ANSVARLIGE STATSRÅDER: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) under den forrige høringen. Nå må de møte på nytt for å forklare seg om salg og eksport av utrangert forsvarsmateriell. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ANSVARLIGE STATSRÅDER: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) under den forrige høringen. Nå må de møte på nytt for å forklare seg om salg og eksport av utrangert forsvarsmateriell. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dette må de svare for i dag

Kontrollkomiteen var ikke fornøyd med svarene de fikk i høringen i april. I tillegg har Dagbladet avslørt eksport av militært utstyr til Eritrea og Sudan, samt jagerfly til en privat Texas-milliardær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kontrollhøringen ble i siste liten utvidet med at den siktede saksbehandleren i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) og den tidligere salgssjefen Odd-Stein Sundling Melsæter også skal forklare seg. Disse to kommer i dag, mens de andre stiller i morgen. Her er en gjennomgang av de viktigste personene som skal forklare seg i denne høringen.

Siktet orlogskaptein (58)
• Saksbehandler i FLO fra 2008 til juni 2014

Har hatt den direkte befatningen med salgene av marinefartøy og kan forklare seg om alle disse. Han er siktet av Økokrim for grov korrupsjon etter at politiet fant en pengeoverføring på 150 000 dollar rett inn på hans egen konto fra de som kjøpte båtene som skulle til Nigeria. Dette blir første gangen saksbehandleren uttaler seg offentlig om salgene.
Det er særlig knyttet interesse til hva han kan fortelle om hva toppene i Forsvaret og i Forsvarsdepartementet visste om hvor båtene skulle.

Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter (59)
• Ansatt i Forsvarets avhendingsprosjekt i 2002 og salgssjef i FLO fra 2007 til 2013. Jobber nå i FLO på pensjonistvilkår.

Har vært ansvarlig for alt salg av utrangert forsvarsmateriell. Han var selv direkte involvert i salgene av båter til Vest-Afrika og av jagerflysalget til Texas. Han hadde ansvaret for salget av beltevogner til russere og for beltevognene som via mellomledd havnet i Sudan.

At han selv var direkte involvert i alt er velkjent, men han må særlig svare på hvem andre i forsvarsledelsen og i departementene som visste hva som foregikk.

Melsæter ble selv satt til å rydde opp i rotet da forsvarsminister Søreide beordret full gjennomgang av alle salg.

Seint i går ble det avklart at bolken med Melsæter blir lukket for pressen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen (65) fra Ap
• Forsvarsminister fra 17. oktober 2005 til 20. oktober 2009
• Forsvarsminister fra 21. september 2012 til 16. oktober 2013

Da kystvaktskipet Agder ble solgt til Nigeria i juni 2009 ble det utstedet doble sett med dokumenter. På de UDs eksportkontroll fikk se var et britisk meglerfirma oppført som kjøper.

TIDLIGERE STATSRÅDER: Jonas Gahr Støre og  Anne-Grethe Strøm-Erichsen. Espen Bart Eide (t.h.) kommer ikke til denne høringa.  Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TIDLIGERE STATSRÅDER: Jonas Gahr Støre og Anne-Grethe Strøm-Erichsen. Espen Bart Eide (t.h.) kommer ikke til denne høringa. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

KNM Horten ble solgt til stråselskapet CAS Global 8. oktober 2012 uten at det ble tatt forbehold om eksportlisens. Den reelle kjøperen var krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo og etter «fang alt»-bestemmelsene skal det ikke selges militært utstyr til bruk i områder med krig, eller der krig truer.

Formelt skulle båten brukes av CAS Global til fiskerioppsyn av ECOWAS-landene, men tre av disse 15 landene i det vestafrikanske økonomiske samarbeidet står på FNs våpenembargoliste. Salg til dette formålet ville også vært ulovlig.

Da KNM Horten ble solgt i oktober 2012 var det klart for mange i Forsvaret at sluttbrukerne var i Nigeria, men dette ble ikke videreformidlet til UDs eksportkontroll.

I november 2012 ble skoleskipene KNM Hessa og KNM Vigra ble solgt uten at salget ble forelagt UDs eksportkontroll. Disse utfører nå væpnede sikkerhetsoppdrag for et paramilitært selskap i Kamerun.

