SPØRRES UT : Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen skal mandag i høring hos Stortinget om situasjonen i PST, før og etter terroransalgene 22. juli. Foto: Jacques Hvistendahl.
SPØRRES UT : Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen skal mandag i høring hos Stortinget om situasjonen i PST, før og etter terroransalgene 22. juli. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Dette må hun svare på

Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen må i Stortingets 22. juli-høring, svare for hvor langt framme i hjernebarken beredskap og sikkerhet lå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag fortsetter kontrollhøringen i etterkant av statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremos redegjørelser om oppfølging av 22. juli-rapporten. Først ut er avgåtte statsråder og embetsfolk. Blant dem tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og avgåtte PST-sjef Janne Kristiansen. Kristiansen skal forklare seg i dagens siste bolk, som begynner klokka 15.50.

Følg høringen direkte i nyhetsstudio her.

Bevissthet og ressurser Det er Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i Stortinget kontroll- og konstitusjonskomité som er ordstyrer for høringen. I helgen har han sittet med en koffert full av papirer og forberedt seg. Han har mye å spørre den avgåtte PST-sjefen Janne Kristiansen om.

- Jeg vil vite hva hennes rolle var 22. juli. Så vil jeg vite hvor langt fram i bevisstheten sikkerhet og beredskap var, sier Bekkevold til Dagbladet.

I intervjuet med 22. juli-kommisjonen forteller Kristiansen at hun den dagen ankom Oslo ved 16.40-tiden og umiddelbart møtte sine medarbeidere. Like etter klokken 19.00 fikk Janne Kristiansen meldingene om skyting på Utøya. Til kommisjonen forteller Kristiansen: «Jeg utbrøt da: «Det er faen meg krig».»

- Handlingsmønsteret til tidligere PST-sjef den dagen vil kunne avsløre hvor godt forberedt de var. Sånn sett kan det være interessant å se på hva en anså som naturlig å si og gjøre den dagen, sier komitémedlem for Venstre, Trine Skei Grande.

Samarbeidet med Forsvaret Grande vil også finne ut hvilke muligheter PST hadde for å avverge terroren.

- Kommer vi så langt vil også samarbeidet mellom PST og forsvarets etterretningstjeneste være et spørsmål, sier Grande.

Det er også Bekkevold opptatt av.

- Var samarbeidet godt nok til at en fikk den informasjonene en trengte? Jeg lurer også på om PST har gode nok redskaper og ressurser for å oppdage soloterrorisme, sier Bekkevold.

Janne Kristiansen sier til 22. juli-kommisjonen at det fortsatt eksisterte store barrierer vedrørende informasjonsdeling mellom PST og E-tjenesten da hun gikk av.

- Ble hun hørt? Leder av kontrollkomiteen Anders Anundsen (Frp) er interessert i å vite om Justisdepartementet lyttet til PSTs behov.

- Janne Kristiansen har uttrykt at hun føler at hun ikke ble hørt. Jeg mener det er viktig å få utdypet realitetene bak det. Hvordan informerte hun sitt departement og hvordan mener hun dette ble fulgt opp? Sier Anundsen.

I intervju med 22. juli-kommisjonen sier Janne Kristiansen rett ut at PST er preget av en forsiktighetskultur som rammer tjenesten. Det vil komitémedlem, Per-Kristian Foss (H), at hun utdyper.

- Oppfattet de at politikerne hindret PSTs arbeid? Det gjelder på flere områder som lover, prioritering av overvåkning og ressurssituasjonen, sier Foss.

- Umoderne kommunikasjon I morgen skal også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og justisminister Odd Einar Dørum (V) spørres ut. Det var under Dørum det nye nødnettet ble bestemt utbygd. Aftenposten skriver at Justisdepartementet advarte mot forsinkelser og kostnadsoverskridelser uten at Stortinget ble informert. Dette er Anundsen nysgjerrig på.

- Jeg er interessert i om det var andre systemløsninger som kunne vært aktuelle å bruke. Vi vet for eksempel at politiet i Finland bruker et helt annet system. Her har vi et umoderne walkietalkie-system, for å si det forsiktig, sier Anundsen.

Kjell Magne Bondevik skal gi innsikt i arbeidet med stengingen av Grubbegata, som startet under hans tid. Men Trine Skei Grande tror hovedgrunnen til at de tidligere statsrådene skal på banen er fordi regjeringspartiene vil spre skylden mer utover.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de to som ikke kommisjonen fant interessant å intervju, nå er brennaktuelle for oss, sier Grande.

UNØDVENDIG: Trine Skei Grande mener det er unødvendig å bruke tid på Kjell Magne Bondevik i Stortingets 22. juli-høring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UNØDVENDIG: Trine Skei Grande mener det er unødvendig å bruke tid på Kjell Magne Bondevik i Stortingets 22. juli-høring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
NØDNETT: Tidligerer Justisminister Odd Einar Dørum (V) må svare for den omdiskuterte nødnettutbyggingen, som han igangsatte.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
NØDNETT: Tidligerer Justisminister Odd Einar Dørum (V) må svare for den omdiskuterte nødnettutbyggingen, som han igangsatte. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer