Dette må du passe på:

Skal jeg betale skatt og arbeidsgiveravgift når jeg leier en håndverker fra utlandet? Vi gir deg gode råd på veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hvis du betaler en person for å jobbe på huset ditt, skal han betale skatt i Norge.

Håndverkeren må ha et skattekort og du må trekke skatt.

Arbeidstakeren må selv møte opp på likningskontoret for å få skattekort. Han må framvise gyldig pass og oppholdstillatelse.

Betaler du ut lønn på opp til 1000 kroner til en person i løpet av ett år, er lønnen skattefri. Beløpet gjelder både kontant lønn og andre ytelser som f.eks. kost og losji.

De norske reglene for arbeid i hjemmet gjelder både norske og utenlandske arbeidstakere.

Du slipper å betale arbeidsgiveravgift dersom samlet lønn for arbeid i hjemmet (dvs. både kontant lønn og andre ytelser som f.eks. kost og losji) for en husstand ikke overstiger 50000 kroner i løpet av ett år. Hvis det samlede beløpet er over 50000 kroner, skal du betale arbeidsgiveravgift.

Du har plikt til å sende inn lønnsoppgave til skattemyndighetene. Hvis husstandens samlede utbetalinger av lønn mv. for arbeid i hjemmet ikke er over 50000 kroner i løpet av ett år, skal du sende inn en forenklet oppgjørsblankett etter hver lønnsutbetaling. Blanketten får du på skatteoppkreverkontoret. I andre tilfeller må du sende inn en lønns- og trekkoppgave innen 20. januar i året etter at arbeidet er utført.

Alle som har lønnsinntekt i Norge skal levere selvangivelse til det likningskontor som har skrevet ut skattekortet. En person som ikke har tjent mer enn 1000 kroner hos hver arbeidsgiver, trenger ikke å levere selvangivelse.

Du trenger bare å registrere deg som arbeidsgiver hvis den samlede lønnsutbetalingen for arbeid i hjemmet for husstanden er over 50000 kroner i løpet av ett år. I andre tilfeller må du ta kontakt med trygdekontoret der du bor, for å få et arbeidsgivernummer (organisasjonsnummer).

Driver vedkommende egen næringsvirksomhet som f.eks. maler eller snekker, skal du ikke trekke skatt, betale arbeidsgiveravgift og sende inn lønns- og trekkoppgave. Hvis vedkommende driver selvstendig virksomhet innen et annet fagområde, vil du likevel være arbeidsgiver.

Arbeidsgiver som har forretningssted i Norge kan søke om arbeidstillatelse på vegne av håndverkeren, men må ha skriftlig fullmakt.

Kilder: Skatteetaten, UDI, Gjensidige, Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer