Politigranskingen:

Dette må Politidirektoratet svare på

Granskerne går politiet i sømmene med flere enn 50 spørsmål om etatens forhold til Norsk Narkotikapolitiforening, viser et dokument Dagbladet har fått innsyn i.

MÅ SVARE: Politidirektør Benedicte Bjørnland har av aktivister og andre som kjemper for en mer liberal ruspolitikk blitt kritisert for sin håndtering av bråket rundt Norsk Narkotikapolitiforening. Nå har etaten hennes fått en rekke spørsmål om forholdet til foreningen. Foto: Geir Olsen / NTB
MÅ SVARE: Politidirektør Benedicte Bjørnland har av aktivister og andre som kjemper for en mer liberal ruspolitikk blitt kritisert for sin håndtering av bråket rundt Norsk Narkotikapolitiforening. Nå har etaten hennes fått en rekke spørsmål om forholdet til foreningen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

«Det har blitt uttalt fra flere hold at politiet skal være politisk nøytrale. Kan POD si noe om hva dere tenker om dette?»

Spørsmålet er stilt til Politidirektoratet (POD) av Rolleforståelsesutvalget som gransker politiets forhold til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Granskingen ble satt i gang etter flere mediesaker i fjor sommer, om påstått rolleblanding mellom politietaten og den private interesseorganisasjonen.

NNPF har i en årrekke markert seg i den offentlige debatten som motstander av en mer liberal ruspolitikk.

Nå forsøker Rolleforståelsesutvalget å komme til bunns i hvilken innflytelse foreningen har hatt i politietaten, og om politiloven og etiske retningslinjer er fulgt i samarbeidet med NNPF.

Den endelige utredningen skal leveres 1. oktober.

Brevet til POD, som Dagbladet har fått innsyn i, inneholder oppfølgingsspørsmål utvalget hadde etter samtaler i april med to ansatte høyt oppe i direktoratet.

Her er noen av spørsmålene de har stilt:

NNPFs narkotikakurs:

Foreningen selger kurset «Tegn og symptomer på misbruk av narkotika» til private og offentlige aktører.

Utvalget vil blant annet vite:

 • Om POD har ført kontroll med og kvalitetssikret innholdet i kurset
 • Om POD har gitt instruktørene samtykke til bierverv slik politiloven krever
 • Om NNPF har holdt kurs uten samtykke fra POD

Økonomi/Utdanningskonferansen:

For ett år siden omtalte blant andre NRK at NNPF hadde blitt tildelt millionbeløp direkte fra politiets eget driftsbudsjett, til en årlig utdanningskonferanse for ansatte i politi og påtalemyndigheten.

Nå vil Rolleforståelsesutvalget få svar på:

 • Hva POD mener om at enkelte konferanser har blitt åpnet med NNPF-lederens syn på narkotikapolitikk, når det beskrives som et rent fagarrangement
 • På hvilken måte POD har ført kontroll med bruken av pengene NNPF har blitt tildelt
 • Hva som ble diskutert og hvem som var til stede i et møte mellom POD og NNPF i 2019, som endte med at POD bestemte seg for likevel å gi støtte til konferansen etter først å ha gitt et avslag
 • Om det var krav om medlemskap i NNPF for å delta på konferansen, slik VG har omtalt

Dopingprosjektet:

Utvalget viser til at NNPF mellom september 2015 og april 2017 holdt opplæring om doping for politidistriktene.

De ber POD svare på:

 • Hvordan kunnskapsgrunnlaget ble kvalitetssikret
 • Hva det betyr at politiansatte skulle «avgis vederlagsfritt» som instruktører for NNPF
 • Om disse instruktørene beholdt politilønnen sin, og om de i tillegg mottok kompensasjon fra foreningen

Bry deg:

NNPF beskriver «Bry deg - si nei til narkotika» som et rus- og kriminalitetsforebyggende prosjekt. Det går blant annet går ut på å holde foredrag for foreldre og utelivsaktører.

Overfor Nordlys har Tromsø kommune innrømmet at de trodde de i 2017 inngikk et samarbeid med politiet, ikke NNPF, da de bestemte seg for å delta i prosjektet «Bry deg uteliv».

Rolleforståelsesutvalget vil vite:

 • Om POD anser at det på slike arrangementer kan være vanskelig for publikum å forstå om foredragsholderen er der i kraft av sin rolle som politiansatt eller som privatperson i foreningen
 • Om POD har ført tilsyn med og kontroll av informasjonen som formidles på disse foredragene
 • Om det har blitt ført kontroll med bekledning og symbolbruk på Bry deg-arrangementene

Strategisk samarbeid:

I brevet til POD peker utvalget på at det etter et møte mellom POD og NNPF i 2019 ble lagt opp til «strategisk samarbeid og jevnlige møter».

Utvalget forsøker å få svar på:

 • Hva som var bakgrunnen for det strategiske samarbeidet
 • Hvordan det ble fulgt opp og hvor mange møter som ble holdt

Varsler:

VG har tidligere omtalt et møte i 2016, der POD tok opp et varsel om rolleblanding med NNPF. Ifølge avisa var POD representert av blant andre Øyvind Bruraas, som da var varamedlem i styret og tidligere leder av foreningen.

«Lena [Reif] tok opp at det er viktig å være bevisst i forhold til roller. Man må ha et bevisst forhold til når man representerer politi og når man er NNPF», står det i møtereferatet.

Granskerne ber POD svare på:

 • Hva som lå til grunn for denne setningen
 • Om det ble iverksatt tiltak for å følge opp rolleproblematikken

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer