Dette bør du vite om badevannet:

Dette må du være obs på

Det er mange grunner til å være ekstra oppmerksom, og sjekke ut kvaliteten på badevannet før man hopper uti for en dukkert. Det er nemlig en rekke muligheter for at den kan bli langt fra så deilig som forventet.

BADEKLART: Generelt er kvaliteten på badevannet i Norge god, men det finnes en rekke unntak og drøssevis av årsaker til at vannet plutselig kan forandre seg til det stikk motsatte. Her fra badestranden på Tjuvholmen. Foto: Halvard Alvik, NTB
BADEKLART: Generelt er kvaliteten på badevannet i Norge god, men det finnes en rekke unntak og drøssevis av årsaker til at vannet plutselig kan forandre seg til det stikk motsatte. Her fra badestranden på Tjuvholmen. Foto: Halvard Alvik, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Badetemperaturene i landet begynner nå for alvor å nærme seg det behagelige, og på strendene rundt i hele landet ligger det spredd lettkledde og badeglade nordmenn - med stort sett minst én meters avstand.

Men hvordan er egentlig kvaliteten på vannet?

Seniorforsker Vidar Lund, som jobber i Folkehelseinstituttet (FHI) ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr, sier at vannkvaliteten i Norge generelt er god.

- Men enkelte steder, særlig der vannet ser udelikat ut - der bør man ikke bade, sier han til Dagbladet.

Han får støtte av kollega Line Ø. Angeloff, som er seniorrådgiver ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved FHI.

- Kvaliteten vil variere ut ifra badeplassens plassering, og lokale forhold som kan påvirke vannkvaliteten. Enkelte badeplasser ligger mer utsatt til og kan bli påvirket av forurensning fra f.eks. båttrafikk, industri eller jordbruksområder. Men i det store og hele så anlegges norske badeplasser på egnede steder hvor man kan bade helt trygt, sier Angeloff.

- Er det noen steder der det er spesielt dårlig kvalitet – der man helst ikke skal bade?

- Ja, det er noen steder man bør være litt oppmerksom på. Dette gjelder f.eks. områder hvor det har skjedd brudd på kloakknettet eller andre steder med potensielle kloakkutslipp. Man bør heller ikke bade rett etter at større dyr kan ha «gjort fra seg» i sjøen, svarer Angeloff.

HUK NATURISTSTRAND: Mange har lite tøy på når man skal bade, mens noen velger å svømme helt nakne. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Alger og bakterier

- Andre forhold er giftige blågrønnalger (Cyanobakterier) som kan blomstre opp i innsjøer og hope seg opp i bukter og viker. Der kan man få et synlig algeteppe på overflaten som en bør unngå. Algegift kan gi allergiske reaksjoner i huden, men også forårsake forgiftning, fortsetter hun.

Seniorforskeren forteller at man særlig etter kraftig regnvær bør generelt være oppmerksom på at vannet kan inneholde flere bakterier enn vanlig, men legger til at disse brytes relativt raskt ned av sola når finværet kommer.

ALGER: - Enkelte typer bakterier trives i varmt vann, sånn stort sett over 20 grader, som vibrio- og shewanellabakterier. Bildet viser algeoppblomstring i Mjøsa ved en badestrand sommeren 2019. Foto: NIVA / NTB
ALGER: - Enkelte typer bakterier trives i varmt vann, sånn stort sett over 20 grader, som vibrio- og shewanellabakterier. Bildet viser algeoppblomstring i Mjøsa ved en badestrand sommeren 2019. Foto: NIVA / NTB Vis mer

Følg med

Ifølge seniorrådgiveren kan kvaliteten på badevann endre seg kjapt, f.eks. i forbindelse med store nedbørsmengder hvor man kan få kraftig avrenning fra jorder og åkrer.

- Dette gir ofte en brunfarge på vannet som gjør vannet mindre appetittlig, men det behøver ikke å bety at det er mer bakterier i vannet. Dersom man derimot får overløp i kloakkummer eller pumpestasjoner bør en vente med å bade til dette har gitt seg, sier hun.

Folkehelseinstituttet har ingen oversikt over badeplasser og badevannskvalitet, men kommunene er ofte flinke til å varsle om dårlig badevannskvalitet, opplyser hun.

- Det er kommunene selv som gjerne sitter på informasjon om sine badeplasser lokalt. Mange kommuner legger ut informasjon på sine nettsider om kvaliteten på badevannet fra uke til uke, sier Angeloff.

