Nakstad etter smitterekorder:

Dette må vi gjøre nå

Tirsdag ble det registrert smitterekord både på landsbasis og i Oslo. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke overrasket.

NEDSTENGING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det kan bli aktuelt med en ny nasjonal nedstengning hvis smittetallene ikke snur. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De smittetallene vi ser nå er som forventet ut fra det R-tallet som har vært i Oslo og Viken de siste ukene, sier Nakstad til Dagbladet onsdag morgen.

Det siste døgnet er det registrert 1156 nye smittetilfeller i Norge. Tallet er 442 høyere enn samme dag for ei uke siden.

Dette er første gang det er registrert over 1000 smittede i løpet av ett døgn i Norge. Forrige rekordsmitte på landsbasis ble satt 6. januar med 930 smittede.

Tredje bølge

Nakstad har tidligere advart om at det nå haster å få ned smitten. TISK-strategien i Oslo nærmer seg allerede bristepunktet, og også i Viken er det meldt om problemer med testsystemet og sporing av smitte, ifølge NTB. Innleggelsene i Helse sør-øst har skutt i været, og tirsdag så flere sykehus i regionen seg nødt til å øke beredskapsnivået.

- Dersom trenden ikke snur før påske, vil antallet innleggelser på sykehus øke, og kapasiteten til å spore smitte kan bli overskredet. Da blir ikke folk satt i karantene, og de vil smitte enda flere. Smitteklynger vil ikke kunne nøstes opp, og pandemien kommer ut av kontroll, sa Nakstad til Dagbladet tidligere denne uka.

ANNERLEDES: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, forteller hvorfor det er så viktig at vi får begrenset den voldsomme smitteøkningen så raskt som mulig. Video: Dagbladet TV Vis mer

Om vi ikke lykkes, risikerer vi å måtte stenge ned samfunnet både kraftig og langvarig, la han til.

Smittenivået i Norge har den siste tida vært så høyt at det ligger over nivået som var gjeldende rundt nyttår, da Norge nådde toppen av bølge to. Nakstad mener det er liten tvil om at vi er på vei inn i bølge tre.

- Mulig å snu

Men til tross for onsdagens skyhøye smitterekorder, er det ikke helsvart, mener Nakstad.

- Det er absolutt mulig å snu utviklingen raskt hvis vi har mindre kontakt med hverandre og følger reglene som gjelder, sier han.

Myndighetenes strategi har vært å innføre strenge tiltak der det er behov for det, i et forsøk på å unngå at hele landet omfattes av inngripende endringer.

- Bør det innføres strenge tiltak i hele landet nå?

- Det er tiltakene der smitten er ute av kontroll som er viktige for å lykkes nå. De må antakelig justeres fortløpende etter behov av kommunene og regjeringen som har vedtatt dem henholdsvis lokalt og regionalt, sier Nakstad.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter en smitteøkning fram mot påska. Video: Dagbladet TV Vis mer

De nye smitterekordene i Norge kommer samme dag som de nye, strenge innstrammingene i Oslo trer i kraft. Disse kommer på toppen av de allerede inngripende tiltakene.

Tirsdag ble det også strammet kraftig inn på tiltakene i alle kommunene i Viken. Også flere andre kommuner har den siste tida sett seg nødt til å stramme inn etter lokale utbrudd.

Helseminister Bent Høie holder pressekonferanse om situasjonen klokka 14. Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil også være til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer