Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette må hun svare på i dag

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) møter i Stortinget. Der må hun svare på hva hun gjør for å rydde opp overfor tusenvis av Nav-ofre.

SE TV LIVE: Stortinget krever svar fra Anniken Hauglie om Nav-skandalen. Video: Nicolai Delebekk / Stortinget Vis mer Vis mer

Navs feiltolkning av EØS-regelverket som har rammet trygdemottakere som har vært i utlandet har ført til om lag 50 uriktige dommer.

At verken storting, regjering, Nav, påtalemakt eller rettsvesenet har oppdaget feiltolkningen representerer en av de største rettsskandalene i norsk historie.

Men feiltolkningen av regelverket har også rammet tusenvis av andre som går på AAP, sykepenger eller pleiepenger.

Hva med dem som har søkt om å dra til utlandet og fått avslag på uriktig grunnlag?

Rødt-leder Bjørnar Moxnes etterlyser svar fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på hvordan disse Nav-ofrene skal få oppreisning.

Hva gjør Hauglie?

I sitt skriftlige spørsmål til Hauglie spør Moxnes:

Hva vil regjeringa foreta seg overfor alle de som er rammet gjennom urettmessige avslag fra Nav, og de som indirekte er rammet gjennom selv å ha unnlatt å dra på ferie, møte familie eller liknende, i frykt for å miste støtte de hadde rett på?

I går holdt Hauglie en redegjørelse for Stortinget om skandalen der hun beklaget overfor ofrene og omtalte det hele som en skandale. Men etter redegjørelsen hadde de andre partiene bare anledning til å komme med oppfølgingsinnlegg.

Grillmester Moxnes

I dag er det spørretime og grillmesteren er Moxnes.

- Det er mange som indirekte er rammet ved at de har unnlatt å reise på ferie eller møtt familie av frykt for å bli fratatt penger, utdyper Moxnes, som mener Nav-skandalen har klare politiske overtoner.

- Det er mye som tyder på at det har vært et politisk press på Nav. Det har vært et nesten unisont press fra skiftende regjeringer. Både den såkalte arbeidslinja, mistenkeliggjøring, men også kampen mot trygdeeksport. Ser man Navs håndtering av denne skandalen helt isolert fra politikk, tror jeg ikke vi får en forståelse av hvordan den kunne oppstå og vedvare, sier Moxnes.

Bjørnar Moxnes har varslet at han vurderer å stille et mistillitsforslag mot Hauglie. Sist gang han stilte mistillit, endte det med at Sylvi Listhaug trakk seg som statsråd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media