Smitterekord i Oslo

Dette må skje før ny nedstenging

Oslo kommune innfører ingen nye smitteverntiltak tirsdag, tross flere oppfordringer.

MØTTE PRESSEN: Raymond Johansen vil gjøre alt for å holde Oslo åpent. Dette sier han om utelivet nå. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- I mer enn halvannet år har vi fulgt nøye med på smittetallene. Derfor er det på høy tid at også andre tall får den samme oppmerksomheten. Hadde vi bare sett på innleggelsestall og dødstall, hadde vi trolig ikke stått her i dag.

Slik innledet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) pressekonferansen tirsdag, samme dag som det ble satt smitterekord i Oslo kommune.

Kommunen hever beredskapsnivået til gult nivå, det høyeste nivået. Utover det, innføres det ingen nye tiltak enn de som allerede gjelder: anbefaling om munnbind, vaksinering med tredje vaksinedose, og massetesting på skoler.

For at byrådet vil vurdere ytterligere tiltak må noe av dette være på plass, skal vi tro byrådslederen:

  • Større press på helsevesenet.
  • Tydelig beskjed fra sykehusledelsen.
  • Stort smittetrykk, kombinert med press på helsevesenet.
  • Konkrete råd fra nasjonale helsemyndigheter.

- Må se forbi smittetallene

Byrådsleder Johansen var tydelig på at han ikke ønsker å innføre tiltak «for sikkerhets skyld», selv om hele verden nå overvåker den nye, potensielt mye mer smittsomme virusvarianten, omikron.

- Vi må se forbi smittetallene, og på hele samfunnet i sin helhet. Vi kan ikke stenge ned samfunnet for sikkerhets skyld, med de enorme konsekvensene det får. Vi må være opptatt av at de er forholdsmessig, sa Johansen på spørsmål om hvorfor det ikke innføres nye tiltak i Oslo.

Tirsdag ble det varslet nye nasjonale tiltak. Her kom statsminister Jonas Gahr Støre med anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, i taxi, i butikk og på kjøpesentre, der det er vanskelig å holde avstand. Disse er i tråd med tiltakene som ble innført i Oslo forrige uke.

Vil gjeninnføre meteren

Etter beskjeden fra statsministeren, uttrykte ansatte og tillitsvalgte ved Ullevål sykehus at de var fornøyd med at det ble tatt grep. Likevel ønsket de at myndighetene gikk ett skritt lengre.

- Det er lettere for statsministeren enn lederen for intensivavdelingen, for det er vi som får trøkket - vi er i knestående allerede. Legene i front er veldig slitne og jobber mye overtid - det er de som bærer mye av hovedbøra nå, sa Dag Jacobsen, leder for Medisinsk intensivavdeling ved Ullevål universitetssykehus, til Dagbladet, og la til:

- Meter'n bør tilbake.

Da byrådslederen ble konfrontert med dette, svarte han at han ikke tviler på den innsatsen leger og helsepersonell gjør. Likevel må han se på totalbildet, forklarer han.

- Helt objektivt så er antallet mennesker som nå ligger på intensivavdelingen et helt annet enn det var for to år siden, for ett år siden, sa Johansen.

Vil ha beskjed fra sykehuseier

Også flere Høyre-politikere har krevdt strengere tiltak fra byrådet. Johansen har stor forståelse for at enkelte ønsker flere tiltak.

- Men jeg mener at ut ifra helheten vi har som kommune, så vil det være uforsvarlig.

Byrådslederen er likevel klare på at de overvåker situasjonen, spesielt med tanke på den nye virusvarianten, «nærmest time for time». Dersom situasjonen skulle endre seg, vil ikke kommunen nøle med å stramme inn, etter eventuelle råd fra sentrale helsemyndigheter.

- Hvis det kommer en tydelig beskjed fra sykehuseier om at kapasiteten nå er så sprengt at vi må sette inn nye tiltak, så er det klart at vi må vurdere det.

Ønsker klare råd

I sitt siste faglige grunnlag til regjeringen oppfordrer Helsedirektoratet kommuner med økende smittepress om å innføre en rekke tiltak. Deriblant å redusere antallet nærkontakter, vurdere begrensninger om antall personer på arrangementer, og påbud om bordservering.

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, forteller at dette gjelder kommuner som både har et høyt smittepress, og et høyt press på helsevesenet. Steen mener dette ikke er tilfelle i Oslo.

- Det er altså to faktorer som slår inn. Det er derfor vi er veldig opptatt av presset på helsetjenestene, som ikke oppleves som så sterkt i Oslo nå som det var tidligere, sa Steen.

Byrådsleder Raymond Johansen var også tydelig på at Oslo kommune bare vil innføre tiltak etter råd fra sentrale helsemyndigheter. De har i forkant av kveldens pressekonferanse ikke mottatt slike konkrete råd.

- Smittevernloven er det vår jobb å håndheve. Det er vi opptatt av å gjøre. Men nei, vi har ikke fått noen konkrete råd i dag, sier Johansen, og legger til:

- Vi ønsker klare råd fra helsemyndighetene. Vi har ansvaret for mer enn coronasituasjonen, og er dette ansvaret veldig bevisst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer