TIDLIG NEI: Rælingen kommune på Romerike var tidlig ute og holdt sin avstemning allerede i april. På rådhuset i Rælingen startet Terje Granerud opptellingen av stemmer og fant et klart nei til sammenslåing med Skedsmo, som i stedet søker samarbeid med Fet. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TIDLIG NEI: Rælingen kommune på Romerike var tidlig ute og holdt sin avstemning allerede i april. På rådhuset i Rælingen startet Terje Granerud opptellingen av stemmer og fant et klart nei til sammenslåing med Skedsmo, som i stedet søker samarbeid med Fet. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Dette må du vite om kommunereformen

«Reformens far» kommunalminister Jan Tore Sanner og dens argeste kritiker, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, svarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

[bilde=1,right,six][bilde=2,right,six]1. Hva skjer hvis det blir flertall for sammenslåing i en folkeavstemning eller i en innbyggerundersøkelse i min kommune?

Sanner: - Det er lokalpolitikerne i det enkelte kommunestyret som må ta stilling til resultatene av folkehøringen. Politikerne må tolke utfallene, vurdere hvordan deres kommune best kan møte framtida - og fatte vedtak i tråd med dette. Lokalpolitikerne skal innen 1. juli fortelle fylkesmannen hvordan de stiller seg til sammenslåing, om de står sterkere sammen med andre, eller alene.

Vedum: - Det kommer an på nabokommunen. Er det en frier, trenger den en som sier ja for at det skal bli ekteskap. Er det to som sier ja er det naturlig at det blir sammenslåing.

2. Hva skjer hvis det blir flertall i en folkeavstemning eller i en innbyggerundersøkelse for ikke å slå sammen min kommune?

Sanner: Samme svar som over.

Vedum: - Da er det naturlig å høre på folket: Da blir det ikke sammenslåing. Sanner truer med tvangsekteskap som han tror kan være litt bra, men når det kommer til stykke tror jeg ikke det blir det. Det er et godt prinsipp å høre på folket.

3. I min kommune skal det ikke være folkeavstemning. Hvorfor ikke?

Sanner: - Kommunepolitikerne er pålagt å høre innbyggerne i arbeidet med kommunereformen, men det er opp til dem hvordan de ønsker å gjøre dette. Kanskje har dine kommunepolitikere valgt å ha innbyggerundersøkelse, folkemøter eller funnet en annen løsning enn folkeavstemning.

Vedum: - Noen kommuner har avblåst hele prosessen fordi det ikke er aktuelt med sammenslåing. Da er det årsaken. Så har Høyre og Frp nasjonalt forsøkt å sørge for at det ikke blir folkavstemninger, men meningsmålinger fordi det gir mer tolkningsmuligheter. Det gir ikke makta til folk på samme måte.

4. Hvorfor er det folkeavstemning når kommunestyrene kan velge å se bort fra dem?

Sanner: - Kommunepolitikerne i din kommune må høre innbyggernes innspill, gjennom innbyggerundersøkelse, folkemøter, folkeavstemning eller annet. Men til sist er det deres ansvar å sørge for å forberede kommunen på framtida, og ta stilling til kommunereformen. Den beslutningen baseres på innbyggernes innspill, men også mange andre faktorer - som kommunens muligheter til å gi innbyggerne gode tjenester i framtida.

Vedum: - Vi har ikke bindende folkeavstemninger i Norge, men har tradisjon for å følge dem likevel. Det skal mye til for et kommunestyre som har fått tydelig råd å gjøre noe annet. Det er en så radikal forandring at den bør ha en lokal forankring.

5. Kommer regjeringen til å overstyre kommunene?

Sanner: - Kommunereformen bygger på frivillighet og gode prosesser mellom kommunene i hele Norge. Det er Stortinget som til sist skal fatte beslutning om hvordan kommunekartet blir seende ut. Stortinget har sagt at det kan være aktuelt å avvike fra frivillighetsprinsippet i spesielle tilfeller der enkeltkommuner hindrer sammenslåinger som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn.

[faktaboks=1,right,six]Kommunestyrene skal fatte sine vedtak 1. juli. Vedtakene oversendes fylkesmennene som skal oppsummere vedtakene og gi en tilrådning til regjeringen om kommunestrukturen i fylket. Regjeringen skal så lage et forslag for Stortinget våren 2017.

Vedum: - De truer med tvangstanker, og avviser ikke bruk av tvang, men jeg tror de tar til vettet. Det har vært indirekte tvang en rekke plasser, men at det blir tvangssammenslåing i juni 2017, tror jeg ikke.

6. Hvor mange kommuner mener regjeringen det er ideelt å ha?

Sanner: - Det som er viktig er at vi har kommuner som er i stand til å gi innbyggerne gode tjenester i dag og i framtida, og å sørge for en god utvikling i kommunen.

Vedum: - Svaret virker å være færrest mulig. Selv at Sandnes skal bli en del av Stavanger er bra, til og med noen av landets største kommuner er for små. Dette er ideologisk drevet.

7. Når blir de første kommunene slått sammen?

Sanner: - Noen få kommuner har søkt sammenslåing i forkant av selve kommunereformen. 1. januar 2017 blir kommunene Sandefjord, Andebu og Stokke til nye Sandefjord kommune. Ytterligere fire nye kommuner er på plass 1. januar 2018. For de andre kommunene vil det være vedtak i Stortinget våren 2017 og nye kommuner kan være på plass fra 1. januar 2020.

Vedum: - Noen få kommuner har allerede slått seg sammen.

8. Når er reformen ferdig?

Sanner: - Kommunene vil nok arbeide med dette i mange år framover.

Vedum: - Det triste er at kommunene har brukt altfor mye tid på å diskutere struktur, for lite på innhold. Neste høst etter valget får de tid til å diskutere innholdet som hvordan de skal gjøre skoler og sykehjem bedre.

REFORM-FAR: Komunal og
moderniseringsminister Jan Tore
Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl
REFORM-FAR: Komunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
REFORM-KRITIKER:
Sp-leder Trygve Slagsvold
Vedum.
Foto: Øisein Norum Monsen
REFORM-KRITIKER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øisein Norum Monsen Vis mer