STORT SALG: Gresskar til halloween. Skikken har også fått skikkelig grunnfeste i Norge. Foto: All Over
STORT SALG: Gresskar til halloween. Skikken har også fått skikkelig grunnfeste i Norge. Foto: All OverVis mer

Dette må du vite om halloween og gresskar

Hold deg fast: Gjør klar for halloween.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Aller): Nå er det snart halloween, og svært mange barn ser fram til det.

Denne årlige tradisjonen blir sterkere og sterkere forankret i Norge, og vi finner gresskar, spøkelsesantrekk, spindelvev  og edderkopper i svært mange hjem. Under markeringen er det derfor vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, de levende døde, svart magi og mytiske monstre.

Vanlige halloweenfigurer i moderne populærkultur er spøkelser, levende beinrangler,hekser, zombier, demoner, «røde smådjevler», svarte katter, edderkopper og vampyrer, så vel som litterære figurer som Dracula og Frankensteins monster.

ALLE ER MED: Også foreldrene er sysselsatt når barna markerer halloween. Foto: All Over
ALLE ER MED: Også foreldrene er sysselsatt når barna markerer halloween. Foto: All Over Vis mer

Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og grøde i halloweenfeiringen. Det gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og de levende døde.

Svart og oransje er blitt typiske halloweenfarger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».

Om gresskar

Skal man pynte til halloween med gresskar, så bør disse kjøpes inn noen dager før festen.

De bør oppbevares i romtemperatur ca en uke før bruk. Da er de tørre, og har fått et litt hardere skall. Etter tørking, så sett gresskaret litt kaldere. Men ikke for kaldt.

Det bør da oppbevares på et tørt sted, uten at det utsettes for frost.  

Gammel skikk

Skikken med å pynte til halloween med uthulede gresskar, lys og mystikk er hentet fra USA, men i virkeligheten startet halloween-feiringen mye tidligere enn de fleste av oss tror.

Halloween har sin opprinnelse fra 749, i Irland. Den keltiske tradisjonen bygde på at man en kveld i året skulle minnes de døde. For at ikke onde ånder skulle være på gjestelisten, så satte man lys i kålhoder og stilte dem utenfor hjemmene. For å skremme bort onde ånder.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA, der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene «trick or treat».

Norske ord

Den amerikanske tradisjonen «trick or treat», det vil si «(velg mellom å få en) rampestrek eller (å gi en) godbit», har en norsk oversettelse i «knask eller knep», som visstnok ble brukt for første gang av brødrene Henning og Espen Hagerup i deres nyoversettelse av Carl Barks' Donald Duck-historie «Trick or Treat» i boka «Eventyrlig snadder» (1993).

SKUMMELT: Kaker og skrekk. I skjønn sammenheng. Foto: All Over
SKUMMELT: Kaker og skrekk. I skjønn sammenheng. Foto: All Over Vis mer

Andre fraser som også brukes er «digg eller deng», og «Godteri eller fanteri». Den norske tradisjonen å gå julebukk har siden 1960-tallet tatt opp i seg denne ideen at barn kler seg ut og får godteri mot at de synger en julesang.

Julebukk går også tilbake til førkristne tradisjoner med utkledning og døden som bakmotiv, men forekom rundt «Vintersolhverv», og siden flyttet med kalenderen til romjulen.

Kilde: Wikipedia