Forsvarssjef: Haakon Bruun-Hanssen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
Forsvarssjef: Haakon Bruun-Hanssen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

I perioden 2006 til 2009 solgte Forsvaret til sammen seks BV206 beltevogner direkte til russere.

Grete Faremo (59) fra Ap
• Forsvarsminister fra 20. oktober 2009 til 11. november 2011

Ingen av de aktuelle salgene ble gjennomført da hun satt som forsvarsminister. Men det gitt flere såkalte avhendingsordre, som vil si at man startet utrangeringsprosess og klargjøring for salg av fartøy og materiell.  Faremo meldt forfall til den forrige høringa, så dette er første gang hun svarer komiteen.

Ine Marie Eriksen Søreide (38) fra Høyre
• Forsvarsminister fra 16. oktober 2013 til i dag

FLO-SJEF:  Administrerende direktør Petter Jansen (t.v.) i FLO. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLO-SJEF: Administrerende direktør Petter Jansen (t.v.) i FLO. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hvordan kunne det gå til at kystvaktfartøyet Titran ble solgt til en sørafrikansk våpenhandler uten at det det ble laget noen kontrakt på salget. Titran er nå patruljebåt for paramilitære Omak Maritime i Niger-deltaet.

Støttefartøyet KNM Horten lå ved kai i Storbritania fram til oktober 2014, men enda det var klart at båten nå var eid av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo gjorde Søreide ingen ting for å få britiske myndigheter til å holde båten tilbake.

Da FN dokumenterte at militære lastebiler, i strid med FNs embargo, ble solgt fra Norge til Eritrea, stanset Forsvaret all handel med Roger Jensen. Han hadde stått for eksporten og er en av Forsvarets største kunder av brukt materiell. Jensen klaget og departementet påla Forsvaret å ikke utestenge Jensen. Jusprofessor Hans Petter Graver sier at Forsvaret står fritt til å utestenge hvem de vil fra sine salg, så lenge de har en saklig grunn.

Søreide var ansvarlig statsråd da Forsvaret solgte to F-5 jagerfly til en milliardær i Texas. I følge departementets revisorer aner ikke Forsvaret hva flyene faktisk skal brukes til. Hun sendte rapporten om flysalget til Stortinget og til Økokrim uten at Forsvarssjefen fikk svart på beskyldningene.

SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter i FLO
SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter i FLO Vis mer

Søreide har også ansvaret for hele oppryddingen etter alle de tidligere salgene. Hvorfor har ingen blitt stilt til ansvar? Alle topper i departementet og i Forsvaret som har vært kjent med salgene sitter fortsatt i sine stillinger.
Hun beordret full gjennomgang av saken, men likevel ble den tidligere salgssjefen i FLO satt til å gjennomgå salgene han selv hadde hatt ansvaret for. Burde hun hatt bedre kontroll med gjennomgangen?

Jonas Gahr Støre (54) fra Ap
• Utenriksminister fra 17. oktober 2005 til 21. september 2012

I 2006 godkjente UD eksport av 30 beltevogner til krigsherjede Sudan. Den britiske våpenhandleren Andrew Jackson ble kontaktet av den sudanske hæren, som ønsket seg slike vogner, og han utnyttet liberale norske regler for å omgå EUs embargo. Jackson ble avslørt og havnet i fengsel. I Norge fikk saken ingen konsekvenser og i motsetting til sine britiske kollegaer mener UD at vognene ble sivile da de ble malt om og fikk påmontert nye lykter.

UDs eksportkontroll godkjente i 2012 at seks MTB´er og KNM Horten kunne selges til det britiske selskapet CAS Global forutsatt at de seilte med britisk flagg og under britisk jurisdiksjon. Dette til tross for at norske og britiske tollmyndigheter slo alarm og advarte mot salgene. UD gjorde ingen ting for å undersøke hva CAS Global faktisk var.

TIDLIGERE FORSVARSMINISTER:  Grete Faremo  Foto Bjørn Langsem
TIDLIGERE FORSVARSMINISTER: Grete Faremo Foto Bjørn Langsem Vis mer

UD fikk opplyst at båtene skulle brukes til fiskerioppsyn i farvannene til de vest-afrikanske Ecowas-landene, men slik bruk hadde også vært problematisk siden tre av disse 15 landene er underlagt våpenembargo fra FN.

