Dette bør du vite om badevannet:

Dette må du være obs på

Det er mange grunner til å være ekstra oppmerksom, og sjekke ut kvaliteten på badevannet før man hopper uti for en dukkert. Det er nemlig en rekke muligheter for at den kan bli langt fra så deilig som forventet.

BADEKLART: Generelt er kvaliteten på badevannet i Norge god, men det finnes en rekke unntak og drøssevis av årsaker til at vannet plutselig kan forandre seg til det stikk motsatte. Her fra badestranden på Tjuvholmen. Foto: Halvard Alvik, NTB
BADEKLART: Generelt er kvaliteten på badevannet i Norge god, men det finnes en rekke unntak og drøssevis av årsaker til at vannet plutselig kan forandre seg til det stikk motsatte. Her fra badestranden på Tjuvholmen. Foto: Halvard Alvik, NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Badetemperaturene i landet begynner nå for alvor å nærme seg det behagelige, og på strendene rundt i hele landet ligger det spredd lettkledde og badeglade nordmenn - med stort sett minst én meters avstand.

Men hvordan er egentlig kvaliteten på vannet?

Seniorforsker Vidar Lund, som jobber i Folkehelseinstituttet (FHI) ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr, sier at vannkvaliteten i Norge generelt er god.

- Men enkelte steder, særlig der vannet ser udelikat ut - der bør man ikke bade, sier han til Dagbladet.

Han får støtte av kollega Line Ø. Angeloff, som er seniorrådgiver ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved FHI.

- Kvaliteten vil variere ut ifra badeplassens plassering, og lokale forhold som kan påvirke vannkvaliteten. Enkelte badeplasser ligger mer utsatt til og kan bli påvirket av forurensning fra f.eks. båttrafikk, industri eller jordbruksområder. Men i det store og hele så anlegges norske badeplasser på egnede steder hvor man kan bade helt trygt, sier Angeloff.

- Er det noen steder der det er spesielt dårlig kvalitet – der man helst ikke skal bade?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.