Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Dette må ikke bli en sovepute for Høie

SV-lederen vil «være på vakt mot erthvert nytt forslag som svekker abortsøkende kvinners rettigheter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er gledelig at regjeringen og Krf nå gir etter for presset fra norske kvinner. Dette er en stor seier for de tusener av mennesker som har engasjert seg og protestert mot svekkelse av kvinners rettigheter.

Det sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet etter at helseminister Bent Høie (H) i dag morges varslet at regjeringen vraker det omstridte lovforslaget som skulle gi fastleger mulighet til å reservere seg mot aborthenvisninger. Snuoperasjonen kom etter at KrF-leder Knut Arild Hareide i går åpnet for å droppe det omstridte forslaget dersom samvittighetshensyn likevel ivaretas.
 
- Det var på høy tid at KrF og Høyre gikk fra reservasjonsmulighet til å finne retrettmuligheter. Vi er nå spent på den løsningen som Høie vil presentere, samtidig gir bare en full retrett god nok trygghet for norske kvinner. Vi vil være på vakt mot ethvert nytt forslag som svekker abortsøkende kvinners rettigheter, fortsetter SV Lysbakken.
  Må ikke bli sovepute - Dette må ikke bli en sovepute for Høie. Han må nå finne en ny løsning for å få slutt på ulovlig reservasjon mot abort, prevensjon og assistert befruktning for lesbiske som foregår på enkelte norske legekontor. SV har fremmet forslag om et landsomfattende statlig tilsyn for å stanse reservasjon, og det skal behandles i Stortinget før sommeren, legger han til.

Under dagens pressekonferanse gjorde helseministeren det klart at han over tid har arbeidet med KrF og Legeforeningen om et nytt forslag. Han ville ikke røpe detaljene i dette, utover at det ikke vil gi fastleger mulighet til å reservere seg mot aborthenvisninger. NRK erfarer at løsningen innebærer at alle fastleger skal slutte å henvise til abort.

KrF er ikke like kategoriske som Høyre-statsråden i sin vraking av reservasjonsmuligheten.

- Det er ikke sikkert at det blir reservasjonsmulighet i det nye forslaget, sa KrF-nestleder Dagrun Eriksen under en pressekonferanse i dag.

KrF jobber med nytt forslag Det omstridte forslaget har sitt opphav i KrF, som fikk gjennomslag for saken under regjeringssonderingene etter valget i fjor høst. Selv om Venstre nektet å skriver under denne delen av samarbeidsavtalen, var regjeringen likevel sikret stortingsflertall med KrF - og sendte et lovforslag på høring til alle norske kommuner.

Det har det har møtt massiv motstand. Tirsdag skrev Dagbladet at 159 av landets 428 kommuner så langt hadde sendt inn høringssvar. Av disse var det bare sju kommuner som sier klart ja til at fastleger skal få lov til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

137 kommuner, 86 prosent, hadde da gått klart imot forslaget - én uke før høringsfristen gikk ut.

Også store Høyre-styrte kommuner som Oslo, Bergen og Stavanger har bedt Høie skrinlegge forslaget. Denne uka kom det også fram at et flertall av Legeforeningens lokallag sier nei til forslaget. Også flertallet blant Høyres tillitsvalgte er imot forslaget (krever PLUSS-abonnement.  

KrF-nestlederen gjorde det også klart i dag at partiet ikke mener at det vil være nødvendig å sende det nye forslaget ut på en ny høringsrunde.