Børge Brende (49) fra Høyre
• Utenriksminister fra oktober 2013 til i dag

Til tross for at eksportkontroll er tillagt UDs eksportkontrollkontor, hevder departementet at de ikke kan forholde seg til annet enn den informasjonen Forsvaret som eksportør legger på bordet. De har ikke kontrollert eller ettergått opplysningene de har fått servert.

UD ble i juni 2014 klar over at KNM Horten var på vei til Nigeria. Den lå da fortsatt til havn i England. Likevel gjorde de ingen ting for å stoppe den.

Etter Dagbladets avsløringer av beltevogner til Sudan har Brende forsikret kontrollkomitéen om at norsk eksportkontroll nå er på linje med Storbritania. Likevel tillot Norge i september eksport av beltevogner som Tollvesenet mistenkte skulle til Russland. Britiske eksportmyndigheter sier at de aldri ville tillatt et slikt salg.

Admiral Haakon Bruun-Hanssen (54)
• Forsvarssjef fra 19. november 2013 til i dag

Overtok ansvaret like før det siste fartøyet, KV Titran, ble solgt til Afrikas største våpenhandler.

Han har ansvaret for at to F-5 jagerfly ble solgt til Texas-milliardær Ross Perot jr. I følge departementets revisorer vet ikke Forsvaret sikkert hva flyene skal brukes til. De vet bare at salget er godkjent av USA.

Bruun-Hanssen har ansvaret for å rydde opp i etaten etter avsløringene rundt båtsalgene. Han må forklare hva som er gjort, og hvordan ny organisering og rutiner skal hindre lignende hendelser. Det er hans ansvar at Forsvarets tidligere salgssjef Odd-Stein Sundling Melsæter ble satt til å rydde opp etter seg selv.

Til tross for at granskerne fra PwC allerede i slutten av oktober fastslo en rekke mulige lovbrudd og brudd på regler og bestemmelser innen offentlig forvaltning, har ikke Forsvaret foretatt noen rettslige skritt. Heller ikke etter at Økokrim slo til mot FLO i januar, og siktet den tidligere betrodde offiseren for grov korrupsjon.

Administrerende direktør Petter Jansen (60)
• Sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) fra 1. november 2011 til i dag

FLO utstedet doble sett med dokumenter da de solgte KV Agder til Nigeria. På det settet som ble sendt til UD for godkjenning var en britisk megler oppført som kjøper.

Forsvarssalgene:

• Dagbladet har i en rekke artikler i fjor og i år avdekket hvordan Forsvaret har solgt minst 13 utrangerte marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika.

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Manglende svar i den første høringen og alle de nye avsløringene gjør at Stortingets kontrollkomité skal holde ny høring om saken 26. og 27. november.

Granskerne i PwC skriver i sin rapport at de to som har stått for salgene i stor grad har vært overlatt til seg selv og at det har vært mangel på faglig bistand og tilrettelegging. PwC skriver at ledelsen i FLO «stilltiende har akseptert og utvist passivitet i sentrale deler av beslutningsprosessene».

Stråselskapet CAS Global ba om bekreftelse på at det hadde vært våpen om bord på KNM Horten og FLO bekreftet at det hadde vært en 40 mm Bofors kanon på fordekket, uten at FLO ble mistenksomme til hvorfor de ønsket en slik bekreftelse når bruken av båtene skulle være helt sivil.

Salget av kystvaktskipet Titran ble ikke forelagt UDs eksportkontroll for vurdering av «fang alt» bestemmelsene. Bestemmelser som de to som håndterte dem ikke kjente rekkevidden av. Båten ble solgt uten kontrakt.

Epostutveksling og dokumentasjon viser at både ledelsen i FLO, Forsvaret og Forsvarsdepartementet må ha forstått at paramilitære i Vest-Afrika og den nigerianske stat var de egentlige kjøperne og sluttbrukerne av båtene.

Store mengder dokumentasjon om salgene er makulert og ledelsen har gjort lite for å sikre seg rutiner for arkivering og dokumentasjon. Og FLO-sjefen satte den tidligere salgssjefen til å granske alle salgene.

I tillegg kommer også:

Jan Eirik Finseth (59), tidligere stabsjef i Forsvarstaben
Trond R. Karlsen, generalmajor og tidligere FLO-sjef
Bjørn Røse (64), tolldirektør
Morten Larsos (53), daglig leder i Norsk Megling & Auksjon AS
Erik Bekkevold, daglig leder i Bekkevold Defence

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer