MÅ BRUKE: Nestleder og påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen forsvarte EØS-avtalen da han innledet til debatt om handlingsprogrammet i formiddag. Men han mener det finnes et handlingsrom som norske myndigheter ikke bruker. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
MÅ BRUKE: Nestleder og påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen forsvarte EØS-avtalen da han innledet til debatt om handlingsprogrammet i formiddag. Men han mener det finnes et handlingsrom som norske myndigheter ikke bruker. Foto: Jacquees Hvistendahl / DagbladetVis mer

LO-kongressen

- Dette må du gjøre før du henger av deg frakken, Jonas

Klar beskjed til Ap-lederen fra LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EØS-avtalen er en het sak på LO-kongressen. I sin innledning til debatten om handlingsprogrammet sa påtroppende leder Hans-Christian Gabrielsen at avtalen har tjent Norge godt i 25 år.

- Så har den gitt oss noen utfordringer, blant annet knyttet til lavlønnskonkurranse, særlig etter EUs øst-utvidelse. Da gjelder det å balansere hensynene på en god måte.

Bruke handlingsrommet

VI trenger å beholde markedsadgangen og forutsigbarheten for norsk næringsliv og norske arbeidsplasser.

Samtidig må vi være i stand til å ta vare på et arbeidsliv med ryddige lønns- og arbeidsforhold, der sosial dumping og utrygge ansettelser slås ned på. Men det er et spørsmål om politisk vilje her i Norge. Høyrepolitikken er ikke noe vi importerer fra utlandet, den settes i live av Høyre og Frp-regjeringen, sa Gabrielsen.

LO-ledelsen som kjemper for størst mulig oppslutning for EØS-avtalen på kongressen, mener det er et handlingsrom i avtalen som ikke brukes i dag. Han minnet om at det ikke er EØS-avtalen, men norske arbeidsgivere som har innført «fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag».

Beskjed til Jonas

- Altså Jonas, først fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, forby fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag, så henge av deg frakken, sa Gabrielsen.

Han minnet om at LO med 920 000 medlemmer har makt.

- De vedtakene vi gjør, de kompromissene vi lander, får direkte konsekvenser for ekte mennesker, og for den politikken som skal føres i Norge de neste fire årene, sa Gabrielsen.

Han manet til kompromisser og samling om stridssaker, både om EØS-avtalen og Lofoten og Vesterålen.

- Den makta LO har, har vi brukt til å bygge den norske modellen: et samfunn som vektlegger full sysseletting, små forskjeller, økonomisk styring, en sterk velferdsstat og et godt organisert arbeidsliv. Dette byggverket er sterkt, men det er også skjørt. For hvis man rører ved fundamentet, risikerer vi at alt ramler sammen, sa Gabrielsen adressert til regjeringen.

- Øker forskjellene

- Du kan ikke være for den norske modellen, og samtidig øke forskjellene mellom folk, undergrave det organiserte arbeidslivet gjennom midlertidige ansettelser og rive bort det finansielle grunnlaget ved å tømme oljefondet, sa Gabrielsen.

Han understreket at rettferdig fordeling må henge sammen med at kaka bakes større.

- Vi må skape, og vi må dele, sa Gabrielsen. Han slo fast at verdiskaping ikke bare skjer i privat sektor, men også i offentlig sektor.

- Vi lever ikke av andres arbeid i Norge, vi lever av hverandres arbeid, sa Gabrielsen.