FOLKSOMT: På badestranden på Huk på Bygdøy i Oslo hadde badeglade nordmen rigget seg godt til i det flotte sommerværet i pinsen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
FOLKSOMT: På badestranden på Huk på Bygdøy i Oslo hadde badeglade nordmen rigget seg godt til i det flotte sommerværet i pinsen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Konsekvenser

- Hvilke konsekvenser kan det å bade i vann med dårlig kvalitet gi? Kan man bli syk?

- I det store og hele er bading positivt for helsen, det vil jeg understreke. Men man kan f.eks. få mage- og tarminfeksjoner og allergier av å bade i vann med mye tarmbakterier eller algevekst, sier seniorrådgiveren, som fortsetter:

- Vibrio- og shewanellabakterier som kan finnes naturlig i salt- og brakkvann (ved badevannstemperaturer over 20 grader) kan gi alvorlige sårinfeksjoner hvis man bader med åpne sår. Personer med nedsatt immunforsvar er mer utsatt for å bli syke eller få sårinfeksjoner.

Ifølge Angeloff er det å bruke badesko et godt tips for å unngå rifter og sår. En annen god regel er at man ikke bader med åpne sår, eventuelt dekker til med et vannplaster og tørker seg godt etter badet.

Årsaker

- Hva er årsaken til at noen vann får dårlig vannkvalitet?

- Menneskeskapt forurensning forekommer rett som det er. Disse kan f.eks. stamme fra utedo eller avløpsanlegg fra hus. Endringer i området nær en badeplass kan påvirke egenskapene til vannet, som byggeaktivitet o.l., svarer Angeloff.

- Badeplassens utforming, vanndybde og strømningsforhold vil påvirke hvordan badevannet er i stand til å takle forurensningen. En badeplass som ligger åpent til med god inn- og utstrømning av vann vil ha en raskere utskifting av vannmassene, noe som gjør at friskt vann hele tiden kommer inn og skaper en fortynningseffekt. En mer lukket bukt eller innsjø kan være mer utsatt hvis forurensningen først kommer inn, tilføyer hun.

- Er det noe annet som kan gjøre kvaliteten dårlig?

- Vannkvaliteten kan være god, men man kan oppleve å få svømmekløe, eller cercariedermatitt, et kløende, myggstikkliknende utslett, ved å bade i enkelte vann og innsjøer og skyldes parasitter (ikter) som vanligvis infiserer fugler. Iktene kan forekomme i alle innsjøer der det er ferskvannssnegler og vannlevende fugler (som ender) når vanntemperaturen overskrider 20 grader, forteller Angeloff.

- Hvis du er i båt bør du unngå å tømme toalettet nær land, da dette kan gi økte nivåer av tarmbakterier der folk bader, legger hun til.

- Hva med miljøgifter, forurensing eller bakterier?

- Det er mange typer forurensninger som kan gi forverret badevannskvalitet. Spesielt er man opptatt av å unngå sykdomsframkallende bakterier, som stammer fra tarmen fra mennesker og dyr. Her har kommunene gode systemer for kontroll av badevannet gjennom sommeren. Lagring av olje eller kjemikalier kan gi tilsig av skadelige komponenter, det samme gjelder tilsig fra industri, deponier og søppel, svarer hun.

Temperatur

Temperatur kan ha noe å si for kvaliteten på et vann, forteller Angeloff.

- Enkelte typer bakterier trives i varmt vann, sånn stort sett over 20 grader, som vibrio- og shewanellabakterier. Disse lever naturlig i brakk- og saltvann og er ikke tilført fra menneskeskapt aktivitet. Temperaturen har også noe å si for oppvekst av blågrønnalger.

Samtidig kan temperatur også være bra for vannet, forteller hun videre.

- Solen er den viktigste nedbryter av bakterier i vannet, så ofte løser enkeltsituasjoner seg naturlig.

- Der det er mer jevnt tilsig av kloakk eller forurensning, så må det gjøres kraftigere tiltak. Overvåking av kloakkummer og lekkasjer på ledningsnett, og oppgradering av ledningsnettet er nok det aller viktigste. Det samme er å hindre utslipp fra industri og landbruk. Videre er det viktig å tenke på menneskelig aktivitet nær stranda, som sanitærforhold og søppel, legger hun til.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer