SATT PÅ PLASS: Her fra landsmøtet i våres, hvor olje- og energiministeren ble valg til nestleder. Foto: Scanpix/Ned Alley
SATT PÅ PLASS: Her fra landsmøtet i våres, hvor olje- og energiministeren ble valg til nestleder. Foto: Scanpix/Ned AlleyVis mer

- Dette må Ola Borten Moe stå for selv

Sp-leder Liv Signe Navarsete setter egen statsråd på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ola Borten Moe har satt sinnene i kok hos regjeringspartner SV og i sitt eget parti da han erklærte krig mot miljøbevegelsen. Nå avviser Liv Signe Navarsete at Moes angrep på miljøbevegelsen er regjeringens politikk eller Sps politikk.

- Dette må Ola Borten Moe stå for selv, sier hun til Dagbladet.

Må rydde opp
Nå tar hans egen partileder, Liv Signe Navarsete, til motmæle og ber ham rydde opp:

- Nå håper jeg Ola Borten Moe holder seg inne med miljøbevegelsen. Det gjør han sikkert, og klarer opp i dette, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

- Jeg vet at Ola Borten Moe er opptatt av miljø. Derfor er det viktig å spille på lag med miljøbevegelsen slik at vi får på plass en skikkelig satsing på fornybar energi, legger hun til.

SV lei Moe
I går gikk SV nesten av skaftet etter Moes angrep miljøbevegelsen. SV er lei av olje- og energiministeren. I Dagbladet ga SV's miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, klart uttrykk for at Moe er på kant med den rødgrønne regjeringen og sitt eget parti.

- Jeg kjenner ikke igjen miljøbevegelsen Ola Borten Moe beskriver! Norsk miljøbevegelse er større pådrivere for fornybar energi enn olje- og energidepartementet er. Har han Senterpartiets velsignelse til å gjøre miljøbevegelsen, og ikke klimaverstingene til motstander i miljødebatten? spurte Valen.

- Er det regjeringens politikk å gå til et slik angrep på miljøbevegelsen?

- Nei, det er jo slik at statsråder går ut på sine egne felt. Dette må Ola Borten Moe stå for selv, sier Navarsete.

- Spisser budskapet
Det er ikke første gangen at Moe skaper trøbbel med sine utspill. Like før Liv Signe Navarsete skulle gå på sitt første landsmøte som Sp-leder, gikk Moe ut i VG og Klassekampen og tok et durabelig oppgjør med regjeringspartner SV. Siden den gang skal de to ha gjenvunnet tilliten til hverandre. Men nå må Navarsete igjen ut og korrigere Moe.

- Ola Borten Moe har en evne til å spisse budskapet sitt. Men jeg er enig med ham i at når det gjelder behovet for å bygge kraftledninger og utbygging av vannkraft. Den vanskelige avgjørelsen må også miljøbevegelsen være med på å ta. Flere, som Bellona, er jo enig med oss i dette, sier Navarsete og legger til:

- Men det er jo mulig Moe har skåret alle over en kam.

Mot økt tempo
Navarsete legger vekt på at Sp skal være et miljøvennlig parti som er imot et økt utvinningstempo av oljeressursene.

- Sps politikk ligger fast. Der er det veldig klart at vi skal være lendende i arbeidet med å få til en overgang til det fornybare energisamfunnet. Vi ønsker å benytte oss av oljeressursene, men vi er for en reduksjon av utvinngstempoet, sier Navarsete.

Moes miljøangrep
Det var uttalelsene under en tur til Nord-Norge at Moe satte fart på sakene. Der gikk han knallhardt ut mot miljøbevegelsens motstand mot høytspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

- Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål. Det går ikke i hop å både ha en ambisjon om mer fornybar energiproduksjon og samtidig nekte å ta konsekvensene av det, sa Moe til NTB.

Han langet også ut mot Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken og Bellonas Frederic Hauge.
 
- Det er altfor få som altfor lenge har fått lov til å definere vårt verdensbilde rundt disse spørsmålene. Vår samfunnsdebatt har veldig godt av nye måter å se dette på. Jeg vil møte deres verdensanskuelse med fakta, sa Moe.

Avviser miljøkrig
Det har ikke vært mulig for Dagbladet å få Moe i tale, verken i dag eller i går. Men hans politiske rådgiver, Ivar Vigdenes, mener at statsråden ikke har gått til krig mot miljøorganisasjonene.

- Han har ikke gått til krig/kamp mot noen i miljøbevegelsen (bellona som har brukt det uttrykket) men påpekt at noen av de ledende personene i noen miljøorganisasjoner alt for lenge har fått definere virkeligheten i noen sentrale miljøspørsmål (da hauge og haltbrekken). Og den virkelighetsforståelsen har han gått til kamp mot, skriver Vigdenes til Dagbladet.

MÅ BLI VENNER IGJEN: Partileder Liv Signe Navarsete forventer nå at Ola Borten Moe framover holder seg inne med miljøbevegelsen og at han klarer opp etter Moes utspill mot miljøbevegelsen.  Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
MÅ BLI VENNER IGJEN: Partileder Liv Signe Navarsete forventer nå at Ola Borten Moe framover holder seg inne med miljøbevegelsen og at han klarer opp etter Moes utspill mot miljøbevegelsen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer