Dette må Jens gjøre for å vinne valget

Valgforsker gir Jens 10 prosent sjanse for fortsatt flertall.

- FORTSATT MULIG: Jens Stoltenberg har fortsatt en mulighet til å vinne valget, sier valgforsker Stein Tore Marthinsen. Her er statsministeren Trøndelags-besøk, her fra Kattem skole tirsdag formiddag. Foto: Ned Alley / Scanpix
- FORTSATT MULIG: Jens Stoltenberg har fortsatt en mulighet til å vinne valget, sier valgforsker Stein Tore Marthinsen. Her er statsministeren Trøndelags-besøk, her fra Kattem skole tirsdag formiddag. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor sannsynlig er det at Jens Stoltenberg kan ta igjen det tapte og vinne valget? Ekspertene er uenige om det i det hele tatt er mulig.

- Slaget er tapt I dagens papirutgave av Dagbladet og på Dagbladet pluss (krever abonnement), konstaterer flere eksperter at valget er kjørt for Jens Stoltenberg og Co. Valgforsker Johannes Bergh, ved ISF, mener at det aldri har skjedd en så stor bevegelse som det som må til for at Stoltenberg skal kunne fortsette.

Ved universitetet i Trømsø mener Marcus Buck at «salget er tapt, med mindre det dukket opp en sak som skulle endre hele valgkampen».

- Ap på 33 prosent Men valgforsker Svein Tore Marthinsen er ikke like negativ, og mener det fortsatt finnes håp for Stoltenbergs rødgrønne regjering.

- Ap ligger nå på rundt 30 prosent på snittet av målingene. De fikk 35 prosent ved forrige valg. Ap har Norges beste valgkampapparat og bør kunne klare å vokse to til tre prosentpoeng til ut fra dagens nivå, sier Marthinsen og legger til:

10 PROSENT SJANSE: Statsviter Svein Tore Marthinsen
10 PROSENT SJANSE: Statsviter Svein Tore Marthinsen Vis mer

- Men jeg tror ikke de kommer helt opp på 2009-nivået. For at de rødgrønne skal beholde flertallet, så er det ikke nok at Ap gjør det like bra som sist. Også SV og Sp må opp på 09-nivå, og det ser tungt ut for begge. Særlig for SV.

- Kan bli rødgrønt Marthinsen vurderer sjansen for borgerlig flertall til å være 85 prosent. De rødgrønne gir han 10 prosents sjanse til å beholde flertallet.

- Det tredje scenariet: MDG på vippen mellom blokkene, gir jeg 5 prosents sjanse.

Skal de rødgrønne beholde valget må de bruke følgende oppskrift:

• Øke sin lojalitet blant velgere som stemte på dem sist.

• Vinne tilbake mange av de velgerne som har gått til Høyre.

- Det første er den letteste delen av oppgaven. For å få til det, må konfliktnivået økes og forskjellene til høyresiden synliggjøres. Ergo må Ap angripe. Og det er da også det de gjør på bred front. Men det må angripes med kløkt og rimelighet, urimelige skremmebilder kan virke mot sin hensikt. Synligere konfliktlinjer kan bidra til å få tidligere velgere ned fra gjerdet, sier han.

Borgerlig kaos kan hjelpe Men det blir en tøffere jobb å få tilbake velgerne som har forlat Ap til fordel for Høyre og Erna Solberg.

- Da holder det ikke med angrep. Ap og de rødgrønne må også snakke om hva de selv vil de kommende fire årene. De må trekke opp et politisk prosjekt som kan skape begeistring, sier Marthinsen.

Men det er en ting som nå trumfer alt annet, ifølge valgforskereen: Et nytt styret enn det som har vært i åtte år.

- Derfor tror jeg Ap og de rødgrønne i tillegg er avhengig av «drahjelp» fra de borgerlige ved at de skyter seg selv i foten á la 2009 ved at de, gjennom økende indre uenighet, sprer mer og mer usikkerhet om troverdigheten i det borgerlige alternativet jo nærmere vi kommer valget.