- Det å få ned smittetallene til et vesentlig lavere nivå er viktig for at flest mulig av de inngripende smitteverntiltakene skal kunne avvikles uten at smitten stiger raskt igjen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.
I forrige uke uttalte han at vi bør komme oss ned på det smittenivået vi hadde i begynnelsen av august for at betydelige lettelser i smitteverntiltakene er å anbefale.
Ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) for uke 31, publisert 5. august, viser at vi fremdeles har en lang vei å gå før smittespredningen i Norge er tilbake på samme lave nivå som på seinsommeren.
I uke 31 ble det meldt om bare 196 påviste smittetilfeller - i hele landet, over ei hel uke.
Og uka før, som gikk fram til 2. august, ble det bare meldt om 94 smittetilfeller.
Ti ganger høyere
Til sammenlikning har Oslo alene hatt i gjennomsnitt 161 ny smittede daglig de siste to ukene, og over 1000 påviste smittede i uka.
På landsbasis er heller ikke tallene særlig oppløftende, selv om vi nå ser en nedgang.
I uke 45 og 46 lå tallene på nye smittede rundt 4000 i uka. I uke 47 så man en liten nedgang med 3621 påviste smittede.

Effektiv MS-behandling: - Løper igjen
Foreløpige tall fra FHI for uke 48, altså forrige uke, viser at nedgangen fortsetter. Så langt har Folkehelseinstituttet registrert 2574 påviste smittetilfeller denne uka.
Selv om det ventes flere registreringer før FHI onsdag gjør opp tallene for uke 48, er det ikke tvil om at smittepilene nå peker nedover.
Likevel er smittetallene fremdeles mer enn ti ganger så høye enn de var i begynnelsen av august.
De neste seks månedene vil det være vedvarende fare for at epidemien kommer ut av kontroll lokalt, regionalt eller nasjonalt, ifølge siste risikorapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).
50-100 tilfeller
Helsedirektoratet mener vi må ned på 50-100 daglige smittetilfeller på landsbasis før vi igjen kan hevde at vi har god nok kontroll på situasjonen.
- Nøyaktig hvor lavt ned vi må er usikkert, men erfaringene fra i sommer viste at vi ved et nivå under 50 daglige smittetilfeller i Norge kunne leve relativt normale liv uten særlig mange inngripende smitteverntiltak. sier Nakstad og utdyper:
- I august så vi at kommunene klarte å håndtere de fleste smitteutbruddene effektivt, så lenge smittepresset utgjorde 50-100 daglige smittetilfeller. Når den registrerte smitten overskred 100 daglige tilfeller i landet, begynte det å bli utfordrende noen steder, sier den assisterende helsedirektøren.
Nakstad påpeker at det imidlertid er mange andre forhold som spiller inn, blant annet hvor mye importsmitte som kommer til landet i samme periode og hvilke aldersgrupper som står for smittespredningen.
- Derfor finnes det ingen fasit på dette, men jo lavere vi kommer, jo mer normalt kan vi nok leve fram til vi får en vaksine, sier Nakstad.
- Skjør situasjon
FHI påpeker at vi har hatt noen uker med bratt stigning i smittetallene, og et spesielt høyt nivå i Oslo og osloregionen. Bergen har også hatt høye smittetall. Situasjonen med at det er spesielt store utfordringer med epidemien i store byer, er et mønster vi ser også fra utlandet.
- Nedgangen vi ser nå er gledelig, men gir dessverre ikke grunn til å slappe av ennå. Vi har en skjør situasjon, og må fortsette å huske på smittevernråd og ha smitteverntiltak på plass, slik at vi ikke risikerer at pila snur og vi får økte smittetall igjen. sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Hun påpeker at FHI ikke har satt noen grense for akkurat hvor mange meldte smittetilfeller per dag som er et akseptabelt nivå.
- Det må gjøres en totalvurdering av situasjonen, og vi må se på flere ting enn akkurat antall smittede som er registrert for å gjøre en god totalvurdering. Blant annet må vi se på hvor mange av dem som tester seg som tester positivt, hvordan utviklingen har vært over tid og hvordan R-tallet er, altså om vi har en økende eller nedadgående smittetrend, sier Vold.
Hun mener også kommunenes kapasitet til å utføre smittevernarbeid, hvor mange smittede det er med ukjent smittevei og sykehusenes kapasiteten til å gi god behandling til alle vil spille inn i vurderingen.