Nye coronatiltak:

Dette må vi forberede oss på

- Det er ikke slik at jo flere tiltak det er for de unge, desto verre er det, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

NYE SKOLETILTAK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier vi må foreberede oss på nye smitteverntiltak på flere nivåer til uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NYE SKOLETILTAK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier vi må foreberede oss på nye smitteverntiltak på flere nivåer til uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +648
innlagt269 -19
døde 688 +4
påvist smittet 137 000 000+616.6K
døde 2 950 000 +9.3K
Se mer

Onsdag rapporterte FHI om at antall smittede den foregående uka var 45 prosent høyere enn uka før og at R-tallet i Norge nå anslås å være 1,3.

Torsdag varslet helseminister Bent Høie om at det til uka vil bli innført strengere nasjonale tiltak.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror vi må forberede oss på nye tiltak på både nasjonalt, regionalt og lokalt nivå.

Trolig ulike regler

Ifølge Høie har han bedt Helsedirektoratet om å se på om regionale og lokale tiltak kan være nok til å bringe R-tallet under 1.

Det uttalte han til NRK torsdag.

På spørsmål om han nå mener vi kan forvente oss en full nedstengning, svarer Nakstad følgende:

- Vi må forvente tiltak som er kraftige nok til å snu smitteutviklingen i Norge og at disse vil komme på både nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Dette er fordi smittesituasjonen fortsatt er veldig ulik i forskjellige deler av landet, sier Nakstad til Dagbladet.

- Dersom vi derimot ikke får raskt kontroll på situasjonen, øker sjansen for mer utbredt smitte og enda kraftigere nasjonale tiltak, fortsetter han.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer

Justerer trafikklysmodellen

Nakstad forklarer til Dagbladet at Helsedirektoratet nå jobber med justeringer i skoleveilederen, kjent som trafikklysmodellen, for å styrke smittevernet i skoler og barnehager.

Dette er et samarbeid med Utdanningsdirektoratet, FHI og andre aktører, hvor målet er å få til et best mulig smittevern rundt barn og unge som er tilpasset muterte virusvarianter.

- Disse vil være tilpasset utbruddssituasjoner og situasjoner med lavt smittenivå. Mange tiltak kan her være aktuelle, både permanente tiltak og situasjonsavhengige forsterkede tiltak for når det er mye smitte i en kommune eller en region, sier Nakstad.

Han understreker at den beste skjermingen av barn og unge i denne coronasituasjonen, er å ha et lavt smittenivå, slik at ikke skoler blir stengt og barn havner i karantene.

- Da trenger vi gode systemer og tiltak slik at smitten holdes nede.

Planlegger hurtigtesting

Nakstad understreker at det ikke er sånn at jo flere tiltak det er, desto verre blir det for elevene.

- Tvert imot blir det verre for elevene når vi ikke klarer å holde smittenivået nede for de minste aldersgruppene.

Ifølge Nakstad jobber Helsedirektoratet også med hvordan man kan bruke hurtigtester til å teste elever regelmessig i kommuner med et høyt smittepress.

Dette vil ikke nødvendigvis gjelde alle.

- Det håper vi kan føre til færre utbrudd og en enklere skolehverdag, sier Nakstad.

Status vaksinasjon Full oversikt

873 914 (16.3%)i Norge har fått dose nr 1
296 529 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer