eier om, sier Bjercke.

Tidligere styreleder Jan Erik Holmberg er ikke enig.

- Har mitt på det tørre - Dette er et politisk spill, er det eneste han vil si til Dagbladet, og viser til et intervju han har gitt med byggeindustriens fagtidsskrift for ytterligere forklaringer.

LANG HISTORIE: Oslo Vei ble omdannet til aksjeselskap i 2001, etter å ha vært en del den kommunale etaten Oslo veivesen i nesten 150 år. På veggene henger bildene som vitner om historien. Foto: Jacques Hvistendahl
LANG HISTORIE: Oslo Vei ble omdannet til aksjeselskap i 2001, etter å ha vært en del den kommunale etaten Oslo veivesen i nesten 150 år. På veggene henger bildene som vitner om historien. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Til bygg.no omtaler han blant annet den nå omstridte tomta Uelandsgate 85:

- Når det gjelder alt snakket om eierforholdene til Uelandsgate 85, mener jeg å ha mitt på det tørre. Mitt eierforhold til denne eiendommen har det vært full åpenhet om hele tiden. Jeg beklager meget sterkt at det i ettertid er kommet opp at en av de ansatte i ledergruppa også hadde eierinteresser i eiendommen gjennom et annet eiendomsselskap. Dette var ukjent både for meg som styreformann i selskapet og for selskapets daglige leder. I alle saker som har hatt med leieforhold til Uelandsgate 85 å gjøre, har jeg meldt meg inhabil, sier Holmberg.

Gransking Ved 14.30 tiden fredag, etter å ha forhandlet på overtid, travet et kobbel med advokater inn i den fullstappede kantina hos Oslo vei A/S.

- Vi har jobbet dag og natt for å komme til en annen løsning, men nå har de ansatte fått beskjed: Alle har fått oppsigelser, sier advokat Stine Snertingdalen i advokatfirmaet Kvale, som håndterer konkursboet.

Ifølge Aftenposten mister 287 personer jobben.

- LUKTER MØKK: Tom Smestad i Oslo Vei renser sluk for søppel, kvist og blader etter oversvømmelse sommeren 2011. - Dette lukter rett og slett møkk, sier han om konkursen som har kostet ham jobben. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- LUKTER MØKK: Tom Smestad i Oslo Vei renser sluk for søppel, kvist og blader etter oversvømmelse sommeren 2011. - Dette lukter rett og slett møkk, sier han om konkursen som har kostet ham jobben. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi vil be om å få rapporten som PwC utarbeider, og vil gjenomføre en gransking. Alle disposisjoner og roller vil gås nøye igjennom. Det er signaler her om at det kan være ting som er verdt å se på, sier Snertingdalen til Dagbladet.