Dette må de svare på

Knut Storberget og Grete Faremo redegjør for Stortinget om angrepene 22. juli. Her er spørsmålene Høyre, KrF og Frp forlanger svar på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo og justisminster Knut Storberget skal redegjøre om angrepene 22. juli i rundt halvannen time.

Deretter får hvert av partiene fem minutter til rådighet for oppsummering.

Fremskrittspartiet: - Det er ikke mange spørsmål man får stilt på fem minutter, men enkelte ting peker seg ut, sier leder Per Sandberg (Frp) i justiskomiteen. 

 • - Det ene er «Global Shield». Jeg vil ha avklart om PST har gjort jobben sin i forhold til lista de ble tilsendt, sier Sandberg.

Anders Behring Breiviks navn dukket opp på lista til den internasjonale operasjonen for å stoppe hjemmelagde bomber.

- PST sier de ikke har myndighet til å ta seg av bekymringsmeldinger på enkeltpersoner slik som dette. Om det er slik så må dette endres. Jeg mener at de har myndigheten, da må vi ha svar på om det er ressurser eller noe annet som gjorde at de ikke grep inn, sier han.

Sandberg har tidligere hevdet at PST visste mer om «Global Shield» enn det ble gitt uttrykk for - og at Justisdepartementet unnlot å korrigere PST.

• - Politiet har ansvaret for å kalle inn forsvaret når det er behov. Hva skjedde 22. juli? Er den kongelige resolusjonen som regulerer dette for svak, eller er det frykten for en ytterligere integrering som gjorde at politiet ikke satt forsvaret i beredskap. Det virket mer som om forsvaret satt seg selv i beredskap 22. juli, mener Sandberg.

• Han vil også spørre Storberget om Skyting pågår-instruksen, som pålegger politiet å aksjonere når det pågår skyting. 

- Det ble sådd tvil om instruksen gjaldt 22. juli. Frp spurte Storberget, den gjaldt. Da lurer jeg på hvorfor den ikke ble iverksatt, sier han.

Høyre • - Jeg forventer at de to statsrådene vil presentere regjeringens konklusjon på hva de har trukket av erfaringer fra det som er skjedd. Fokus må være hvor veien går videre når det gjelder beredskap, forebygging og så videre. Hvor har de sett åpenbare svakheter som må fylles, spør Høyres partileder Erna Solberg.

Hun ønsker en avklaring på samordningen mellom politi og forsvaret, responstid og beredskapsnivå, og er opptatt av åpenhet overfor de pårørende.

<strong>SVARER STORTINGET I:</strong>  Knut Storberget redegjør i dag på Stortinget om terrorhandlingene 22. juli. Foto: Lise Åserud / Scanpix
SVARER STORTINGET I: Knut Storberget redegjør i dag på Stortinget om terrorhandlingene 22. juli. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- En ting er hva vi kunne gjort for å hatt en raskere responstid 22. juli. En annen ting er hvordan vi håndterer en krise i ettertid. Er vi gode nok til å gi den hjelpen de trenger, spør hun.

Kristelig Folkeparti • - Politiets organisering tror jeg det er mange som ser fram til å få mer klarhet i. Både når det gjelder responstiden, varsling av de forskjellige enhetene, samarbeidet og kommunikasjonen mellom de ulike distriktene og nivåene i politiet, sier parlamentarisk leder i KrF Hans Olav Syversen i KrF.

Som Dagbladet har avslørt fikk de to første politibetjentene som rykket ut til Utøya 22. juli aldri ordre om å dra til øya der Anders Behring Breivik var i gang med massakren.

• - Ordren om man skal gå inn eller ikke, er det viktig å få klarhet i.

• - Det samme gjelder samarbeidet mellom forsvar og politiet. Nå som det ikke ser ut til å være en krig på trappene, kan vi bedre bruke de ressursene vi har?  Jeg synes at svaret her sier seg selv. Vi har et forbedringspotensial, mener Syversen.

• Hvor ligger balansepunktet?:

- Samtidig som vi må sikre samfunnsinstitusjoner, skal dette balanseres mot åpenhet og demokrati. Vi kan lukke et samfunn totalt. Da kan vi få et samfunn vi ikke ønsker oss. Jeg vil gjerne høre Storberget og Faremos vurdering av hvor balansepunktet skal ligge, sier han.

Les mer: Her er Dagbladets nyeste saker om terrorangrepet

<strong>SVARER STORTINGET II:</strong>  Forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Berit Roald / Scanpix
SVARER STORTINGET II: Forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer