Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette må ikke skli over i en bevæpning for all framtid

Hadia Tajik (Ap) roser politimestrene som kritiserer terrortrussel-håndteringen.

MOT GENERELL BEVÆPNING: Hadia Tajik frykter at bevæpningsordren som kom i kjølvannet av PSTs trusselvurdering skal skli over i en varig ordning.  Foto: Christian Roth Christensen
MOT GENERELL BEVÆPNING: Hadia Tajik frykter at bevæpningsordren som kom i kjølvannet av PSTs trusselvurdering skal skli over i en varig ordning. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke av politimestrene i Norge er kritiske til at PSTs trusselvurdering, blant annet om fare for IS-angrep mot politifolk i vestlige land, ble møtt av et hastevedtak om bevæpning av alle operative politifolk.

- Det er sider ved dette om hvordan samfunnet og politiet skal møte en nokså uspesifikk trussel. Terrorens vesen som bygger på frykt vinner på et vis nå, sa politimester Terje Nybøe i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet i går.

Han mener Politidirektoratet burde ventet med å gå til et så drastisk tiltak som generell bevæpning. I likhet med en rekke andre politiledere Dagbladet har snakket med, uttalte han også at den omstridte ordren kan bli svært vanskelig å reversere og kan ende med permanent bevæpning.

- Modig Lederen av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), berømmer politisjefene som tør å si sin mening om det betente temaet.

- Jeg synes det er modig og riktig av politimestrene som uttaler seg til Dagbladet. Når de nyanserer det faglige grunnlaget bak bevæpningen bidrar de til å vise at langt fra alle faglige argumenter trekker i retning av at bevæpning er riktig håndtering av trusselvurderingen, sier Tajik.

Hun gjør det klart at partiet vil være svært skeptisk til at bevæpningsordren trekker ut i tid.

- Ap deler politimestrenes bekymring om at dette kan skli over i en bevæpning av norsk politi for all framtid. Det må ikke skje. Det er svært viktig for oss å nå passe på at tiltakene begrenses til akkurat denne trusselsituasjonen. Drar dette ut i tid, må Stortinget stille pågående spørsmål og etterhvert kanskje behandle saken direkte, sier Ap-politikeren.

- Må ha bred debatt Det er i dag bare Høyre og Frp av stortingspartiene som ønsker å åpne for generell bevæpning permanent. Bakteppet for regjeringspartienes holdning er et landsmøtevedtak i Politiets fellesforbund i 2012, men en rekke andre høringsinstanser i Politi-Norge er motstandere.

- Ap er mot alminnelig generell bevæpning, og beslutninger om en varig endring i bevæpningsspørsmålet - slik regjeringen har lagt opp til - må uansett ikke skje uten en bred, politisk og faglig diskusjon, sier Hadia Tajik.

- Måtte vært vågal Dagbladet skrev i helga at PST ikke ga noen bevæpnings-anbefaling i forbindelse med trusselvurderingen der politi- og forsvarsansatte beskrives som mulige mål for IS-terroraksjoner i Vesten. Sikkerhetstjenesten har heller ikke gitt andre typer føringer om hvorvidt den norske politistyrken bør være bevæpnet.

Det er det politidirektør Odd Reidar Humlegård som har kommet fram til, «basert på en klar faglig vurdering i en situasjon som er basert på trusselbildet», ifølge justisminister Anders Anundsen. 

Han ga i forrige uke uttrykk for at det var vanskelig for Justisdepartementet å si nei når POD ba om full bevæpning.

- Man skal være ganske vågal om man politisk overprøver den vurderingen, sa Anundsen i Stortingets spørretime. 

Han forsikret da om at den midlertidige bevæpningsordren, i utgangspunktet avgrenset til fire uker, ikke er noe forsøk fra Frp på å snikinnføre permanent bevæpning.

MIDLERTIDIG?: Nå er alle operative politifolk i Norge bevæpnet med ladd pistol på hofta. I utgangspunktet varer ordren bare i to og en halv uke til, men det er ventet at Politidirektoratet vil forlenge «unntaktstilstanden».
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MIDLERTIDIG?: Nå er alle operative politifolk i Norge bevæpnet med ladd pistol på hofta. I utgangspunktet varer ordren bare i to og en halv uke til, men det er ventet at Politidirektoratet vil forlenge «unntaktstilstanden». Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling