- Dette må aldri skje igjen

Bjørg (83) ble sluppet av på feil sted. Fem timer senere ble hun funnet død i en bekk like ved hjemmet.

VONDT Å IKKE VITE:  Familien på stedet Bjørg ble funnet død i bekken. Fra venstre datter Thorill Strand Johansen, barnebarn Camilla og Linda Strand Johansen, sønnen Tom Erik Strand og hans sønn Fred André Strand.   Alle foto: Jacques Hvistendahl
VONDT Å IKKE VITE: Familien på stedet Bjørg ble funnet død i bekken. Fra venstre datter Thorill Strand Johansen, barnebarn Camilla og Linda Strand Johansen, sønnen Tom Erik Strand og hans sønn Fred André Strand. Alle foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL (Dagbladet): Rimfrost har lagt seg på buketten med de 16 røde og de tre gule rosene. Den ligger på bakken en drøy meter unna den lille bekken i skogholtet ved parkeringsplassen bak Gladbakk bosenter på Råholt i Eidsvoll kommune. En gravlykt står ved siden av.

Rundt sitter familien til Bjørg Elinore Strand (83) og kikker ned på det som minner dem om hva som har hendt.

Klokka 22.36 onsdag 5. november fant politiet 83-åringen død her. Bekken er drøye 80 meter unna den blå inngangsdøra til leiligheten hennes.

Satt av feil sted Klokka 16.15 onsdag 5. november ble hun skrevet ut fra Akershus universitetssykehus (Ahus) hvor hun ble behandlet. Trolig gjorde det 83-åringen ytterligere forvirret.

Ahus varslet aldri de pårørende om at hun var skrevet ut og hentet på sengeposten i taxi, slik de skulle.

Sjåføren skulle frakte henne hjem til Gladbakkvegen 60, men dit kom Strand aldri.

I stedet ble hun sluppet av ved Gladbakkvegen 52, på andre siden av bosenteret. Klokka 17.22 ble Bjørg Elinore Strand, 83-åringen som hadde behov for helsetilsyn fire ganger daglig, overlatt til seg selv på en mørk parkeringsplass. Det tok nesten fire timer før hjemmesykepleien varslet de pårørende om at de ikke fant Bjørg.

GRAVLAGT I HURDAL:  Bjørg Elinore Strand ble bisatt i Hurdal kirke 20. november. I Hurdal bodde hun sammen med sin mann i mange år før han døde. -  Hun var omsorgsfull. Pratet med alle og tok seg av alle, sier barnebarnet Camilla. Det er slik familien ønsker å huske Mor.
GRAVLAGT I HURDAL: Bjørg Elinore Strand ble bisatt i Hurdal kirke 20. november. I Hurdal bodde hun sammen med sin mann i mange år før han døde. - Hun var omsorgsfull. Pratet med alle og tok seg av alle, sier barnebarnet Camilla. Det er slik familien ønsker å huske Mor. Vis mer

Det var Eidsvoll Ullensakers Blad og Romerikes Blad som først omtalte saken.

Ubesvarte spørsmål Hvordan hun hadde det den siste tiden, er blant spørsmålene familien aldri kommer til å få svar på.

- Det er uvirkelig og veldig lite tilfredsstillende og ikke vite. Det er det som gjør så vondt.

Det sier Camilla Strand Johansen til Dagbladet, Bjørg Elinore Strands barnebarn. Ved siden av henne sitter søsteren Linda og deres mor Thorill. At Mor, som familien kalte henne er borte, er ennå ikke til å forstå.

- Mor kunne fortsatt vært i live, hadde bare en av mange ting vært gjort annerledes. Dette må aldri skje igjen, sier de.

Å få søkelys på hva som har skjedd for å hindre at noe liknende skjer igjen, er grunnen til at familien ønsker å dele sin historie.

- Det må være mer trygghet. Har man ansvar for å gi omsorg til et menneske, kan det ikke være godt nok å anta at noe er gjort, sier Camilla.

HADDE IKKE NØKLER:  Bak den blå inngangsdøra i Gladbakkvegen 60 bodde Bjørg Elinore Strand. Det var hit hun skulle, men ingen fulgte henne inn. Sykehuset sendte Strand hjem uten nøkler.
HADDE IKKE NØKLER: Bak den blå inngangsdøra i Gladbakkvegen 60 bodde Bjørg Elinore Strand. Det var hit hun skulle, men ingen fulgte henne inn. Sykehuset sendte Strand hjem uten nøkler. Vis mer

Familien har anmeldt Pasientreiser, Nedre Romerike taxi og drosjesjåføren til politiet etter det tragiske dødsfallet. De har sendt saken videre til Fylkesmannen for vurdering.

«Føler med de pårørende» Familien har hatt møter med alle parter i saken, inkludert hjemmetjenesten i Eidsvoll kommune.

Til Dagbladet skriver kommunen blant annet:

- Dette er en svært trist hendelse og Eidsvoll kommune føler med de pårørende.

Utover dette ønsker ikke kommunen å uttale seg.

Helsetilsynet har åpnet sak og skal granske hendelsen. Det var Ahus selv som varslet dem. De har også kontaktet fylkeslegen i Oslo og Akershus.

«Vi erkjenner at det har skjedd en svikt. Vi var i kontakt med pårørende ved 13-tida og planlagte utreise, men de pårørende ble ikke varslet da kvinnen reiste, og det er veldig beklagelig. Vi beklager sterkt til de pårørende», skriver Anita Bjørnstad, direktør for medisinsk divisjon ved Ahus til Dagbladet.

- Har sviktet Det er selskapet Taxus Akershus som frakter pasienter for Pasientreiser til og fra Ahus. De bruker Nedre Romerike taxi som transportør, og sier de vil samarbeide med politiet i saken.

FUNNET I BEKK:  I denne bekken fant politiet Strand klokka 22.36 onsdag 5. november. Da hadde hun vært overlatt til seg selv siden 17.22, da drosjesjåføren satte henne av ved feil adresse. Bekken er drøye 80 meter fra leiligheten hennes.
FUNNET I BEKK: I denne bekken fant politiet Strand klokka 22.36 onsdag 5. november. Da hadde hun vært overlatt til seg selv siden 17.22, da drosjesjåføren satte henne av ved feil adresse. Bekken er drøye 80 meter fra leiligheten hennes. Vis mer

- Dette er en svært alvorlig hendelse. Her har det skjedd svikt i flere ledd, kanskje alle ledd. Vi ønsker å bidra til at noe liknende aldri skjer igjen, sier daglig leder Espen With-Hansen til Dagbladet.

Egil Johannessen er avdelingsleder for Pasientreiser ved Oslo universitetssykehus. Det er de som organiserer reisene til og fra Ahus.

Siden det er blitt en politisak ut av den tragiske hendelsen, kan han ikke kommentere saken, men skriver i en e-post til Dagbladet at de vil «bistå politiet med en avklaring av de faktiske forholdene, inklusiv ansvarsforhold og avtalene som foreligger.»

DØDE:  Bjørg Elinore Strand ble 83 år gammel. Måten hun døde på har gjort sorgen ekstra vanskelig å håndtere for den etterlatte familien. Foto: Privat
DØDE: Bjørg Elinore Strand ble 83 år gammel. Måten hun døde på har gjort sorgen ekstra vanskelig å håndtere for den etterlatte familien. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer